waarom-een-puzzel-maken-goed-is-voor-je-mentale-gezondheid
waarom-een-puzzel-maken-goed-is-voor-je-mentale-gezondheid

Waarom een puzzel maken goed is voor je mentale gezondheid

Sudoku’s, kruiswoord, rebussen, woordzoekers of legpuzzels. Het is niet alleen leuk om te puzzelen, het is ook nog eens goed voor de fitheid van je brein. Een moeilijke puzzel kan namelijk je hersenen uitdagen en prikkelen. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe hersenverbindingen en versterkt bestaande verbinden. Hierdoor ben je bijvoorbeeld beter in staat om dingen te onthouden. Maar puzzelen biedt nog meer voordelen.

Het zorgt voor minder stress

Tegenwoordig worden we continu geprikkeld door prikkels van buitenaf. Bijvoorbeeld door onze smartphone, het drukke verkeer of simpelweg boodschappen doen in de supermarkt. Dit kan stress veroorzaken. Het is belangrijk dat we daarom op tijd onze rust pakken en ontspannen. Tijdens het maken van een puzzel focus je je op het vinden van het volgende puzzelstukje of de oplossing en kun je je hoofd even leeg maken. Er is dan geen ruimte om te denken aan stressvolle dingen.

Puzzels bevorderen de creativiteit

Het maken van puzzels vereist logisch nadenken, herkennen van patronen en verbinden van verschillende soorten informatie. Dit bevordert onze creativiteit en probleemoplossend vermogen. Zowel in je privé- als werkleven pluk je hier de vruchten van.

Zoek de verbinding op

Puzzelen kun je natuurlijk alleen doen, maar ook als sociale activiteit. Dit is niet alleen gezellig, het bevordert ook de relatie, samenwerking en communicatie. Heb jij al een puzzeldate gepland?

Wil je meer lezen over gezondheid en psychologie? Lees dan verder op online lifestyle platform voor mannen mensgoodlife!