7-dingen-wat-je-tijdens-je-slaap-doet
7-dingen-wat-je-tijdens-je-slaap-doet

7 dingen wat je tijdens je slaap doet

Wanneer de avond voorbij is, vertrekken we richting onze slaapkamer voor de nodige nachtrust. We sluiten de ogen en wanneer je wakker begint te worden, is het inmiddels alweer de volgende ochtend (mits je goed geslapen hebt natuurlijk). Maar wist je dat… terwijl wij rustig liggen te slapen, ons lichaam hard aan het werk is? Tijdens onze slaapcyclus (die begint met de inslaapfase en de lichte slaap, vervolgt wordt door de diepe slaap en eindigt met de REM-slaap) vinden er allerlei processen plaats waar je je niet van bewust bent… Wat gebeurt er dan precies, nadat je je ogen sluit?

1. Je spieren verslappen

Tijdens onze REM-slaap, de fase van de slaapcyclus waarin we dromen, verslappen onze spieren. Dit is maar goed ook, want daardoor kun je de belevenissen uit je droom niet uitvoeren in bed. 

2. Je “groeit”

Je tussenwervelschijven, die er zijn om schokken op te vangen, bestaan voor 80% uit water. Tijdens je dagelijkse bezigheden wordt er vocht uit deze schijven geperst door de druk die erop uitgeoefend wordt. Hierdoor “krimp” je. Tijdens je slaap, is deze druk er niet en krijgen deze tussenwervelschijven de kans om vocht op te nemen. In de ochtend ben je dan ook iets langer.

3. Je schokt

Voor velen is het wel bekend, een soort schokje dat je voelt wanneer je in slaap valt op je matras van 160×200 cm. Dit is de zogeheten slaapstuip en het is vooralsnog niet helemaal duidelijk waardoor dit veroorzaakt wordt. Het zou te maken kunnen hebben met stress en angst…

4. Je lichaamstemperatuur daalt

Door de dag heen verandert je lichaamstemperatuur van ongeveer 35,5 tot 38,5 graden Celsius. Wanneer het donker wordt, maakt je lichaam melatonine aan wat ervoor zorgt dat je kerntemperatuur daalt. Rond een uurtje of 3 is de melatonineproductie het hoogst en is je lichaamstemperatuur dus het koudst.

5. Je bloeddruk daalt

Net als je lichaamstemperatuur, varieert ook de hoogte van je bloeddruk. Waar deze in de ochtend vaak het hoogst ’is, daalt deze ’s nachts weer.

6. Je produceert collageen

Het eiwit collageen is van belang voor verschillende onderdelen van je lichaam. Het zit onder andere in je tanden en botten, het verstevigt je huid en ondersteunt je organen. In de nacht is de collageenproductie het hoogst en herstelt je huid.

7. Je beweegt je ogen

Tijdens je REM-slaap ligt je lichaam plat, maar bewegen je ogen. REM staat voor Rapid Eye Movement en in deze slaapfase zijn je hersenen actief. Ze verwerken allerlei  informatie en daarbij schieten je ogen om een of andere reden heen en weer.

Pak je rust, enjoy goodlife!

Vind meer slaapnieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.