de-kracht-van-powernap
Olly2

De kracht van een powernap

Een dutje doen ofwel een ‘powernap’ is net als of je de hersenen herstart. Maar wat is de kracht van een powernap? De meesten onder ons houden ervan om even een dutje te doen zo nu en dan. Voor het plannen van jouw perfecte dutje is er gekeken hoelang en wanneer je een dutje kan doen.

10 tot 20 minuten powernap

Dit dutje is ideaal voor een boost in alertheid en energie. Deze lengte van tijd beperkt je meestal in de lichtere stadia van non-Rapid Eye Moment slaap (NREM-slaap). De NREM-slaap is een overgangsfase tussen de waak- en slaaptoestand. In deze fase zijn de ogen en de spieren rustig en ontspannen. Dit is perfect voor tussendoor en als je weer snel aan het werk moet.

30 minuten powernap

Bij het slapen van ongeveer een half uurtje kom je in een diepe slaap en kun je een slaapinertie veroorzaken. Slaapinertie is het gevoel dat optreedt na het dutje. Dit is wanneer je lichaam dat zich gaat ontspannen onderbroken wordt. Het komende half uurtje na het ontwaken wordt je niet alleen suf en krijg je een lichte hoofdpijn, maar het lijkt alsof dit ook vermoeider is dan het dutje zelf. Tevens duurt het wel langer voordat je de voordelen van de dutje voelt. Het is niet verstandig om lang door te slapen tijdens je dutje.

60 minuten powernap

Dit dutje is het beste voor geheugen verwerking. De verbetering van onder andere het herinneren van feiten, gezichten en namen. Dit wordt ook wel de slow-wave slaap (sws) genoemd. Hierbij rust je het meeste uit. Het nadeel is dat het wat onzekerheid bij het ontwaken mee brengt zoals sufheid.

90 minuten powernap

Ten slotte zal de 90-minuten dutje waarschijnlijk leiden tot een volledige cyclus van de slaap, meestal vergeleken met een de droomfase ofwel REM-slaap fase. Hier zal creativiteit en emotionele & procedureel geheugen beginnen te verwerken. Procedureel geheugen heeft zowel betrekking op motorische vaardigheden (zoals leren fietsen) als cognitieve vaardigheden (zoals leren lezen en te begrijpen). Een dutje van deze lengte vermijd meestal typisch slaapinertie waardoor het makkelijker wordt om wakker te worden. Rapid Eye Moment slaap ofwel REM-slaap is het fase vóór het dromen. Dit betekend dat grotendeels van je leden maten verlamd zijn (als dit niet zo zou zijn, dan zou je uit je bed kunnen springen om je dromen uit te gaan voeren) en je hersens zijn volop actief.

Kortom

Kies je voor 10 tot 20 minuten dutje om je snel op te laden waardoor je een verhoogd gevoel van alertheid en energie creëert? Of ga je voor een wat langere diepe dutje van 60 tot 90 minuten dutje waardoor je je energie en verhoogde cognitieve vermogen creëert?

Bekijk hieronder wetenschappelijke tips over ‘Power-Naps’ om de meeste energie te halen uit je dag, terwijl je nog productief kunt zijn en niet afhankelijk hoeft te zijn van cafeïne. Dit kan je leven zomaar veranderen. Enjoy goodlife!

Lees meer over slapen en mannen blogs op mannen nieuws mensgoodlife.