dit-heb-je-nodig-om-goede-fotos-te-maken-in-de-natuur
dit-heb-je-nodig-om-goede-fotos-te-maken-in-de-natuur

Dit heb je nodig om goede foto’s te maken in de natuur

Natuurfotografie is populair en dat is natuurlijk niet zonder reden. Je kunt genieten van de buitenlucht en de natuur, het werkt ontspannend en je kunt er prachtige beelden mee vastleggen. Verschillende landschappen en jaargetijden, dieren, weersomstandigheden en ga zo maar door. Eigenlijk is geen moment hetzelfde. Ben je ook wel geïnteresseerd in natuurfotografie? Lees dan gauw onderstaande tips!

Tip1: Ken je camera

Het maken van goede natuurfoto’s begint met het hebben van een goede camera. Om dan ook het maximale uit je camera te halen is het van belang dat je je camera ook echt leert kennen. Zorg dat je weet waar elk knopje voor dient en waar je camera allemaal toe in staat is. Combineer het lezen van de handleiding en het zoeken van informatie via het internet met het toepassen in de praktijk. Al doende leert men… Ben je in de natuur, in je achtertuin of misschien wel op safari in Afrika en wil je de dieren om je heen fotograferen? Dan is een goede wildcamera een echte must. Zo’n camera heeft ingebouwde bewegingssensoren die automatisch de dieren om je heen detecteert. 

Tip 2: Gebruik een statief

Natuurlijk kun je ook prachtige beelden schieten zonder dat je een statief gebruikt. Toch raden we je aan, zeker wanneer je landschapsfoto’s gaat maken met zonsopgang of -ondergang, om een statief te gebruiken. In deze gevallen heb je weinig natuurlijk licht en heb je dus een langere sluitertijd nodig. Dit leidt echter snel tot onscherpte en zonder statief is het dan bijna niet te doen om een mooie scherpe foto te maken. Dus, ga een statief kopen en maak de mooiste en scherpste landschapsfoto’s!

Tip 3: Geniet van de bewolkte dagen

Op van die grijze, bewolkte dagen heb je al gauw de neiging om lekker binnen te blijven met een serie op de bank. Toch kun je juist op zo’n dag prachtige foto’s maken in de natuur. Bloemen en mensen komen veel beter tot hun recht wanneer je ze op een bewolkte dag fotografeert. Je hebt dan immers geen last van harde schaduwen.

Tip 4: Oefening baart kunst

Je kunt het allemaal zo goed voor elkaar hebben en op het juiste moment op de juiste plek zijn, maar zonder oefening blijft het dan toch een hele uitdaging om een mooi beeld te schieten. Je moet wel kunnen vastleggen wat er voor je neus gebeurt. Zeker wanneer je dieren in de natuur fotografeert, moet je snel kunnen reageren op situaties. De dieren gaan immers niet voor je poseren in de houding die jij wil. Om te oefenen kun je voederhuisjes voor vogels in je tuin plaatsen en de vogels van een afstandje fotograferen. Of ga aan de slag in een dierentuin of park in de buurt om meer te leren over het gedrag van dieren en je camera. Hoe meer je je ogen en je reactievermogen traint, hoe beter je wildlifefoto’s zullen zijn.

Tip 5: Geduld is een schone zaak

Bij natuurfotografie zul je vaak met situaties te maken krijgen waarin je moet wachten, wachten en nog meer wachten. Het juiste licht ontbreekt, die eend duikt heel de tijd weg… Je zult veel moeten observeren als natuurfotograaf en je hebt een lange adem nodig. Wachten of misschien zelfs later terugkomen, zijn soms de beste opties die je hebt. 

Leer met deze 5 tips hoe je de mooiste mooiste natuurfoto’s met jouw fotocamera, enjoy goodlife!

Vind meer fotografie tips op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.