zorgverzekering kiezen
geniet-van-een-goede-zorgverzekering-zonder-te-veel-te-betalen

Geniet van een goede zorgverzekering zonder te veel te betalen

Het einde van het jaar nadert en daarmee ook het moment dat je van zorgverzekering kunt switchen, als je dat zou willen. Het afsluiten van een zorgverzekering is niet altijd even makkelijk, je kunt immers niet in de toekomst kijken maar je wil het wel zo goed mogelijk voor jezelf regelen. Welke zorg ga je nodig hebben? Hoeveel eigen risico neem je? Wanneer je jouw zorgsituatie goed in beeld brengt, kom je tot een zorgverzekering die bij jou past. En ook al zit je al jaren bij dezelfde verzekeraar, het kan interessant zijn om de verschillende opties eens naast elkaar te zetten. Misschien duikt er wel een nieuwe, goedkopere variant op!

De basisverzekering dekt een bepaald deel van je zorgkosten. De overheid bepaalt wat er precies in zo’n basispakket zit. Zo dekt het basispakket de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld je huisarts, het ziekenhuis, de psychiater of de apotheek. Maar dan… Wat doe je aanvullend en wat doe je met je eigen risico…? En ga je de zorgverzekering vergelijken?

Het eigen risico bij je zorgverzekering

Bij je zorgverzekering hoort een bepaald eigen risico. Dit bestaat uit een verplicht gedeelte en eventueel een vrijwillig gedeelte. Het verplichte eigen risico in 2023 blijft €385,- en dan kun je dit bedrag verhogen tot maximaal €885,-. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe meer korting je krijgt op je zorgpremie. Je kunt het beste voor jezelf nagaan of het interessant is om dit eigen risico te verhogen. Ben je gezond en maak je nauwelijks gebruik van zorg? Of zit je al gauw aan dat eigen risico?

Aanvullende verzekering: ja of nee?

Naast de verplichte basisverzekering kun je je ook nog aanvullend verzekeren. Wil je naast de zorg die het basispakket dekt, ook graag dat bijvoorbeeld fysiotherapie, brillen, lenzen of de tandarts verzekerd worden? Dan kun je daarvoor kiezen. Hierbij is het wel belangrijk dat je probeert in te schatten of de kosten van deze aanvullende verzekering lager zijn dan de behandelkosten. Ga je bijvoorbeeld maar 2 keer per jaar naar de tandarts voor een controle. Dan ben je vaak goedkoper uit wanneer je deze gewoon betaald dan wanneer je een aanvullende tandartsverzekering afsluit.

Contract met de zorgverlener

Zorgverzekeraars sluiten ieder jaar contracten af met zorgverleners. Bij zorgverleners waarmee een contract afgesloten is, wordt de zorg volledig vergoed. Bij andere zorgverleners is dit niet zomaar het geval en betaal je een eigen bijdrage. Doe dus altijd even een check of de zorgverzekeraar waar jij je verzekering wil afsluiten, een contract heeft met het ziekenhuis of een andere zorginstelling waar jij heen zou willen wanneer dat nodig is.

Zorgverzekering vergelijken

Wanneer je een beetje op een rijtje hebt wat je precies verwacht van de zorgverzekering die je af wil sluiten kun je beginnen met vergelijken. Dit is zeker de moeite waard, aangezien er genoeg vissen in de vijver zwemmen waaruit je kunt kiezen. Afhankelijk van jouw zorgsituatie ben je bij de een goedkoper uit dan bij de ander. Door goed de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, betaal je in ieder geval niet te veel. Ga je verzekering vergelijken en vind de goedkoopste verzekering voor jouw situatie!

Vind de zorgverzekering die past bij jouw situatie, enjoy goodlife!

Vind meer gezondheidsnieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.