slimme-energie-zoals-laadpalen-en-smart-grids
slimme-energie-zoals-laadpalen-en-smart-grids

Slimme energie zoals laadpalen en smart-grids

Om onze mooie Planet Earth te kunnen behouden is het van belang dat we steeds zuiniger en duurzamer gaan leven. We moeten allemaal ons steentje bijdragen om de CO2 uitstoot te beperken en de winning van gas te beëindigen. Naast het feit dat je met duurzame energie iets goeds doet voor het milieu en klimaat, zijn er vaak aantrekkelijke leningen en subsidies voor verduurzaming. Je kunt beter meteen instappen in de verduurzaming, want een CO2 neutrale energievoorziening is de toekomst.

Fossiele brandstoffen

Bij het verbrandingsproces van fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie, steenkool en bruinkool komt veel koolstofdioxide vrij. Koolstofdioxide zorgt ervoor dat de aarde opwarmt en de ijskappen smelten. Dit heet het broeikaseffect. Dit alleen is dus al een belangrijke reden om over te stappen naar duurzame energie. Daarnaast zullen fossiele brandstoffen vroeg of laat opraken en dan zijn we sowieso genoodzaakt tot een alternatief.

Hoe kun jij jouw steentje bijdragen?

Elektrisch rijden

Het rijden van een elektrische auto brengt veel voordelen met zich mee. Allereerst is het beter voor het milieu omdat de auto zelf geen CO2 uitstoot. De auto kan simpelweg worden opgeladen door middel van een stopcontact of laadpalen. Een laadpaal heeft verschillende voordelen ten opzichte van een stopcontact:

  • Allereerst is het opladen van je elektrische auto veiliger met een laadpaal. Tijdens het opladen wordt namelijk langdurig veel vermogen gevraagd aan het stopcontact. Dit kan ervoor zorgen dat de stroom uitvalt of in het ergste geval kan er brand ontstaan.
  • Het opladen van je elektrische auto zal ook langer duren met een stopcontact. Een laadstation is daarentegen speciaal ontworpen voor het opladen van auto’s en daarom gaat het laden veel sneller.

Zonne- en windenergie

Aardgas wordt in de meeste Nederlandse gezinnen gebruikt om het huis warm te houden, te koken of te douchen. De grootste impact op het milieu heeft toch wel de verwarming van je huis met behulp van aardgas. Een duurzaam alternatief voor het opwarmen van je huis is bijvoorbeeld het aanleggen van zonnepanelen op je dak. Maar er kan ook energie opgewekt worden door windmolens. Wind en zon zijn duurzame en schone energiebronnen. Ze raken niet op, en kunnen dus ontelbare jaren lang gebruikt worden voor het opwekken van energie. Daarnaast heeft het ook geen slechte impact op het milieu!

Smart grids

Doordat steeds meer mensen gebruik gaan maken van zonne- en windenergie zullen steeds meer mensen ook afhankelijk worden van deze bronnen. Echter kan het aanbod van zonne- en windenergie nogal verschillen doordat de zon soms feller schijnt en de wind soms harder waait op bepaalde momenten. Smart grid solutions zorgen ervoor dat er een netwerk komt tussen de vraag en aanbod van energie.

Verminder onze ecologische voetafdruk en ga voor groen, enjoy goodlife!

Wil jij meer lezen over duurzaamheid en milieu? Lees dan verder op lifestyle platform voor mannen mensgoodlife.