salsa-dansen-verrijkt-je-leven
Igor Borodin

Salsa dansen verrijkt je leven

Heb jij ook al de meest uitdagende, sensuele en warme hobby ontdekt? Salsa dansen verrijkt je leven en is een echte aanvulling voor je body, mind and soul. De salsa is uitgegroeid tot één van meest populairste dansvormen in de wereld en komt van oorsprong uit Cuba.

Cubaanse muzikanten voegen vaak een stuk in hun nummers toe dat iets extra’s meegeeft. Dit extraatje wordt als het ware overgegoten met een lekkere “saus”, die de muziek sensueler en pikanter maakt dan de meeste andere Latijns-Amerikaanse dansen. Daarbij wordt een pikante saus ook wel eens een “salsa” genoemd, wat de betekenis van de naam van deze dans benadrukt.

Deze dansvorm kent verschillende stijlen, zoals de Cubaanse-, Casino-, Puerto Ricaanse- of LA stijlen. De salsa is geen statische stijl en legt de nadruk juist op beweging. Dat betekent dat er geen vaste volgorde is waarin er wordt gedanst. De man leidt en bepaalt aan de hand van de muziek welke danspas het danspaar gaat zetten. De voeten doen alleen de basispassen met enkele beperkte varianten, waarbij vooral de handen het echte werk doen.

Leer salsa dansen in 12 minuten

Salsa dansfeesten worden wekelijks door heel het land gehouden en bieden je de kans om zelf eens te ervaren wat het met je kan doen. Je hoeft niet eens per se mee te doen, even rustig aan de zijkant zitten met een drankje en kijken mag gewoon. En let maar op wat er gebeurt, want voor je het weet vraagt je danspartner je de dansvloer op zodra er een lekker nummer gedraaid wordt. Oefen het zelf even met deze tutorial waarin je in 12 minuten al eenCross body lead met draai leert!

Salsa dansen verandert je leven

Speciaal voor jou hebben we dé 7 feiten hoe salsa je leven verandert verzameld:

1. Salsa dansen is goed voor je gezondheid

Salsa dansen is een geweldige manier om in vorm te blijven. Of je salsa lessen volgt, deelneemt aan een team of meerdere keren per week danst, salsa is een full-body aërobe training die al je core spiergroepen (zoals je buikspieren, heupen en benen) traint. Salsa dansen is een leuke manier om calorieën te verbranden en het toont je spieren ook nog eens mooi als je een “move” maakt. Daarbij is het nog leuker dan een stuk lopen op een saaie loopband in een sportschool!

2. Ontmoet nieuwe mensen met salsa dansen

Salsa, in tegenstelling tot vele andere dansvormen zoals hiphop of ballet, is vooral een sociale activiteit. Wanneer je uit gaat in een salsa club, dans je met tientallen leden van het andere geslacht en ontmoet je een hoop nieuwe mensen. Of je nu op zoek bent naar een date of je gewoon een heleboel leuke vrienden wilt maken, salsa is een eenvoudige manier om je dagelijkse routine te breken. En geloof het of niet, je ontmoet echt veel nieuwe mensen. Het is veel leuker en effectiever dan iemand aanspreken in een luidruchtige club waarbij je gesprekspartner in veel gevallen niet verstaanbaar is of misschien net iets te veel alcohol op heeft.

3. Salsa dansen geeft je een sexy gevoel

Als je ooit iemand (in het echt) hebt zien salsa dansen, weet je dat salsa een sexy en sensuele dans is waarbij de emotie van dichtbij voelbaar is. Het brengt de Spaanstalige muziek echt tot je innerlijke zelf en daagt je danspartner uit om hierin mee te gaan. Vooral als een man leidt en de vrouw je volgt, moet er een stukje vertrouwen zijn want je gaat letterlijk samen helemaal op in de muziek.

“To watch us Dance is to Hear our Hearts Speak” – Indian Proverb

Je leert je sensuele kant beter uit te drukken en dat wekt soms wel eens spanning op. Zo kan de één een beetje nerveus zijn met wat zwetende handjes, waarbij de ander zijn of haar danspartner gerust probeert te stellen. Dit geldt al helemaal als je de hele dag op kantoor hebt zitten werken, juist dan biedt salsa je even een moment van ontsnapping aan de realiteit. Het is een uitlaatklep om op een leuke en veilige manier jezelf te verkennen en je sensuele en creatieve kant te ontwikkelen.

4. Krijg meer zelfvertrouwen met salsa dansen

Een van de grootste gemeenschappelijke onzekerheden waar veel mensen mee kampen, is dat ze zeggen dat ze niet kunnen dansen. Onzin, iedereen die open staat voor iets nieuws en een beetje gevoel voor ritme heeft, heeft de potentie om te leren salsa dansen. Al na een paar salsalessen leer je uit je comfortzone te stappen en durf je meer sociale interactie met vreemden aan te gaan. Je leert immers het meeste door met nieuwe mensen te dansen. Zo leer je meer vertrouwen te krijgen in jezelf en in anderen, je stelt je namelijk kwetsbaar op en je wint vertrouwen als je ziet dat er een goede flow is tijdens een avondje salsa dansen.

Zoals eerder verteld zijn er wekelijks enorm veel salsa feesten, waarbij je na een paar lessen die stoel aan de zijkant zult ruilen voor de dansvloer. Er is geen grotere boost voor je vertrouwen dan op een podium met een paar honderd man te dansen vanuit je hart.

5. Salsa dansen is internationaal

Salsa is nogmaals één van de meest populaire dansvormen in de wereld. Als je van reizen houdt, dan zul je echt van salsa dansen houden. Of je nu Zuid Amerika aan het verkennen bent, of geniet van een bezoek aan Azië of een ander Europees land, je vindt waarschijnlijk in iedere stad wel een salsa club. Salsa dansen verbindt je direct met mensen in vrijwel alle steden over de hele wereld, zelfs als je niet eens hun taal kunt spreken. Salsa is een universele taal, die geleerd kan worden zodat je overal ter wereld je kunt verbinden met de mensen om je heen.

6. Iedereen kan salsa dansen

Een van de misvattingen over salsa dansen is dat het alleen voor Mexicanen en Latino’s zou zijn. Hoewel salsa van Latijns-Amerikaanse afkomst is, is de salsa gemeenschap ongelooflijk divers. Iedere nacht kun je dansen met mensen die verschillende nationaliteiten hebben en uit diverse sociale klasse komen, van verkopers en ondernemers tot mensen uit de horeca en huisvrouwen.

Het woord salsa betekent naast “saus”, ook “mengsel”, salsa brengt allerlei soorten mensen bij elkaar voor wederzijds plezier en vermaak. Als je op zoek bent naar een leuke en gevarieerde gemeenschap om ​​deel van uit te maken, zit je zeker goed door te gaan salsa dansen.

7. Salsa dansen doe je bij Salsa Breeze

Heb je al een paar keer geoefend en heb je zin om eens een echt te gek salsa feest mee te maken? Of wil je gewoon even komen kijken en los gaan in de HipHop en R&B area of rustig chillen in de Bachata zaal? Dan moet je zeker een keer langs Salsa Breeze in Best gaan. Ga er met je vriend(in) of vrienden heen en ontdek zelf wat salsa met jou kan doen.

Salsa dansen door professionals

Weten wat je te wachten staat na een aantal lessen salsa dansen? Bekijk dan snel het filmpje en wie weet dans jij straks wel zoals Ashley en Ola. Ga naar Salsa Breeze and keep on dancing, enjoy Goodlife.

Leer dansen met lifestyle nieuws en mannen blog mensgoodlife.