Matthijs Brooimans
Matthijs Brooimans

Matthijs Brooimans

Laat je door beginnend acteur en model Matthijs Brooimans op een inspirerende reis nemen, waarin hij graag zijn succesverhalen aan mensgoodlife lezers deelt. De 24 jarige Matthijs vertelde ons in een interview uitgebreid zijn ervaringen als model in binnen- en buitenland, zijn meest bijzondere jobs en uiteraard hoe hij de toekomst ziet.

Hoe ben je in het modellenwerk & TV wereldje gerold?

Toen ik op de middelbare school zat was ik totaal niet bekend met de modellen & tv wereld. Ik was altijd erg geïnteresseerd in sport en wilde erg graag naar CIOS om sportleraar te worden. Hier studeerde ik dus ook voor, tótdat ik in die jaren een representatie cursus ben gaan volgen samen met mijn jongere zusje. Een erg interessante cursus waar je zowel veel ervaringen opdoet voor je persoonlijke ontwikkeling, als voor groepen staan en presenteren, etiquette-leer en ervaring  op het gebied van modellenwerk/presenteren/catwalk lopen. Het leuke en ook erg leerzame aan deze cursus was, dat ik mensen van jong tot oud mee zag doen, iedereen met een ander doel of een andere reden. Je doet dus ook ontzettend veel mensenkennis op en deelt ervaringen. Je zag sommige personen echt totaal veranderen, iedere les weer meer (in positieve zin).

Foto’s verzamelen…

Na deze lessen had ik ook wat foto’s verzameld van de fotoshoot die bij deze cursus inbegrepen zat. Ik wist al dat ik het leuk vond om voor groepen te staan, maar niet dat ik het ook leuk vond om voor de camera te staan. Toen is het balletje langzaam gaan rollen en ben ik mijn materiaal gaan verspreiden, mede ook omdat ik van buitenaf veel positieve reacties kreeg op mijn foto’s en ervaringen.

Een paar weken later had ik mijn eerste rolletje in een commercial te pakken en stond ik ingeschreven bij wat bureau’s in binnen en buitenland.

Hoe ziet je leven eruit als model?

Vooral heel gevarieerd! Dit denken mensen vaak in eerste instantie niet, omdat het er soms naar uitziet dat je iedere keer wanneer je een shoot doet alleen even naar de camera moet lachen en je daarna weer naar huis kan gaan. Zo zit het natuurlijk niet in elkaar. Sowieso is de TV- en modellenwereld vaak erg geromantiseerd, mensen verkijken zich er erg op. Ze zien vaak alleen de positieve kanten van het vak en daar heeft uiteraard de media een grote rol in. Via magazines en tv programma’s wordt er ook vaak alleen gefocust op die positieve kanten.

Hard werken…

Je moet ontzettend hard werken om in deze business aan het werk te blijven en jezelf iedere keer weer opnieuw bewijzen aan klanten en bureaus. Ook ben ik zelf mijn eigen visitekaartje en dus verantwoordelijk voor mijn eigen promotie.

Daarnaast zie je de variatie terug als je kijkt naar de plaatsen waar ik kom tijdens mijn carrière. Ik reis vrij veel, zowel nationaal als internationaal.

Wat vind Matthijs Brooimans hiervan?

Het is een apart wereldje, waarin ik persoonlijk voor zowel veel ups als downs ben komen te staan, iedere week weer. Iedere dag is anders en er kunnen altijd ineens dingen veranderen, vooral in de TV wereld. Ik heb al verschillende keren meegemaakt dat ik op het punt stond deel te nemen aan een nieuw tv programma wat dan ineens werd gecanceld.

Geduldig zijn is belangrijk

Vroeger was ik zelf een erg ongeduldig persoon en wilde bepaalde zaken onder controle hebben, maar door dit werk ben ik daarin totaal veranderd. Ik leef nu veel meer van dag tot dag en plan dingen niet te ver vooruit, simpelweg omdat ik het niet kan. Ik word namelijk regelmatig last minute opgebeld voor jobs en dan is het natuurlijk essentieel dat je flexibel kunt zijn. Dit is overigens soms erg frustrerend voor de mensen om mij heen (familie & vrienden), die WEL met een vast schema werken en dingen willen PLANNEN! Ik zelf moet dan vaak toch even egoïstisch zijn, omdat ik die job natuurlijk wel wil boeken!

Welke reizen in het buitenland hebben je het meest geïnspireerd?

Poeh, dat zijn erg veel verschillende reizen. Ook daarin vind ik de afwisseling bijzonder van verschillende culturen, rijkdom en armoede. Ik ben nu zelf net een week terug uit India waar ik 3 maanden gewoond en gewerkt heb. Dit was mijn eerste keer op Aziatische bodem en ik wist natuurlijk van tevoren dat dat een hele bijzondere trip ging worden. Ik heb voordat ik naar India ging toch vooral “mooie” landen en plaatsen gezien, zoals Kaapstad, USA, en bijna heel Zuid-Europa.

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did. So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Ik denk dat eigenlijk al mijn reizen me wel inspireren. Overal waar ik kom, kom ik weer nieuwe mensen tegen en als iets me al inspireert is het “de mens en de wereld” om ons heen wel. Daarnaast is het geweldig dat je met dit werk veel kunt reizen en het dus allemaal in het echt mee kan maken. Het is anders dan even 2 weken ergens op vakantie gaan natuurlijk. Je kunt echt dingen gaan ontdekken en je volledig verdiepen in de cultuur.

Wat zijn de voordelen van het werken in het buitenland? En de eventuele nadelen?

Voordelen overheersen voor mij, maar zoals ik al eerder aangaf, is het een erg moeilijke business. Helemaal in deze tijd! Ik ben natuurlijk nog redelijk jong en het begint er denk ik mee dat als je alleen gaat reizen, je jezelf op een speciale manier kunt ontwikkelen als persoon en erachter kunt komen wie je echt bent en wat je wilt. Zo ontdek je, wat echt belangrijk voor je is. Je ontwikkelt je talen, je verdiept je in culturen en je wordt snel zelfstandig en volwassen. Dat is een heel groot voordeel. Ik houd van impulsieve acties en ben ook van die spanning gaan houden. Zo weet ik nooit wat er komen gaat en kan zomaar verrast worden.

In het diepe springen

Ook was ik ontzettend blij dat ik naar India kon gaan, want ik wilde heel graag eens in het diepe gegooid worden. Er wordt wereldwijd verteld dat India één van de heftigste markten/landen is om te werken en leven. Mijn eerste week was erg wennen in India en de shock was veel groter dan ik dacht, maar daarna heb ik toch wel een hele bijzondere en zelfs geweldige tijd gehad! Ik ben hier zelf eigenlijk best trots op, want ik hoorde van tevoren wel wat positieve verhalen over India, maar vooral  ook erg veel negatieve verhalen over mensen die letterlijk naar huis gevlucht waren omdat ze het daar zo smerig/stinkend/vies vonden. Ik heb me toch vrij snel kunnen aanpassen en heb India echt kunnen ontdekken, geweldige mensen leren kennen en genoten van de kleinste dingen.

Een nadeel is bijvoorbeeld het maken van keuzes. Blijf je in Nederland? Ga je reizen? Ga je, je vól focussen op dit werk of ga je er iets naast doen? In Nederland moet je toch je centjes verdienen om je appartement of kamer te betalen en het is, als je reist, nooit 100% zeker wat je gaat verdienen, laat staan “iets” verdienen. Ik ben natuurlijk geen Mark Vanderloo

Pieken zijn erg belangrijk en je maakt voor jezelf de keuze “Wat wil IK en wat vind ik belangrijk”, hoe zit dat nu?

Wat ik voor mezelf in ieder geval weet, is dat ik gelukkig ben. Dit omdat ik doe wat ik leuk vind. Iedere dag dat ik weer een klus of reis heb, heb ik ontzettend veel positieve energie en ben ik niet chagrijnig te krijgen. Een nieuw avontuur, laat maar komen! Het klinkt cliché, maar het is toch echt zo. Ik heb te veel ervaringen van mensen om mij heen gehoord/gezien die soms al jaren iets doen wat ze eigenlijk “saai” vinden of ergens helemaal klaar mee zijn en al een lange tijd andere dromen hebben.

Mijn advies: “Follow your dreams or you’ll spend the rest of your life working for someone who did”

Je hebt al in verschillende commercials gespeeld en veel modellenwerk gedaan, wat vond je de leukste opdracht tot nu toe?

Ik heb al aardig wat toffe klussen gedaan en heb daarbij natuurlijk ook hele toffe reizen mogen maken. Ook mijn eerste rolletje in die commercial van Swiss Sense waar ik eerder over sprak was erg bijzonder. Het werd opgenomen op het een vliegveld in Duitsland. Er was een bed opgesteld op de landingsbaan, waar ik dan in moest gaan liggen en dat terwijl er een paar honderd meter verderop vliegtuigen op stegen. Daarbij moest ik doen alsof ik sliep en zacht lachen.

Matthijs Brooimans in een helikopter?

Wat mij pas later verteld werd is dat er een helikopter schuin boven dat bed kwam vliegen, maar dat ze dat eerst even moeten testen om te zien hoe het eruit kwam te zien. Die test was natuurlijk te grappig, want met man en macht moest dat bed vastgehouden worden, om ervoor te zorgen dat het bed niet zou wegwaaien. Ik ging natuurlijk stuk van het lachen en voelde de adrenaline in mijn lichaam stromen. Uiteindelijk is het gelukt en was mijn eerste rol in een commercial een feit. Ik mocht op het einde zelfs nog een vlucht maken in de helikopter, dat was te gek.

Ook een commercial voor X-travel was erg gaaf, deze werd opgenomen in Egypte. Het doel van dit shot was: een feestje vieren, maar dan niet zomaar een feest, nee we stonden met een groep jongeren op een mega speedboot en ik bestuurde de boot, in het zonnetje, op de oceaan. Nou geloof me, dat kun je wel aan mij overlaten hoor!

Volg je ook een bepaald dieet of voedingspatroon?

Ik houd nogal van eten en geloof me dat is niet ALTIJD gezond, maar ik houd daarnaast ook echt wel van gezonde dingen. Wat een briljante uitvinding is de blender toch hé

Ook sport ik zeker 4 tot 5 keer in de week, dit verschilt van 1,5 uur fitness tot een tenniswedstrijdje. Ik moet sowieso een aantal keer in de week intensief bezig zijn. Ik merk daardoor ook dat ik gewoon best kan eten wat ik wil.

Daarnaast is het belangrijk dat ik altijd goed voor de dag kom, dat je positieve energie uitstraalt en fit bent. Sporten is natuurlijk ook een mooie uitlaatklep. Gelukkig is sport geen opgave voor me, maar een  grote hobby!

Hoe ziet Matthijs Brooimans de toekomst?

Goede vraag en voor mij moeilijk te beantwoorden. Ik leid dus niet bepaald het geplande leventje wat vele andere mensen wel leiden. Ik heb mijn baan, mijn vaste inkomen, vriendinnetje, huisje boompje beestje en over een paar jaar misschien wel kinderen. Die planning is er bij mij dus absoluut niet! Ik leef echt meer van dag tot dag en geniet van het feit, dat ik de kans en luxe heb om mijn dromen na te jagen op deze manier. Ik ben blij dat ik gezond ben, kan werken, sporten en leuke dingen kan doen met mijn vrienden en familie. Daarnaast ben ik niet materialistisch ingesteld. Heb weinig nodig om tevreden te zijn en mijn doel te kunnen verwezenlijken. Ik heb geleerd te genieten van de kleinste dingen van het leven en geleerd dat het leven zomaar anders kan zijn. Hoe vaak zie je het niet om je heen?

”It’s being here now that’s important. There’s no past and there’s no future. Time is a very misleading thing. All there is ever, is the now. We can gain experience from the past, but we can’t relive it; and we can hope for the future, but we don’t know if there is one.”

Wat vind je leuk aan het werken in deze branche?

Iedere opdracht is een nieuwe uitdaging. De dag zelf is soms erg spannend, maar ook het wachten op het resultaat. Dit zorgt natuurlijk niet altijd voor positieve energie, maar zorgt soms juist voor veel stress. Ik probeer vaak zo relaxed mogelijk te zijn en dat is soms ook de kunst van dit vak. Zolang je maar hard werkt, goed voor jezelf zorgt, dan komen die opdrachten vanzelf. Ik merk in ieder geval bij mezelf dat er ieder jaar een stijgende lijn in zit en dat is erg fijn om te zien.

Je netwerk wordt steeds groter en je bookers en mensen om je heen zien je niveau steeds stijgen. Het is een  passie, je wilt steeds beter worden. Als freelancer werken heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn dat je flexibel bent  en spontaan dingen kunt doen en aanpakken. Tevens heb ik ook de ruimte om er dingen naast te doen. Nadelen zijn dat je geen gegarandeerd inkomen hebt en niet wekelijks verzekerd bent van werk.

Wat is jouw advies aan anderen die eventueel ook geïnteresseerd zijn in het modellen en acteervak?

Als je model wilt worden of werkzaam wilt zijn in de TV wereld, ga er dan gewoon voor en probeer het. Schrijf jezelf eerst in bij een paar casting-bureaus en laat overal je gezicht zien. Meestal vertellen casting directors of boekers je ook direct of ze iets in je zien als model. Je moet er natuurlijk wel veel tijd in steken, constant jezelf promoten en langs gaan bij bureaus. Ze komen niet naar je toe wandelen dus je moet zelf actief zijn met je contacten onderhouden. Stuur regelmatig nieuwe foto’s, vertel over je reizen/ervaringen en trainingen die je gevolgd hebt.

Life is either daring adventure, or nothing.

Ik raad in ieder geval iedereen aan die mogelijk geïnteresseerd is om voor dit vak te kiezen, een voorproefje te nemen tijdens een representatie cursus. Je zult een andere kant van jezelf zien, leuke ervaringen opdoen en wellicht een paar maanden later ook zelf voor de camera staan!

Believe in yourself, just try it and enjoy Goodlife.

Bookings? Mail naar matthijsbrooimans@gmail.com

Je kan ook één van zijn modellen in zijn netwerk boeken op Matt Faces.

Wil jij er ook goed uitzien? Trek dan je beste kleding aan en shine net als Matthijs.