inspiratie-voor-effectief-thuiswerken
Langstrup Photography

Inspiratie voor effectief thuiswerken

Op zoek naar inspiratie voor effectief thuiswerken? Zoek niet verder, wij hebben ze voor je gevonden. Want het nieuwe werken doe je thuis en op de zaak, vol energie en met 100% motivatie.

Inspiratie voor effectief thuiswerken

Steeds vaker hoor je het, dat een 9 tot 5 mentaliteit helemaal niet meer van nu is. Maar wat is het dat wel? En heeft dit ooit wel gewerkt? In het buitenland geloven ze van wel, er geldt in sommige landen zelfs een verbod op thuiswerken. Ongelofelijk toch? Daar zouden wij als Nederlanders nog wel eens een concurrentievoordeel uit kunnen halen. Maar goed, zomaar even thuiswerken doe je natuurlijk ook niet. Dat doe je op resultaatgerichte wijze en in goed vertrouwen aan de hand van de volgende thuiswerken hacks voor echte bazen!

Thuiswerk hack #1: Vaarwel stopwatch mentaliteit

Met een stopwatch arriveer je al banden piepend – vol stress – op de zaak. Snel at je daarvoor nog je boterham boven de aanrecht, want je TomTom vertelde je dat er een half uur file is. Op het werk ben je er niet helemaal bij, want je dag begon al niet lekker en als klap op de vuurpijl ga je nog later weg ook, omdat je een kwartiertje later was aangekomen. Is dit effectief? Totaal niet! Laat dit los en werk wanneer jij het meest effectief bent. Je wordt betaald voor het resultaat, niet voor de hoeveelheid uren. Zolang jij doet wat je afgesproken hebt, bereikbaar bent voor collega’s en op tijd levert, maakt het niet uit waar, wanneer en hoe jij werkt. Wat mij betreft werk je lekker in je zwembroek aan het strand in Barcelona met een laptop op je schoot, who gives a damn? Zolang jij maar je fijn voelt, er 100% voor gaat en klaar staat voor je team.

Thuiswerk hack #2: Doe niet te veel tegelijk

Doordat je alle ballen in de lucht houdt, kan het soms te veel worden. Dat geef je niet graag toe, maar dat is het soms wel. Die ene mail van die collega, die ene deadline van het project, die ene offerte, het moet allemaal vandaag nog af. Maar ja je kan maar één ding tegelijk (goed) doen. Het is daarom belangrijk dat je keuze’s maakt, dit doe je door overbodige taken los te laten. Begin eerst met de urgente taken en doe die goed. Zet ook je telefoon even op stil, durf dit en zet ook je mail uit en de chat op stil. Je merkt dat je al een heel stuk meer gefocust bent. En nee, je hoeft niet direct op een appje of voicemail bericht te reageren. Mensen sturen jou iets, dat wil niet zeggen dat jij iets moet ontvangen. Hoewel jij erg behulpzaam bent, is een ander zijn probleem niet altijd meteen jouw probleem. Doe daarom de meest belangrijke en urgente zaken eerst en laat andere taken gerust een dag wachten.

Thuiswerk hack #3: Creëer jouw persoonlijke flexplek

Ja je hoort het goed, een vaste plek voor jou alleen! Hij bevindt zich alleen elke dag ergens anders. Zo zit je de ene keer op de 4e verdieping en de andere keer op de begane grond, op kantoor thuis of in een gezellig cafeetje om de hoek. Zolang jij zorgt dat jij die dingen die je nodig hebt, bij je hebt ben je altijd klaar voor actie.

TIP: Sport aan het einde van de middag en maak je project na het avondeten af.

Thuiswerken is flexibel werken, daar waar jij wil en je fijn voelt, zonder vast bureau.

O ja en als je thuis aan het werken bent, wat weerhoudt je er dan van om tussendoor een wasje te draaien of een boodschap te doen? Doe het en ga daarna met volle focus door en je zult zien dat je weer een zorg minder hebt. Flexwerken is efficiënt omgaan met je energie. Energie die je liever besteedt aan de dingen die er toe doen en dat is niet wachten tot het 5 uur is.

Thuiswerk hack #4: Samenwerken zonder face-to-face contact

In sommige gevallen wordt face-to-face contact graag voorkomen, bijvoorbeeld wanneer iemand zich schaamt voor een bepaald probleem en daar bijvoorbeeld niet voor langs durft te gaan bij de dokter. Voor samenwerken geldt dit net zo goed, misschien niet direct omdat iemand zich schaamt, maar omdat het gewoon even niet uitkomt. Gemak dient de mens, zeggen ze ook wel eens. Waarom niet even een stand-up houden via Skype, zodat je daarna weer vanuit thuis door kan knallen. Dan ben je toch even samen, op afstand. Dit maakt het samenwerken niet alleen flexibel, maar ook leuk en efficiënt. Op deze wijze onderhoud jij je netwerk en bied je even de mogelijkheid om te schakelen.

Thuiswerk hack #5: Voel je thuis tijdens het werk

Thuiswerken doe je vaak in een vertrouwde omgeving waar je graag wilt zijn. Vaak heb je al van tevoren uitgedacht wat je dan wilt gaan doen en staat je computer al netjes aan wanneer iedereen ingelogd is. Echter moet jij jezelf opnieuw afvragen “waarom je thuis werkt?”. Doe je dat omdat je aan anderen wil laten zien dat je aan het werkt bent óf omdat jij dan juist effectiever te werk gaat? Vaak is het laatste van toepassing, bijvoorbeeld als je ingewikkelde stukken wil doorlezen en daar concentratie bij nodig hebt. Zorg in dat geval ook ervoor dat je thuis een rustige plek hebt waar geen afleiding is. Sta op tijd op en ga zoals je anders ook zou doen op tijd lunchen. Thuiswerken doe je alleen als je discipline hebt en verantwoordelijkheid neemt voor je productiviteit. Ga zo nu en dan eens een middag of ochtend thuiswerken en als je echt iets wil afmaken boek dan een dag in. Zolang je er maar voor zorgt dat je het gevoel hebt dat je productief bent, ben je goed bezig!

Slot effectief thuiswerken

Thuiswerken, doe je natuurlijk niet alleen. Dat doe je vaak samen met een team, die dezelfde waarden deelt en waar vertrouwen is. Het is daarom belangrijk dat je binnen je team overlegt wanneer je thuis wil gaan werken. Zo is iedereen altijd op de hoogte en 100% effectief. Enjoy goodlife!

Inspiratie verkregen van het boek: Wie heeft mijn werkplek gepikt? – Vrasdonk & Krijnen

Ontdek meer boeken voor mannen op mannenblog mensgoodlife.