vier-redenen-om-voortaan-te-stoken-met-haardhout
vier-redenen-om-voortaan-te-stoken-met-haardhout

Vier redenen om voortaan te stoken met haardhout

Als we het hebben over verantwoord stoken, dan hebben we het in ieder geval over het stoken van droog haardhout. Hoe droger hoe beter, vochtig hout leidt immers tot onvolledige verbranding en daarmee vervuiling van je haard, het rookkanaal en ook het milieu. Met droog haardhout stook je schoner en effectiever! Waarom? Lees gauw verder.

1. We willen warmte

De reden dat we hout stoken, is in de meeste gevallen voor de warmte. Bij het verbranden van droog hout komt warmte vrij. Wanneer het hout vochtig is, moet dit water eerst verdampen en dat kost een hoop warmte.

2. Het oog wil ook wat

Naast de warmte die het oplevert, ziet een goed vuurtje er ook nog eens mooi en gezellig uit. We willen mooie, gele vlammen en niets anders. Waterdamp kan dat mooie vlammenbeeld echter verstoren. Waterdamp koelt namelijk het brandbare gas uit het hout af, waardoor de verbranding geremd wordt. Je zou kunnen zeggen dat waterdamp de neiging heeft om het vuur te doven. Geen mooie gele vlammen, in dat geval.

3. Ben zuinig op je investering

De aanschaf van een haard of kachel is niet zomaar een aanschaf. Het is een serieuze investering waar je ook zuinig op mag zijn. Komt er waterdamp kijken bij je verbranding, dan kan de temperatuur van de kachelwand erg hoog oplopen. Afhankelijk van de wand in je rookkanaal kan dit schade veroorzaken die je natuurlijk liever niet hebt.

4. Liever geen vieze geuren

Wanneer we nat hout verbranden, komt er veel waterdamp vrij. Zoveel waterdamp dat deze de verbrandingslucht in de verbrandingskamer verdringt. Hierdoor loopt de verbranding slechter; de zuurstof en het houtgas mengen slecht en het houtgas verlaat ook onverbrand de kachel. Dit houtgas kan sterk ruiken en ook voor het milieu en je schoorsteen is dit slecht.

Stook optimaal met droog haardhout, enjoy goodlife!

Vind meer tips op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.