De trots van Catalonië
Lidia Guillamón Alcoriza

De trots van Catalonië

Ontdek de trots van Catalonië en begrijp hoe zij zich onafhankelijk onderscheiden met de rest van de wereld. Wil je weten wat de Catalaanse cultuur zo bijzonder maakt? Lees dan exclusief op mensgoodlife het verhaal van de familie Guillamón uit Barcelona.

Catalanen zijn de trotse inwoners uit Catalonië die al jarenlang vechten voor een eigen staat. Een doorsnee Catalaan voelt zich niet als onderdeel van een land, dat is te merken als je ziet hoeveel Catalaanse vlaggen aan het balkon hangen. Niet zomaar vlaggen, maar met een ster erop die voor onafhankelijkheid staat. In dit artikel gaan we niet in op de politieke historie. Vanuit mensgoodlife willen we immers onafhankelijk goodlife met je delen. Wat we wel met je delen is de volgende top 3 waar de mensen in Catalonië terecht trots op mogen zijn.

#1 De beste Tapas

Als je in Barcelona loopt, de hoofdstad van Catalonië, dan valt je gelijk de hoeveelheid restaurantjes op. Lekker mediterraans eten in de middag op het terras is dan ook heel gebruikelijk. In de avond eten Catalanen over het algemeen wat kleine hapjes (tapas) met een stukje brood en tomaat, dit uiteraard onder het genot van een lekker Estrella Dam biertje. De lekkerste tapas gerechten die je dan ook moet proberen zijn: Pa amb tomàquet (brood met tomaat, knoflook, zout en olie), Fuet (heerlijke droge worst), Aioli (knoflook en olie saus), Calçots (gastronomisch ritueel van ui), Escalivada (paprika, aubergines, ui, gegrilde aardappelen en vis), Crema Catalana (heerlijk toetje, romig met een knapperig karamellaagje). Daarnaast raden we ook Chipirones (mini inktvisjes) en Patatas Brava (aardappelpartjes) aan!

#2 Kunst en Architectuur

Antoni Gaudí i Cornet was een architect uit Reus (Catalonië) die heel veel voor de stad Barcelona betekend heeft. Zo ontwierp en bouwde hij o.a. La Sagrada Família (prachtige kerk) en Park Güell (natuurpark). Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech was de markies van Pubol en werd wereldberoemd als “Dalí” de kunstschilder. Het theater museum in Figueres moet je absoluut eens zien en dat geldt ook voor zijn huis in Port Lligat. Tot slot is Catalonië ook enorm trots op haar voetbalclub FC Barcelona. “Més que un club” luidt het motto waarbij ze aan de rest van de omgeving willen laten zien dat ze meer dan een club zijn.

#3 Welvarende Economie

Van oudsher is Catalonië de meest industriële regio van het land. Tegenwoordig zorgen de vele toeristen voor goed geld in het laatje. Het meerendeel van de Catalaanse economie bestaat dan ook uit de dienstverlenende sector (60%). Ruim één vijfde (20%) van de landelijke economie leunde altijd op Catalonië, die op haar beurt het laatste woord over de regio had. Hoe de economie er in de toekomst uit zal zien weet niemand. Maar de Catalanen heten je van harte welkom om hun trots te komen proeven en te bewonderen.

Experience an independent culture, enjoy Goodlife!