kaalheid-bij-mannen
kaalheid-bij-mannen

Kaalheid bij mannen

Zit jij wekelijks bij de kapper om je fraaie haardos goed te laten verzorgen? Dan ben je waarschijnlijk nog relatief jong of je hebt goede genen geërfd. Want voor veel mannen geldt dat de haardos na verloop van jaren flink zal afnemen en in het ergste geval word je helemaal of gedeeltelijk kaal. Waardoor ontstaat kaalheid, is het erfelijk en wat kun je eraan doen?

Hoe ontstaat kaalheid?

Om te weten hoe kaalheid ontstaat, moet je iets weten over het biologische proces van haargroei. Iedere haar groeit uit een haarzakje. Hierin zit een haar die zo’n drie tot vijf jaar blijft zitten en groeien. Daarna zal de haar uitvallen en zal het haarzakje enkele maanden in de rustfase zijn. Na de rustfase begint er weer een nieuwe haar te groeien. Het is dus een cyclus die bestaat uit de groeifase, de rustfase en de uitvalfase. Heb je last van kaalheid of een dunner wordende haardos? Dan zullen de meeste haren zich in de rustfase of de uitvalfase bevinden. In dit geval verlies je meer haar, dan dat je haar groeit.

Erfelijkheid

Of je kaal gaat worden is voor een groot gedeelte afhankelijk van je afkomst, erfelijke aanleg of leeftijd. Als je wereldwijd naar alle nationaliteiten kijkt, zul je opmerken, dat het vooral blanke mannen zijn die kaal worden. Aziaten of Afrikanen kunnen ook kaal worden, maar de kans is lang niet zo groot als bij blanke mannen. Als je dus een blanke man bent, is de kans op kaalheid al een stuk groter. Zit kaalheid in familie, zoals vader, opa’s of ooms? De kans is dan behoorlijk groot dat jij dezelfde genen hebt geërfd en jij ook kaal wordt. Daarnaast speelt leeftijd een rol. Op oudere leeftijd zal bij alle mannen het haar minder worden. Maar kaalheid kan ook op zeer jonge leeftijd al beginnen. In dat geval zal erfelijkheid de voornaamste oorzaak zijn. De belangrijkste veroorzaker van kaalheid is een testosteronhormoon met de naam dihydrotestosteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de groeifase van normaal drie tot vijf jaar, wordt verkort tot enkele maanden.

Oplossingen tegen kaalheid

De meeste vormen van kaalheid worden veroorzaakt door genetische aanleg. Dit is niet te voorkomen. Er bestaan wel medicijnen die het hormoon kunnen vertragen, maar dit is maar tijdelijk. Wanneer je stopt, zal de kaalheid weer gewoon doorzetten. Het gebruik van een haarstukje is ook mogelijk als je echt met je kaalheid in de maag zit. Maar dit moet dan wel een goed haarstukje zijn, dat in haardikte en kleur goed bij je eigen haar aansluit. Anders wordt het een vreemd gezicht. Tegenwoordig kan er ook van nieuwe technieken gebruik gemaakt worden, zoals een haartransplantatie.

Gezond haar uit de achter- of zijkanten van de hoofdhuid wordt dan naar de kale plekken overgezet. Voor een dergelijke behandeling zul je misschien moeten lenen, want ze zijn vrij kostbaar. Er zijn ook meerdere behandelingen nodig en het resultaat is pas na een halfjaar te zien. Wat ook nog relatief kostbaar is en waar je wellicht ook geld voor moet lenen, is ‘micro scalp pigmentation’. Het is helemaal in opkomst en houdt in dat je de kaalheid kunt verhullen met pigmentatie van biologische inkt onder je hoofdhuid. Het geeft het effect van een zeer kort geschoren kapsel met stekels of stoppels. Zo voorkom je dat je kaalheid zichtbaar is en het effect is blijvend.

Lees meer in de gezondheid voor mannen categorie van lifestyle platform mensgoodlife.