beleggen voor beginners
Macrovector

Tips om te beleggen voor beginners

Steeds meer mensen gaan beleggen. Daarmee willen ze hun geld laten groeien. Om later te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld om een groter huis te kopen. Of voor als ze met pensioen gaan. Denkt u wel eens na over beleggen? En hoe werkt beleggen voor beginners dan? Met onderstaande tips kunt u nadenken over een aantal zaken.
[divider]Beleggen voor beginners[/divider]

Bepaal of u geld over hebt

Beleg alleen met geld dat u een tijdje kunt missen. Zet u nu al maandelijks geld opzij op een spaarrekening? Heeft u bijvoorbeeld vakantiegeld of een 13e maand? Heeft u een salarisverhoging gekregen? Dat geld kunt u gebruiken om te gaan beginnen met beleggen. En dat hoeft niet veel te zijn. U kunt al beleggen met een klein bedrag. En ook bij beleggen kunt u maandelijks een bedrag toevoegen aan uw belegging. Maar hou altijd voldoende geld achter de hand voor onverwachte uitgaven.

Spreid uw risico

Beleggen levert op de langere termijn meestal meer op dan sparen. Maar er zijn ook risico’s: uw geld kan minder waard worden. Dat risico kunt u op verschillende manieren beperken. Bijvoorbeeld door uw beleggingen te spreiden. Als u gaat beginnen met beleggen, dan is beleggen in een beleggingsfonds wellicht wat voor u. U legt geld in, in een beleggingsfonds. De fondsbeheerder zorgt dat het mixfonds een goede samenstelling heeft. Ook mixfondsen kennen verschillende risicoklasses. Bekijk de risicometer van het fonds en overweeg welk risico u wilt lopen.

Beleggen kost geld

Als u gaat beginnen met beleggen, dan kost dat geld. U betaalt aankoopkosten. En u betaalt tijdens het beleggen: lopende kosten.. De meeste kosten worden verwerkt in de koers of verrekend met de opbrengst. Hoeveel kosten u maakt, verschilt per fonds en per aanbieder. Het is slim om de kosten van aanbieders met elkaar te vergelijken. Volgens onderzoek van Beleggingsmatch is Centraal Beheer al 2 jaar de goedkoopste aanbieder.

Beginnen met beleggen in 3 stappen

Heeft u besloten dat u wilt starten met beleggen? Dan is beginnen in een beleggingsfonds eigenlijk heel eenvoudig. U opent een beleggingsrekening. En u stort geld op uw rekening. De fondsbeheerder van uw beleggingsfonds gaat voor u aan de slag om uw geld te laten groeien. Is beleggen misschien iets voor u?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer.

Lees meer over financiële gezondheid op lifestyle platform mensgoodlife!