met-de-auto-in-of-naar-italie-waarop-moet-je-letten Italië
met-de-auto-in-of-naar-italie-waarop-moet-je-letten Italië

Met de auto in of naar Italië: waarop moet je letten?

Je zal de eerste niet zijn die voor een vakantie naar het zonnige en vrolijke land van de pasta en pizza gaat. Of je nu het vliegtuig pakt en op locatie een auto huurt, of met je eigen heilige koe door pakweg De Marken, Piëmont of Toscane tuft, achter het stuur zitten is is hier een andere tak van sport. Op deze dingen moet je letten.

Tol, vignetten en andere kosten

Veel Italiëgangers kiezen de route via de Gotthardtunnel, maar die bereik je via Zwitserland en om daar te mogen rijden, heb je een vignet nodig. Dat kost zo’n vier tientjes. Eenmaal in Italië kom je tolwegen tegen. De kosten zijn niet hoog, maar zorg dat je cash bij je hebt, of anders je creditcard paraat. Geld uitsparen? Je autoverzekeringen vergelijken is op de lange termijn een optie en koop onderweg niet te veel eten en drinken bij tankstations. In Italië scheelt het aan tolgeld wanneer je alternatieve routes kiest in plaats van de superstrada.

Foto: Switzerland Tourism

Provinciale wegen: langzaam en niet zonder gebreken

Over autoverzekering gesproken (lees ook dit artikel): die provinciale tweebaanswegen zijn op veel plekken niet al te best. Door het veelal heuvelachtige landschap neemt een alternatieve route bovendien meer tijd in beslag. Dat kan een oorzaak zijn van het traditionele Italiaanse rijden:

  • De maximumsnelheid aan de laars lappen
  • Inhalen, bij voorkeur voor een heuvel of bocht
  • Bellen achter het stuur
  • Druk gesticulerend gesprekken voeren met de bijrijder en deze daarbij het liefst continu aankijken
  • Creatief parkeren (oftewel voor de deur, ook als dat niet kan of mag)

Kortom: op de weg en medeweggebruikers letten lijkt hier soms bijzaak. Het aantal vereiste rijlessen is dan ook veel lager dan in Nederland. Zie je een auto met een grote P erop, dan weet je dat het een leerling-chauffeur betreft. Deze mogen al ‘los’ voordat ze hun papiertje hebben. Veel Italiaanse auto’s vertonen littekens van dat beleid.

Druk en gepassioneerd Italië

De rijstijl is eigenlijk een beetje inherent aan de volksaard: een beetje druk, gepassioneerd ook, maar zelden met kwade bedoelingen. Alleen het gevoel voor stijl ontbreekt wel eens. Het zal ongetwijfeld voorkomen dat jij als in Nederland opgeleide chauffeur die zich aan de regels houdt, regelmatig een sliert ongeduldige Italianen achter je aan hebt rijden – als een soort veredeld bloemencorso. Maar laten we vooral niet vergeten hoe mooi dit land is, dat je er voor een habbekrats de heerlijkste maaltijden en dranken bestelt en dat je vakantieplezier het ruimschoots wint van de, laten we zeggen, iets andere verkeersmores en -omstandigheden. Fijne roadtrip alvast!

Ontdek meer reizen in Europa op mannenblog mensgoodlife.