Kun je de spaarrentes voorspellen?
Kun je de spaarrentes voorspellen?

Kun je de spaarrentes voorspellen?

In juli 2022 is de stijging in de spaarrentes ingezet nadat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente verhoogde (voor het eerst na 11 jaar). Nu, eind 2023, zijn we heel wat spaarrenteverhogingen verder en vragen we ons natuurlijk af wat er in 2024 zal gebeuren met deze rente. Kunnen we dat enigszins voorspellen?

ECB

De verhogingen van de rentetarieven voor sparen hangen samen met de verhogingen van de rentetarieven van de ECB. Deze laatste partij had de rentetarieven opgehoogd aan de hand van de hoge inflatie in Europa. Deze inflatie is inmiddels weer aan het dalen en sinds oktober 2023 is er dan ook geen renteverhoging meer doorgevoerd door de ECB.

2024

Op basis van deze stabilisering van de rentetarieven van de ECB zou je kunnen concluderen dat de spaarrenten nog wel even stijgen maar uiteindelijk ook zullen stabiliseren in 2024.

Buitenlandse of Nederlandse banken

Er bestaan nog wel verschillen als we banken met elkaar vergelijken. Zo herken je een grotere spaarrenteverhoging op spaarrekeningen van buitenlandse banken als BigBank en Klarna. Hier spreken we nu over een spaarrente van 2,90 tot 3,06 procent. De wat kleinere Nederlandse banken als Argenta en Centraal Beheer hebben de rentes ook flink verhoogd en zitten nu rond de 2,00 tot 2,25 procent. Bij de grote Nederlandse banken als ING en Rabobank zien we minder drastische veranderingen omdat deze banken al heel veel spaargeld hebben en dus niet zo’n hoge rentes hoeven te bieden. Hier zit je nu tussen de 1,5 en 1,7 procent spaarrente.

Houd de spaarrentes in de gaten, enjoy goodlife!

Hoe is rente eigenlijk ontstaan?

In het oude koninkrijk van weelde en graan hanteerde de wijze graankoning een slimme strategie om zijn rijkdom te vergroten. Hij leende gul zijn overvloedige graan aan boeren en handelaren, en in ruil daarvoor eiste hij niet alleen zijn geleende graan terug, maar ook een extra deel als rente. Zo wist de graankoning, zonder zelf het zweet des aanschijns te vergieten, een constant stroompje van extra graan binnen te harken. Dit eeuwenoude verhaal onthult de historische wortels van rente, waarbij het gezegde ‘een graantje meepikken’ letterlijk tot leven komt, en illustreert hoe slimme financiële zetten door de eeuwen heen hebben bijgedragen aan het vergroten van welvaart.

Verdiep je in meer financieel nieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.