waar-the-mandalorian-in-de-star-wars-tijdlijn-past
waar-the-mandalorian-in-de-star-wars-tijdlijn-past

Waar The Mandalorian in de Star Wars tijdlijn past

Star Wars is al sinds de release van de allereerste film in 1977 razend populair. Ondertussen zijn er al ontzettend veel films en series uitgebracht. Logisch dat je misschien zo nu en dan even de chronologische volgorde van Star Wars niet meer volgt. Onlangs is The Mandalorian uitgebracht. Wij lichten in onderstaand blog alle films en series in een logisch verhalende tijdlijn toe. Zo kun je zien waar en hoe The Mandalorian in de Star Wars tijdlijn past en nemen we je mee in het hele Star Wars verhaal.

Star Wars Episode I: The Phantom Menace

Let op: dit is dus niet de allereerst uitgebrachte Star Wars film, maar bij The Phantom Menace begint wel het hele verhaal. De planeet Naboo wordt bedreigd door de gevreesde handelsfederatie. De Jedi-ridders Qui-Gon Jinn en Obi-Wan Kenobi moeten een uit de hand lopend conflict zien te voorkomen. Echter wil de handelsfederatie de twee Jedi-ridders uit de weg ruimen. Tijdens hun vlucht ontsnappen ze ternauwernood aan Gungans en zeemonsters.

Queen Amidala redden

Eenmaal aangekomen op Naboo moeten ze koningin Amidala redden met een schip omdat ze gevangengenomen is. Tijdens de vluchtroute is daar de handelsfederatie weer, zij proberen het schip te kapen. Dit lukt gelukkig net niet, alleen raakt het schip wel behoorlijk beschadigd. Bij een lokale handelaar op Tatooine zoeken ze een onderdeel om het schip te kunnen repareren, maar ze krijgen het niet zomaar. Ze ontmoeten Anakin Skywalker. Anakin blijkt heel sterk met The Force te zijn. Om weg te kunnen komen sluit Jedi Master Qui-Gon Jinn een weddenschap met de handelaar, waarbij Anakin gaat pod-racen. Hij wint, ter ergernis van valspeler Sebulba, het benodigde onderdeel!

Anakin wil Jedi worden

Anakin wil ook graag trainen om een legendarische Jedi Master te worden. En om Naboo terug te veroveren van de handelsfederatie, gaan ze samenwerken met de Gungans. Anakin redt de Gungans van het terreur, maar niet zonder gevaar en tegen een hoge prijs. Uiteindelijk stemt twijfelende Obi-Wan toch in met het opleiden van Anakin tot Jedi.

Star Wars Episode II: Attack of the Clones

Het tweede deel vindt ongeveer 10 jaar na de eerste release plaats. De 20-jarige Anakin Skywalker en zijn leider – Jedi Master Obi-Wan Kenobi – worden op een uiterst geheime missie gestuurd. Zij moeten Amidala, de voormalige koningin van Naboo, beschermen. Anakin heeft een stiekem wel een oogje op Amidala. Wanneer zij opnieuw bedreigd wordt reizen Anakin en Amidala samen af naar haar thuisplaneet om onder te duiken. Ondertussen jaagt Obi-Wan op de opdrachtgevers van de aanslag. Op een nog onbekende planeet stijgt de spanning tussen de Count Dooku en de Jedi’s. Dit leidt tot het begin van de Clone Wars.

Star Wars Episode III: Revenge of the Sith

Kanselier Palpatine is gevangengenomen door Count Dooku en diens generaal Grievous. Anakin en Obi-Wan moeten Palpatine en de republiek redden. Dit gaat echter niet zo eenvoudig als gehoopt, aangezien het feit dat Dooku over onbekende krachten beschikt. Uiteindelijk redden ze Palpatine alsnog en hij stelt de jonge Jedi Anakin aan als vertegenwoordiger in de Raad van Jedi’s.

Jedi Masters zijn bezorgd

De Jedi Masters zijn het er echter niet mee eens, ze voelen ze veel woede in hem. Dit is geen goed teken en mag niet gebagatelliseerd worden. Deze onvrede voelt Anakin aan en drijft hem steeds verder in de richting van de “Dark Force”. De angst, woede en onmacht slaat verder toe in Anakin. En de eerdere twijfels van Obi-Wan bevestigen nog eens dat het wellicht geen goed idee was om Anakin te trainen tot Jedi.

Solo: A Star Wars Story

Het is lastig om deze film in de tijdlijn te plaatsen. Deze film verscheen in 2018 en gaat over een jonge Han Solo. Na een reeks duistere gebeurtenissen wordt Han Solo bevriend met zijn co-piloot Chewbacca. Een behaarde Wookie die zijn beste vriend is en Han nooit alleen laat. Hij ontmoet slinkse gokker Lando Calrissian. Samen gaan ze op een reis die uiteindelijk bepalend zal zijn voor het leven van de iconische helden uit de Star Wars Saga.

A Star Wars Story is ook leuk als je nog geen enkele Star Wars film hebt gezien

Star Wars Episode IV: A New Hope

Dit is de allereerste film van George Lucas die op het doek verschenen is. In de tijdlijn speelt deze film zich negentien jaar na het begin van het Galactische Keizerrijk af. Luke Skywalker traint – net als zijn vader Anakin – om een Jedi te worden.

Boodschap voor Obi-Wan

Luke en zijn oom kopen op een dag twee robots van Jawa handelaren. Echter blijkt één van de twee robots een zeer dringende boodschap te hebben voor Obi-Wan. Om die reden gaat Luke samen met de robots op zoek naar hem. Keizer Palpatine wil koste wat het kost de plannen die in de robot zaten in zijn bezit hebben en stuurt Darth Vader op pad om dit voor elkaar te krijgen.

Bezoek van Darth Vader

Wanneer Luke thuiskomt treft hij zijn oom en tante vermoord door Darth Vader aan. Deze trieste gebeurtenis laat hem niet in de koude kleren zitten. Hij start een geheime missie en wil Obi-Wan en de geheime plannen naar de rebellen brengen om wraak te kunnen nemen op Darth Vader.

Rogue One: A Star Wars Story

De vader van Jyn Erso wordt meegenomen om te werken aan een meesterwapen die de Rebellen kan gaan verslaan. Erso vlucht en wordt jaren later gered door de rebel Saw Gerrera. Wanneer Erso van haar vader een hologram ontvangt waarin vermeld wordt dat het wapen verslagen kan worden, krijgt iedereen weer hoop. Samen met Cassian, K-2SO en Chirrut gaat ze proberen haar vader te redden. De tijd dringt en iedere seconde wordt het gevaarlijker doordat het wapen zich klaarmaakt om te toe te slaan. Ze zetten dan ook alles op alles om het meesterwapen onschadelijk te maken.

Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back

Drie jaar later maken Luke Skywalker en Han Solo officieel deel uit van de Rebellen. Darth Vader is op zoek gaan naar de geheime basis van de Rebellen (in Hoth). Al snel worden ze gevonden. Luke Skywalker en zijn vriend Han Solo gaan ieder een eigen weg. Dit komt omdat Luke een visioen heeft gehad waarbij meester Yoda hem wil opleiden tot Jedi.

Onverwacht nieuws

Darth Vader neemt ondertussen Luke’s vrienden gevangen als lokaas. Hij wil Luke namelijk transporteren naar de keizer. Luke vertrekt om zijn vrienden te redden. Dit ondanks dat zijn training nog niet helemaal af is. Echter wordt Luke gevangengenomen door Darth Vader en volgt er een gevecht tussen hen. Wat blijkt: Darth Vader heeft Luke’s vader niet vermoord. Darth Vader is Anakin, en dus de vader van Luke. Anakin wil samen het heelal regeren, maar Luke wil dit niet en probeert te ontsnappen. Luke weet contact op te zoeken met Leia en zo wordt hij gevonden.

Star Wars Episode VI: Return Of The Jedi

Luke, Leia, Lando, C3PO, R2D2 en Chewbacca reizen naar Tatooine om Han Solo te redden van Jabba. Han wordt gered. Palpatine is ondertussen bezig met de bouw van een Death Star, die het einde moet gaan betekenen voor de Rebellen. Als afronding van zijn training moet Luke Darth Vader beter leren kennen, omdat het ooit eens een goed mens was. Luke denkt dat hij Darth Vader kan overhalen om naar de Light Side te komen. De keizer laat de Rebellen in een valstrik trappen.

Luke vs Darth Vader

Tijdens het legendarische gevecht waarin Luke en Anakin (Darth Vader) Skywalker duelleren, weigert Luke zijn eigen vader te doden. Zo ook Darth Vader, die zijn zoon niet wil doden. Hij moet een offer maken en sterft zelf, evenals de keizer. De Death Star wordt vernietigd en Luke ontsnapt. Het Galactische Keizerrijk is gevallen!

Star Wars: The Mandalorian

The Mandalorian vindt 5 jaar later plaats dan de Return of The Jedi en 25 jaar voor the Rise of the First Order. Dit noemt men ook wel 9 ABY, ofwel ongeveer 9 jaar na de battle van Yavin. Het verhaal volgt een eenzame premiejager van de planeet Mandalore in de buitenrand van het sterrenstelsel. Voor de kost spoort hij voortvluchtige criminelen in het heelal op. Maar hij krijgt een nogal vreemde opdracht: spoor een vijftig jaar oud wezen op. Echter is dit wezentje Baby Yoda. Ontzettend schattig en daarom besluit (Mandalorian) Din Djarin het te beschermen. In plaats van het in te leveren in ruil voor geld, reist de Mandalorian samen met het kind verder, op zoek naar antwoorden.

This is the way

Inmiddels staat ook al het tweede seizoen van The Mandalorian op Disney Plus. In dit tweede seizoen is The Mandalorian zelf een prooi geworden en wil hij The Child op tijd bij zijn soortgenoten krijgen. Want “This is the way”, zoals echte Mandalorians zeggen. Het tweede seizoen speelt zich in chronologische volgorde af na het eerste seizoen.

Star Wars Episode VII: The Force Awakens

Tientallen jaren na Return Of The Jedi volgt The Force Awakens. In 2015 belanden we in de moderne triologie. Het Galactische Keizerrijk bestaat nu niet meer. In plaats daarvan is The First Order ontstaan, onder leiding van Kylo Ren. Zij willen de nieuwe republiek vernietigen. De Rebellen zijn op zoek naar Luke, de allerlaatste Jedi.

Locatie van Luke Skywalker

Stormtrooper Finn loopt over naar het verzet, en ontmoet Rey op woestijnplaneet Jakku. Zij heeft geheime informatie waar Luke Skywalker zich bevindt. Ze werken samen met Han Solo om te zorgen dat het verzet deze informatie in handen krijgt.

Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Het verhaal van Rey en Kylo vervolgd. Het verzet, onder leiding van Leia, wordt aangevallen door de vloot van Kylo Ren. Het verzet kan ontsnappen, maar niet zonder schade. Ondertussen heeft Rey Luke Skywalker gevonden, en zij probeert hem over te halen haar de Jedi skills te leren. Maar Luke wil dit niet. Toch zet Rey door, en het lukt haar om langzaamaan beter om te gaan met haar krachten. Rey weet zeker dat ze Kylo kan terughalen naar de Light Side, maar Luke wil haar hier niet bij helpen.

Star Wars Episode IX: The Rise Of Skywalker

Dit verhaal speelt zich één jaar na The Last Jedi af. Kylo Ren vindt een uit de dood herrezen Sith-keizer op Exegol. Hij belooft Kylo een nieuw Keizerrijk, als Kylo Rey vermoordt. Kylo stemt in en gaat op zoek naar Rey. Ze probeert Rey te overtuigen om mee te gaan. Rey kan Kylo neerhalen door een signaal van Leia. Toch geneest Rey Kylo Ren. De Rebellen komen vervolgens aan op Exegol en er ontstaat een gevecht waarbij Rey haar grootvader Palpatine weer ziet.

Kylo Ren naar de Light Side

Samen met een naar de Light Side bekeerde Ben Solo (voorheen Kylo Ren) wil ze Palpatine vermoorden en dat lukt. Ben sterft uiteindelijk door een reddende kus aan Rey, waarbij “The Force Healing” hem te veel werd. Na het zien van de geesten van Luke en Leia, noemt Rey zichzelf vervolgens Rey Skywalker. En zo eindigt het Star Wars verhaal tot nu toe.

May the Force be with you tijdens het kijken van Star Wars, enjoy goodlife!

I have spoken. Denk je? Nee hoor. Er komt nog zoveel meer Star Wars aan. Zo heeft Disney laten weten te werken aan de volgende titels:

NEW | Star Wars: Cassian Andor

Lando Calrissian komt terug in een gloednieuwe Star Wars serie genaamd “Andor”. Deze serie speelt zich vijf jaar voor de Rogue One film af en gaat in op Cassians rol bij de Rebel Alliance.

NEW | The Mandalorian spin-offs

Ook The Mandalorian krijgt twee spin-offs, te weten: Rangers Of The New Republic en Ahsoka. Deze twee spin-offs bestaan dan ook uit een serie van afleveringen. Dat wordt volop genieten!

NEW | Obi-Wan Kenobi en Darth Vader

Obi-Wan Kenobi krijgt een eigen serie op Disney+. Dit wordt de rematch van de eeuw volgens deskundigen en wij kunnen niet wachten tot hij uit is.

NEW | Star Wars: Visions

Een nieuwe anime versie van Star Wars komt uit, waarin de beste Japanse animators een kijkje geven van het Star Wars verhaal vanuit hun (camera)lens.

NEW | The Acolyte

Tot slot komt er ook nog een thriller-serie uit van Star Wars, genaamd The Acolyte. Hierbij word je meegenomen in de mysteries die zich afspelen in de laatste schaduwrijke dagen van de High Republic.

Star Wars tijdlijn

Wil je alle films en series nog eens op een rijtje zien? Dat kan met behulp van de onderstaande tekening:

En er is nog meer.. (2022)

Gaat dit ooit ophouden horen we je denken? Als het aan ons ligt: hopelijk nooit! Inmiddels zijn in 2022 weer nieuwe series omtrent Star Wars live gegaan op Disney. De serie Obi-Wan Kenobi wordt ontzettend goed ontvangen (IMDB ranked momenteel een score van 8+!). De toon van deze serie is een stuk meer duister en wat harder dan dat je gewend bent van bijvoorbeeld The Mandalorian. Obi-Wan komt na 10 jaar achter het in leven zijn van zijn voormalige apprentice, Darth Vader. Een kat-en-muis spel ontpopt zich waarbij Darth Vader Obi-Wan Kenobi wilt vinden om wraak te nemen op het verleden.

Eind 2021 goed opgelet? Toen is The Book of Boba Fett uitgekomen. Een van de beruchtste Bounty Hunters aller tijden krijgt met deze serie een enorme impuls. Waar hij in de films oorspronkelijk slechts sporadisch aan bod kwam, ontstaat er nu een zeer interessant personage met een diepgaand karakter. Inmiddels twee seizoenen verder is Boba Fett niet meer weg te denken uit het Star Wars universum.

Keep on binging!!

Op zoek naar nog meer spectaculaire films voor mannen en series? Volg dan mensgoodlife, jouw favoriete mannen blog vol lifestyle nieuws.