fietsen bakfiets
veilig-vervoeren-van-kinderen-in-de-bakfiets

Veilig vervoeren van kinderen in de bakfiets

Met een bakfiets kun je veilig 1 tot 4 kinderen tot ongeveer 7 jaar oud vervoeren. Maar er zijn belangrijke dingen om te weten wanneer je er een wilt kopen en gebruiken. De meeste bakfietsen hebben een bankje in de bak waar kinderen op kunnen zitten. Bakfietsen met 3 wielen zijn stabiel en hebben meestal een grotere bak dan die met 2 wielen. Aan de andere kant zijn bakfietsen met 2 wielen lichter en wendbaarder, zodat ze gemakkelijker door bochten gaan, net als gewone fietsen. Het is belangrijk om hierover na te denken wanneer je je kinderen veilig wilt vervoeren.

Tips voor als je een bakfiets gaat kopen

Als je denkt aan het kopen van een bakfiets, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je aan moet denken. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de fiets goed opvalt. Dit doe je door te kiezen voor een opvallende kleur en door goede verlichting en reflectoren aan de zijkant en achterkant te hebben. Ten tweede moet je zorgen dat je kinderen comfortabel kunnen zitten. Dit betekent dat de zitplaats minstens 20 cm diep moet zijn en ongeveer 25-30 cm boven de bodem moet zitten. Als je kleine kinderen meeneemt, gebruik dan een geschikt baby- of fietsstoeltje in plaats van het houten bankje. Als de bakfiets 3 wielen heeft, vergeet dan niet de parkeerrem te gebruiken, vooral als je in- en uitstapt. Controleer ook of de wielen goed zijn afgeschermd zodat kinderen hun handen niet tussen de spaken kunnen steken. En als je een bakfiets met 2 wielen wilt hebben, let dan op een sterke standaard en zorg ervoor dat het zwaartepunt laag ligt voor meer stabiliteit. Denk eraan dat goede remmen belangrijk zijn vanwege het extra gewicht van de bakfiets.

Tips voor het gebruik

Je moet echt een aantal dingen in je oren knopen als je een bakfiets gaat gebruiken. Probeer eerst te wennen en oefen op een rustige plek. Houd in gedachten dat de bakfiets zwaarder is, dus rem op tijd en neem bochten wat ruimer. Wees voorzichtig op hellingen, want je hebt meer kracht nodig om omhoog te gaan en meer remkracht om af te dalen. Op smalle paden moet je extra voorzichtig zijn vanwege de breedte van de bakfiets. Zorg ervoor dat je kinderen altijd goed vastzitten in de bak en voorkom dat ze buiten de bak steken, dit kan gevaarlijk zijn. Bevestig je tassen en spullen stevig en bedenk dat je kinderen laag zitten, dus vermijd uitlaatgassen bij stoplichten. Onderhoud de bakfiets goed, omdat de remmen, de banden, het stuur, de ketting en de trappers sneller slijten dan bij een gewone fiets. Laat de bakfiets minstens één keer per jaar nakijken door een fietsenmaker. Deze tips helpen je om veilig je kinderen te vervoeren in de bakfiets!

Ontdek meer fietsen voor mannen op lifestyle mannenblog mensgoodlife.