praktische-tips-tegen-overgewicht
praktische-tips-tegen-overgewicht

Praktische tips tegen overgewicht

Jaarlijks krijgen veel mensen te maken met een breuk in de buikwand. Met name mannen krijgen vaak te maken met dit type klachten. Daarbij kan het gaan om een liesbreuk, navelbreuk, littekenbreuk of een buikbreuk. Zoals de namen al aangeven, ontstaan de breuken bij de lies, navel, een litteken of elders op de buik. Overgewicht is één van de oorzaken. Maar wat is een buikbreuk eigenlijk? En wat zijn praktische tips tegen overgewicht passend in je dagelijks leven? Je leest het in dit artikel.

Overgewicht als oorzaak van buikbreuken

Zoals bij iedereen wel bekend is, kan overgewicht vroeg of laat zorgen voor diverse medische klachten. Een breukje in de buikwand is hier één van. Daarbij drukt een gedeelte van het buikweefsel door een zwakke plek in de buikwand naar buiten. Dit kan zichtbaar worden in de vorm van een uitstulping op de buik of lies. Er kan ook alleen een breukje in de buikwand ontstaan en (nog) geen uitstulping. In sommige gevallen wordt zelfs een stukje darm naar buiten gedrukt, waardoor de darm bekneld kan raken.

Oorzaken van een buikbreuk kunnen zijn:

  • Overgewicht
  • Veel hoesten, bijvoorbeeld door roken
  • Veel persen
  • Langdurig zwaar tillen
  • Aangeboren zwakke plek in de buikwand
  • Niet goed hersteld litteken

Een buikbreuk kan worden behandeld door een operatie. Echter is vaak rust, eventueel pijnstillers en een buikbreukband voldoende. Dergelijke steunbanden bieden ondersteuning aan de breuk. Eventueel aangevuld met een pelotte (drukkussentje). De pijnklachten zullen afnemen, de kans op verergering wordt verminderd en een eventuele uitstulping wordt terug gedrukt. Een dergelijke steunband wordt ook wel een navelbreukband genoemd.

Meer informatie over buikbreuken is te vinden via: navelbreuk informatie.

Wat is een liesbreuk?

Een buikbreuk kan ook in de onderbuik ter hoogte van de lies optreden. Er wordt in dat geval gesproken over een liesbreuk. Ook een typische mannenkwaal. Het breukje kan te merken zijn aan een branderig gevoel, jeuk, pijn en een uitstulping.

De klachten kunnen worden tegengegaan met een operatie. Is dit niet nodig of staat de operatie niet direct gepland, dan kan rust, pijnstillers en een liesbreukband helpen. Dit is een soort riem met daar aan een band die tussen de benen door loopt. Op het bandje zit een drukkussentje dat op de liesbreuk drukt. Hierdoor wordt pijn en een uitstulping tegen gegaan.

Voorbeelden van deze braces zijn te vinden via de volgende link: liesbreukbanden.

Praktische tips tegen overgewicht tijdens je dagelijks leven

Zoals je hebt kunnen lezen is onder andere overgewicht een oorzaak van navelbreuken. Dit is slechts één van de vele medische klachten die kunnen ontstaan door overgewicht. Om de kwaliteit van je leven ook in de toekomst te behouden, is het dus van belang om overgewicht te verminderen of voorkomen. Je vindt hier handige tips die ook kunnen passen in je dagelijks leven.

Tips tegen overgewicht:

TIP #1: Zoek niet naar dat parkeerplekje zo dicht mogelijk bij je bestemming maar parkeer iets verder weg. Vaak een stuk rustiger en je zult hierdoor automatisch even wat verder wandelen. Een kleine verandering dat weinig tijd kost maar je zult per week toch weer wat meer bewegen.

TIP #2: Neem wat vaker de trap dan een lift of roltrap. Een kleine moeite maar een goede en effectieve vorm van bewegen.

TIP #3: Kies wat vaker de fiets in plaats van de auto. Wanneer je er aan gewend bent, zal het steeds makkelijker worden. Beter voor je lichaam, beter voor je geest, beter voor je portemonnee en beter voor het milieu.

TIP #4: Laat slechte drankjes zoals frisdrank en energy drink zoveel mogelijk staan. Probeer jezelf te wennen aan water en thee. Zeker met thee is veel te variëren en zal op den duur wennen. Met water is te variëren door bijvoorbeeld wat citroensap toe te voegen. Drink ook genoeg, minstens 1.5 tot 2 liter per dag.

TIP #5: Probeer een sport te vinden die je leuk vindt. Ook wandelen en fietsen vallen onder sporten. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt en je lichamelijk en mentaal steeds fitter wordt.

TIP #5: Zoek naar minder ongezonde snacks en probeer hier aan te wennen. Er zijn genoeg lekkere tussendoortjes die een stuk verantwoorder zijn dan chips, chocolade en snoep. Iedereen kan wennen aan een iets ander eetpatroon, je moet alleen willen.

TIP #6: Probeer alleen alcohol te drinken tijdens feestjes en in het weekend. Door geen alcohol te nemen tijdens door de weekse dagen, kan je aardig wat calorieën voorkomen.

TIP #7: Kijk eens op de verpakkingen van voedingswaren in de supermarkt en laat je verrassen hoeveel calorieën en suikers veel producten bevatten.

Upgrade je levensstijl met onze 7 tips tegen overgewicht, enjoy goodlife!

Wat afvallen niet per se is

Veel mensen hebben het idee dat ze “op dieet” moeten om af te vallen. Echter gaat het meer om een andere levensstijl. Gezonder eten en meer bewegen. Langzamerhand kan dit vrij eenvoudig in je leven groeien. Lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld suikerziekte, een navelbreuk, liesbreuk, hart- en vaatziekten, striae, kortademigheid, vermoeidheid, vocht vast houden en gewrichtsklachten kunnen hierdoor meer worden voorkomen.