de-risicos-van-verslavingen-tijdens-de-coronacrisis
de-risicos-van-verslavingen-tijdens-de-coronacrisis

De risico’s van verslavingen tijdens de coronacrisis

COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat we momenteel in een onzekere tijd leven. Deze pandemie brengt de nodige zorgen met zich mee op verschillende vlakken en beperkt ons in onze sociale contacten. Deze gevolgen van de coronacrisis kunnen leiden tot psychische klachten, extra spanningen, negatieve gevoelens en eenzaamheid. Voor sommigen kan dit het begin zijn van verslavingen zoals bijvoorbeeld een drugsverslaving. Voor deze mensen zijn drugs dan dé oplossing om te kunnen dealen met negatieve emoties.

De beperkingen

Wij mensen zijn sociale dieren met als primaire levensbehoeften onder andere de behoefte aan lichamelijk contact en het bezoeken van vrienden en familie. Ondanks dat er digitaal (gelukkig) veel creatieve mogelijkheden zijn, voelen we ons nog altijd geïsoleerd. Thuiswerken, geen evenementen meer, gesloten horeca, mondkapjes en altijd maar die anderhalve meter… De beperkingen waar we momenteel mee te dealen hebben, kunnen een aanleiding zijn voor (meer) middelengebruik…

Een trigger voor (meer) middelengebruik

Deze verschillende beperkingen kunnen een trigger zijn voor mensen om (weer) te gaan gebruiken. Mensen kunnen in de huidige coronacrisis extra angst, depressieve gevoelens en posttraumatische stress symptomen (ptss) ervaren. Stress en angst zijn belangrijke determinanten voor het gebruik van middelen en daarmee het opbouwen van verslavingen. Men zoekt een uitweg van alle sores en vindt dit misschien wel in de alcohol, drugs of het online gokken. Met name voor verslaafde mensen die momenteel in een herstelperiode zitten, kan COVID-19 voor zware uitdagingen zorgen. Alle onzekerheid, stress, isolement en angst ten gevolge van COVID-19, kunnen een trigger zijn om weer terug te vallen in verslavingen.

Voorkomen is beter dan genezen

Verslavingen zelf kunnen ook nog eens zorgen voor nadelige psychische effecten bovenop de gevoelens die mensen al ervaren. Het is dan ook belangrijk dat we op onszelf én op onze naasten blijven letten (op afstand natuurlijk). Focus je op de positieve gevoelens en help ook anderen om lichtpuntjes te blijven zien. We moeten voorkomen dat mensen een ongezond gebruikspatroon ontwikkelen.

Afkicken

Wanneer voorkomen niet meer mogelijk is, moet de verslaafde afkicken. Het stoppen met de middelen waar je een tijd lang afhankelijk van geweest bent, valt niet mee. Afkicken van drugs of andere middelen is een moeilijk proces waar je bij voorkeur (een beetje) hulp bij krijgt!

Focus op de positieve dingen (zelfs in deze tijd), enjoy goodlife!

Vind meer gezondheidnieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.