is-jouw-huis-al-goed-geisoleerd
is-jouw-huis-al-goed-geisoleerd

Is jouw huis al goed geïsoleerd?

Wanneer we praten over een duurzame woning, hebben we het over een goed geïsoleerde woning. Met goede isolatie zorg je ervoor dat de warmte in de winter in huis blijft en het in de zomer lekker koel blijft binnen. Een belangrijk voordeel van het isoleren van je huis is dat je flink bespaart op je energierekening! Natuurlijk zijn er verschillende manieren om je huis te isoleren, vind hieronder meerdere opties.

HR++ glas

Isolatieglas, ook wel dubbelglas genoemd, bestaat uit twee glasplaten die met elkaar verbonden zijn door middel van een luchtruimte ertussen. Er zijn verschillende soorten isolatieglas beschikbaar en HR++ glas is er daar een van. Een andere benaming voor HR++ glas is “hoog rendementsglas”. Het is dubbel glas gevuld met argongas en levert extra isolatie voor je woning op. Het isoleert 3 keer beter dan normaal dubbel glas en wel 6 keer beter dan enkelglas. Veel warmte gaat verloren via de ramen en het is dan ook een goed idee om te kiezen voor HR++ glas. HR++ glas heeft een coating die zorgt voor een verkoelende werking, ideaal tijdens warm zomerweer! De dubbel glas prijs varieert en je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Het is natuurlijk afhankelijk van het soort isolatieglas waar je voor kiest.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur met een buiten- en binnenmuur en een ruimte daartussen. Zo voorkom je dat warmte verloren gaat en kou naar binnen sluipt. Met behulp van kleine boorgaatjes in de voegen tussen de binnen- en de buitenmuur, wordt het isolatiemateriaal aangebracht. Als de muur is opgevuld, worden de gemaakte gaatjes afgedicht.

Dakisolatie

Omdat warmte naar boven wil, gaat de meeste warme lucht verloren via het dak. Het is dan ook belangrijk en effectief om je dak goed te isoleren. Het aanbrengen van dakisolatie kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type dak.

Vloerisolatie

Afhankelijk van het type vloer, wordt het isolatiemateriaal geplaatst. Bij een betonvloer kun je bijvoorbeeld gaan voor ecospray. Bij een houten vloer moet je wat aandachtiger te werk gaan omdat je geen ongewenste bijkomstigheden als houtrot wil hebben. Belangrijk bij de isolatie van een houten vloer is, dat het blijft ademen. Wanneer je vloerverwarming hebt, kan de rekening soms onnodig hoog oplopen. Zorg dat de betonvloer goed voorzien is van vloerisolatie om niet onnodig warmte verloren te laten gaan.

Bespaar op je energierekening door goed te isoleren, enjoy goodlife!

Vind meer tips op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.

Foto: Moussa Idrissi via Pexels