dakkoffer-kopen-hier-moet-je-op-letten
Pixabay

Dakkoffer kopen? Hier moet je op letten

Ga jij binnenkort op vakantie met de auto? En kun je net wel wat extra ruimte gebruiken bij het inpakken van je vakantiespullen? Dan is het wellicht een idee om een dakkoffer aan te schaffen. Met een dakkoffer voeg je namelijk eenvoudig extra laadruimte toe aan je auto. Bij het kopen van een dakkoffer is het van belang dat je met verschillende dingen rekening houdt zodat je veilig de weg op kunt.

Veiligheid staat voorop

Bij het kopen van een dakkoffer is het ten eerste belangrijk dat je let op de veiligheid. Een veilige dakkoffer kun je herkennen aan het TÜV-keurmerk. Wanneer de koffer ook ISO 11154-gecertificeerd is, dan weet je dat de koffer voldoet aan de strengste kwaliteit- en veiligheidseisen.

[divider]Veiligheid op nummer 1[/divider]

Formaat

Check ook altijd goed of de dakkoffer past bij de auto die je hebt. Hij mag namelijk niet te ver uitsteken. Als je de koffer ook wilt gebruiken als skibox, dan moet deze minimaal 1,8 meter lang zijn. Maar het is niet altijd beter om een grote dakkoffer te kopen. De grootte en het gewicht bepalen namelijk ook het brandstofverbruik. Bepaal dus van tevoren goed welk formaat je nodig hebt en koop niet de grootste als dit niet per se nodig is. Bovendien ligt de grootte van de koffer ook aan de maximale draaglast van je auto. De meeste koffers hebben een laadvermogen van 50 kilo en de wat duurdere modellen hebben een laadvermogen tot 75 kilo. Denk er ook aan dat je auto nu wat hoger (ongeveer 65 centimeter) is dan normaal gesproken.

Dakdragers

Mocht je al dakdragers hebben, dan is het belangrijk dat je nieuwe koffer op de dakdragers past. Heb je er nog geen? Dan kun je deze ook kopen bij een dakdragerwinkel. Een dakdrager is het bevestigingssysteem waarmee je de koffer vastzet bovenop je auto. Door middel van een dakrails, speciale fixpoints op het dak of door middel van klemmen bij de deurpost wordt hij zo makkelijk bevestigd. Welke dagdrager geschikt is voor jou hangt af van je auto.

Opening

Dakkoffers kunnen op verschillende manieren open. Je kunt een opening aan de zijkant of achterkant hebben zitten. Daarnaast heb je ook tweezijdige dakkoffers. Deze kunnen aan beide zijkanten open. Dit is wel zo makkelijk bij het inpakken. Wij raden je aan om er in ieder geval een te kopen met een opening aan de zijkant.

Ten slotte, zorg ervoor dat je de koffer goed dichtmaakt en op slot doet.

Wil je meer lezen over reizen en andere handige gadgets? Lees dan snel verder op lifestyle platform mensgoodlife.