een-nieuwe-ierse-whiskey-van-bushmills-uit-de-speciale-causeway-collectie
een-nieuwe-ierse-whiskey-van-bushmills-uit-de-speciale-causeway-collectie

Een nieuwe Ierse Whiskey van Bushmills uit de speciale Causeway-collectie

Een glas kwalitatief goede whiskey, wat een machtig en groots gevoel kan je daarvan krijgen! Na een lange werkdag even genieten van je rust met een goed glas whiskey… Wat wil je nog meer?! Zoals de liefhebbers wel weten zit kwaliteit in het verfijnde. Uit welk land of regio komt het? Op welke vaten is het gerijpt en hoe lang? Welke gerst is er gebruikt? Er zijn genoeg factoren van invloed op de smaakbeleving, en niet te vergeten: de expertise van de maker! Wij hebben ons oog laten vallen op eens aan de collecties van Bushmills. Dit whiskey-merk uit Ierland breidde haar collectie onlangs uit met de nieuwe 2011 Banyuls Cask uit de Causeway Limited Edition-collectie.

Wereldwijd, de oudste distilleerderij…

Bushmills is een klein dorpje te vinden aan de noordkust van Ierland, met vele molens verspreid langs de rivier de Bush. Gaan we zo’n 400 jaar terug in de tijd op deze plek? Dan belanden we bij het begin van de nu zo bekende en oudste distilleerderij van de wereld. Dat ze al zo lang mogen blijven bestaan, zegt natuurlijk al het een en ander over de kwaliteit van de whiskey’s die ze leveren en de kennis die ze in huis hebben. Ze zijn (zoals ze zelf zeggen) niet alleen good because we’re old, maar ook old because we’re good. Generatie op generatie creëren ze de beste whiskey’s, samen met familie, vrienden en buren. Zo ondertussen dus al meer dan 400 jaar.

De Causeway-collectie voor de échte liefhebbers

Bushmills is dus niet zomaar een whiskeymerk. Deze grote speler behoort wereldwijd tot de top drie Ierse whiskeymerken. Zo kunnen we ook in Nederland niet om de kennis, ervaring en ambacht van dit merk heen. De nieuwste, exclusieve limited edition Causeway-collectie is er eentje om in de gaten te houden. Deze collectie dankt haar naam aan een rotsformatie in het dorpje Bushmills, die ontstaan is tijdens een vulkaanuitbarsting van zo’n 60 miljoen jaar terug. Deze Giant’s Causeway is tegenwoordig zeker een toeristische trekpleister te noemen. Met de Causeway-collectie eren ze alle generaties die werken aan Bushmills en ook het natuurlijke landschap waar deze collectie ontstaan is.

bushmills wiskey

Bushmills 2011 Banyuls Cask

In de Causeway-collectie vinden we de zeldzame 2011 Banyuls Cask. Hierin herken je gelijk het bijzondere karakter van de Ierse single malt terug. Zes jaar lang heeft deze whiskey kunnen rijpen in Oloroso-sherry- en bourbonvaten. Een bijzonder fijne combinatie van twee erg populaire vaten. Hierna is de whiskey in drie jaar afgemaakt door meesterdistilleerder Helen Mulholland, in Banyuls-vaten. Vanille, honing en sappige zongerijpte perziken en abrikozen komen terug in deze sensationele whiskey. Met de jaren zijn deze smaken sterker en intenser geworden. Het zoete van kruidige anijs en zwarte bessen komt geweldig uit tussen de honingzoete mout van Bushmills. Het smaakprofiel wordt met kracht bijgezet door het alcoholpercentage van 53,2% al sneeuwt deze de smaken zeker niet onder, in tegendeel. Deze whiskey is een must-try!

De opkomst van Ierse Whiskey

Dat Ierse Whiskey in opkomst is merk je aan de enorme uitbreiding van het aantal distilleerderijen in het land over de afgelopen jaren. Gevestigde merken als Bushmills houden al eeuwen de traditie hoog en zijn wereldwijd erg populair. Doordat Ierse Whiskey gewaardeerd wordt, stijgt de vraag en wordt er door (nieuwe) distilleerderijen ingespeeld op het aanbod. Vanwaar de stijging in populariteit? Wij denken dat dit heel goed te maken kan hebben met de profilerende zachtheid van de Whiskeys, waardoor deze over het algemeen erg toegankelijk zijn. En… hoe meer whiskey – hoe meer er te proeven valt. Drink altijd met mate(n) :).

Geniet van de sensationele smaak van de 2011 Banyuls Cask, enjoy goodlife!

Vind meer whiskeynieuws op het lifestyle voor mannenblog mensgoodlife.