Laat je meenemen door The Dalmore geschiedenis, enjoy goodlife!
Laat je meenemen door The Dalmore geschiedenis, enjoy goodlife!

The Dalmore presenteert de ultieme Whisky met haar Decades range

The Dalmore Highland Single Malt presenteert vol trots “The Dalmore Decades”. Ze vieren de afgelopen decennia met de lancering van 25 sets met vier bijzondere single malt whisky’s. Ook wel de No. 4 Collection-set. Van een van de eerste creaties van Richard Paterson (The Dalmore Master distilleerder) tot de eerste Scotch van het nieuwe millennium. Dit is dé kans voor whiskyliefhebbers om een stukje iconische whiskygeschiedenis te bemachtigen. Elke karaf is een testament van het vakmanschap achter de The Dalmore whisky. Het laat een prachtig verhaal zien over het streven naar perfectie van de Highland Single Malt-producent. De Nederlandse set staat voorlopig in het Waldorf Astoria Amsterdam (ter display) en heeft een adviesprijs van €125.000!

Richard Paterson, The Dalmore Maste Distiller

De Master distilleerder Richard Paterson heeft zich de afgelopen 50 jaar ontwikkeld tot een ware pionier. Zeker als het gaat om het cureren van whiskyvaten. Hij stopt alle zorg en toewijding in de bijzondere en zeldzame collectie whisky’s. En laat ze tot hun volledige potentieel komen door ze te laten rijpen in ’s werelds beste vaten. Het is dan ook zijn missie om de grenzen van whiskyproductie te verleggen en al het mogelijke uit de gedistilleerde drank te halen. “The Dalmore Decades” is een persoonlijke selectie van Paterson. En een hoogtepunt waar hij lang naartoe heeft gewerkt. Het is een tastbaar bewijs van de bijzondere en zeldzame vaten waarover de distilleerderij beschikt.

The Dalmore Decades

Met elke fles uit de Decades No. 4 collectie wordt een bijzondere mijlpaal uit The Dalmore geschiedenis uitgelicht. Elke karaf is gegraveerd met een uniek setnummer en elke set wordt voorzien van een op maat gemaakte displaypilaar. Waarop elke karaf zijn eigen plek heeft. Deze collectie is een aandenken aan 180 jaar geschiedenis in wording. Het is het hoogtepunt van vier decennia aan whiskyproductie! In Nederland is het Decades No. 4 collectie set 17 die verkrijgbaar is. Deze set bestaat uit onderstaande vier whisky’s:

1979 – ‘Curating Exquisite Casks’ 

Allereerst gaan we dik 40 jaar terug in de tijd naar de langdurige relatie tussen González Byass en The Dalmore. De rijping van deze 1979 begon in een Matusalem Oloroso sherryvat, waarna de laatste rijping plaatsvond in een zeldzaam Graham’s Port vintage 1952 vat. Dit resulteert in een uitbundige whisky met hints van sultanarozijnen, geroosterde pistachenoten en tonen van ahornsiroop, sappige dadels en ananas.

1980 – ‘Unbroken Chain of Visionaries’

Ten tweede duiken we de jaren 80 in, toen Richard Paterson bij The Dalmore kwam. Paterson’s lange ambtstermijn belichaamt zijn toewijding aan de visie van The Dalmore. Bij de 1980 whisky is de traditionele rijping van The Dalmore als uitgangspunt genomen. Maar dan omgedraaid. Allereerst is de whisky gerijpt op Bourbonvaten en daarna op Matusalem-sherryvaten. Vervolgens bleef deze meer dan 5 jaar in “first-fill” ex-bourbonvaten voordat de whisky werd gebotteld. Deze nieuwe, gedurfde werkwijze gaf nieuw leven en vuur aan de smaakbeleving. Mooie lagen single malt met bittere chocolade, cacaopoeder en marsepein. Tot slot kan je zeggen dan ook terecht zeggen dat dit een absolute klassieker is.

1995 – ‘The Creation of an Icon’

In de jaren 90 werd de minimalistische klokvormige fles van The Dalmore gecreëerd. De 1995 is gerijpt in voormalige Bourbonvaten en afgewerkt in Tintilla de Rota portpijpen. Het resultaat is een explosie van rode bessen, frangipane, geglazuurde nectarines en pecannotentaart. Kortom een echte icoon en daarmee een smaak die je niet mag missen als liefhebber.

2000 – ‘Into the New Millennium’

Op 1 januari van het toen nieuwe tijdperk (2000) stonden de medewerkers van The Dalmore paraat om voor de Highland distilleerderij een unieke prestatie te leveren. Om 3 minuten na 12 in de nacht ging het eerste Schotse distillaat van de 21e eeuw de distilleerketels uit. Deze whisky onderscheidt zich van anderen doordat deze 20 jaar doorgebracht heeft in een Matusalem Oloroso sherryvat. Op 1 januari van het toen nieuwe tijdperk (2000) stonden de medewerkers van The Dalmore paraat om voor de Highland distilleerderij een unieke prestatie te leveren. Om 3 minuten na 12 in de nacht ging het eerste Schotse distillaat van de 21e eeuw de distilleerketels uit. Doordat deze whisky alle twintig levensjaren doorgebracht heeft in een Matusalem Oloroso sherryvat onderscheidt deze whisky zich van anderen. De zwarte maraschino kersen en bittere chocolade kenmerken de whisky allereerst, terwijl op de achtergrond zoethout en tarte tatin de hoofdrol spelen.

Laat je meenemen door The Dalmore geschiedenis, enjoy goodlife!

More Dalmore…

Vind meer whisky op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.