wat-is-st-patricks-day-en-hoe-vieren-wij-dit-in-nederland

Wat is St. Patrick’s Day en hoe vieren wij dit in Nederland?

St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland en is misschien wel de gezelligste dag van het jaar! Overal is het groen en hoor je Ierse muziek. Op 17 maart wordt wereldwijd het leven van St. Patricius herdacht, de beschermheilige van Ierland. En het mooie is, deze feestdag wordt ook in steeds meer Nederlandse steden gevierd!

St. Patricks Day

Op deze nationale feestdag wordt dus het leven van de beschermheilige St. Patricius herdacht. Hij zorgde er in de 5e eeuw voor dat de Ieren tot het Christendom bekeerd werden. Het klavertje drie werd tegelijkertijd het nationale symbool – de heilige vader, de zoon en de heilige geest. 

In Nederland

De sfeer en activiteiten die op 17 maart in de pubs te vinden zijn, kun je vergelijken met Koningsdag. Het is feest, het is gezellig, er wordt gedronken, gedanst en gezongen en alles kleurt, niet oranje, maar groen. Je hoort voornamelijk Ierse muziek en er treden ook live Ierse bands op. Net zoals vele carnavalsfans op de 11e van de 11e ook al klaar zijn voor een feestje, kunnen de echte St. Patrick’s Day fans op 12 maart ook al hun groene hart ophalen bij de viering in Den Haag.

De drank volgens tradities

De kleur groen staat zowat gelijk aan St. Patrick’s Day en zo ook Guinness. Dit iconische donkere bier hoort bij de Ierse cultuur en het is dan ook niet gek dat ze dit biertje zien als de belichaming van de feestdag. Op een willekeurige dag gaan er zo’n 7,5 miljoen pints Guinness doorheen en op St. Patrick’s Day zijn dit er wel 13 miljoen!

Muziek op St. Patrick’s Day

Naast de drank en al het groen, is de muziek een belangrijk onderdeel van deze feestdag. Iedereen zingt mee met de Ierse muziek die vanuit pubs en op straat te horen is. Wereldwijd bekende Ierse artiesten zijn onder andere U2 en Niall Horan. 

Be Irish for a day en ruil het Nederlandse oranje in voor het Ierse groen. Ga genieten in de feestelijke Irish pubs, enjoy goodlife!

Vind meer feestnieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.

Foto: Pexels