zo-begin-je-met-je-eigen-radiostation
zo-begin-je-met-je-eigen-radiostation

Zo begin je met je eigen radiostation

Als je wilt beginnen met het uitzenden van radio dan moet je eerst zorgen voor apparatuur. Een tip: koop ook direct een Ted Baker tas, daarin kun je mooi alle spullen opbergen. In principe heb je eigenlijk helemaal niet zoveel meer nodig voor het maken van radio. Met een laptop of computer ben je al zo goed als klaar. Daarnaast zul je nog een microfoon en een sterke internetverbinding nodig hebben. Een anti diefstal rugzak is dus ook geen overbodige luxe, hierin kun je de laptop meenemen als je ergens naartoe gaat. Overigens heb je ook een koptelefoon nodig, maar dat is eigenlijk alles. 

Radiostation

Nadat je al het benodigde apparatuur in huis hebt kun je Plevier, oh nee plezier, hebben aan het spul. Dit doe je het eenvoudigst door je eigen online radiostation te starten, wat je dus zult gebruiken met behulp van het internet. Het is het beste om je aan te sluiten met een server. Je hoeft dan niets te doen om het station te onderhouden en draaiende te houden. Jij kunt je dus volledig richten op het creëren van de uitzendingen, terwijl de technische kant door de server wordt gedaan. De meeste amateur radiomakers maken hierbij gebruik van het programma Shoutcast.

Uitzendsoftware

Als je radio wilt maken dan wil je dit natuurlijk het liefst live doen. Dit doe je door verbinding te maken tussen de server en je computer. Wanneer dit gelukt is heb je speciale uitzendsoftware nodig om je uitzending live vorm te geven. Wat je dan op je PC speelt zal ook direct live uitgezonden worden, wat gedaan wordt door de server die je gebruikt. Hierbij kun je veel meer dan alleen muziek afspelen. Je kunt namelijk ook echt praten en communiceren met je luisteraars. Er zijn diverse programma’s die je hiervoor kunt inzetten, zoals bijvoorbeeld Mixxx, RadioDJ, Altacast en BUTT.

Marketing

Je wilt uiteraard dat mensen daadwerkelijk naar je radiostation gaan luisteren. De luisteraars moeten dus je zender weten te vinden, wat nog best lastig kan zijn. Om dit doel te behalen moet je ervoor zorgen dat je je potentiële fans bereikt. Dit kun je op een aantal manieren doen. Zo kan het zeker werken door ervoor te zorgen dat je vermeld wordt op websites over internetradio. Hierbij kun je onder meer denken aan Streema en TuneIn. Zulke sites heeft ontzettend veel actieve bezoekers, dit aantal loopt echt in de miljoenen. Bovendien is dit precies jouw doelgroep.

Geld verdienen

Je ultieme doel van het maken van radio is naar alle waarschijnlijkheid om er geld mee te verdienen. Het mag dan wel je hobby zijn, alsnog is een extra zakcentje niet verkeerd. Bovendien zou je er zelfs echt je baan van kunnen maken, al zal dit even duren. Om geld te kunnen verdienen met je online radiostation kun je bedrijven benaderen die mogelijk reclametijd willen inkopen. Hiervoor is het nodig om je doelgroep echt goed te kennen, want dit vinden de ondernemingen erg belangrijk. Je zender moet namelijk passen bij het bedrijf.

Inspireer dagelijks jouw luisteraars met een eigen radiostation, enjoy goodlife!

Leuke onderwerpen

Zorg ervoor dat je leuke onderwerpen hebt om radio voor te maken. Met een suf onderwerp kom je er niet. Bepaald dus vooraf goed wie je doelgroep is en onderzoek wat zij leuk vinden om naar te luisteren. Het helpt vaak ook als je je focust op een niche, dat is een hele selecte groep mensen met een gelijksoortige interesse. Bijvoorbeeld liefhebbers van mario-games of pure whiskey liefhebbers. Verdiep je in alle ins and outs, interview soortgenoten en bied unieke content aan je luisteraars. Zo wordt jouw zender echt succesvol!

Ontdek meer radio en leuke tassen voor mannen om al je ideeën in op te slaan, op lifestyle nieuws platform mensgoodlife.