dit-is-hoe-assertief-zijn-je-verder-brengt-in-je-carriere
dit-is-hoe-assertief-zijn-je-verder-brengt-in-je-carriere

Dit is hoe assertief zijn je verder brengt in je carrière

Je hebt het vast wel eens gehoord: “Je moet assertief zijn om succesvol te zijn.” Maar wat betekent assertiviteit eigenlijk, en hoe helpt het je om je professionele doelen te bereiken? Is assertiviteit een garantie voor succes, of is het slechts een van de vele vaardigheden die je nodig hebt in de moderne werkwereld?

Wat is assertiviteit eigenlijk?

Assertiviteit is het vermogen om je eigen behoeften en rechten op een open, eerlijke en respectvolle manier te communiceren. Het is meer dan gewoon zeggen wat je wilt; het is een bewuste strategie om jezelf op een effectieve manier te presenteren zonder anderen te overheersen of te negeren. Het gaat om balans: het vinden van een middenweg tussen passiviteit en agressiviteit. Je neemt niet genoegen met minder dan waar je recht op hebt, maar je streeft er ook naar om je relaties met collega’s en leidinggevenden in goede staat te houden.

Je kunt deze skills leren: ze zijn niet per se aangeboren. De meest gangbare manier om dit te doen is via een assertiviteits training. Een bekende versie hiervan is verzorgd door Björn Deusings, een timemanagement-expert en aanbieder van allerlei zelfontwikkelingscursussen.

Assertiviteit en carrièregroei

Nu we een beter begrip hebben van wat assertiviteit inhoudt, kunnen we ons richten op hoe het je carrière kan bevorderen. Assertieve mensen worden vaak gezien als leiders. Ze nemen het initiatief, kunnen effectief communiceren en zijn goed in het managen van teams. Door assertief te zijn, maak je je verlangens en doelen duidelijk, wat belangrijk is voor carrièregroei. Je kunt ook gemakkelijker je ideeën presenteren en jezelf in de kijker spelen bij leidinggevenden, wat weer leidt tot meer verantwoordelijkheden en mogelijkheden voor promotie.

Assertiviteit helpt bij conflictbeheersing

In elke werkomgeving komen conflicten voor, het is een onvermijdelijk deel van de menselijke interactie. Hoe je deze conflicten aanpakt, kan een enorme impact hebben op je professionele reputatie en carrièreperspectieven. Assertiviteit speelt hierbij een sleutelrol. Door je behoeften en standpunten duidelijk, maar respectvol, te communiceren, kun je een constructieve dialoog aangaan. Je staat open voor andere meningen en zoekt naar een compromis, in plaats van toe te geven of je wil op te leggen.

De valkuilen van overassertiviteit

Het is mogelijk om té assertief te zijn, en die overassertiviteit kan contraproductief werken. Je loopt het risico als arrogant of overheersend te worden gezien. Dat kan weer leiden tot conflicten en verminderde samenwerking met teamleden, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor je carrièregroei. Zoals bij veel dingen in het leven, is de sleutel hier balans.

De rol van assertiviteit in carrièresucces

Assertiviteit is geen wondermiddel voor carrièresucces, maar het is wel een belangrijke vaardigheid die je kan helpen om effectief te communiceren, leiderschapskwaliteiten te tonen en conflicten te beheren. Het is een van de vele vaardigheden die je nodig hebt om te slagen in de competitieve en snel veranderende werkwereld van vandaag. Het draait allemaal om het vinden van een evenwicht tussen het opkomen voor jezelf en het onderhouden van positieve relaties op het werk. En ja, dat evenwicht kan je aanzienlijk verder brengen in je carrière.

Ontdek meer persoonlijke ontwikkeling tips voor mannen op lifestyle blog mensgoodlife.