nieuwe-auto-een-sportieve-of-een-zakelijke-uitvoering
nieuwe-auto-een-sportieve-of-een-zakelijke-uitvoering

Nieuwe auto: een sportieve of een zakelijke uitvoering?

Een sportieve of zakelijke auto op kantoor?

Twijfel je of je een sportieve of meer zakelijke auto op kantoor zet zoals bijvoorbeeld de Hyundai Kona? Veel ondernemers vragen zich af of het wel zo’n goed idee is om een sportwagen op de zaak te zetten. Wij gaan hier in dit artikel wat dieper op in en vertellen je waarom een zakelijke auto wellicht een betere keuze is. Lees snel verder voor meer informatie.

Sportwagen op de zaak

Veel ondernemers zetten een sportwagen op de zaak om het aangename te combineren met het nuttige. Ze rijden met hun sportwagen niet alleen naar het werk, maar ook naar hun klanten toe. Als de zaken goed gaan, mag je daar als ondernemer immers zelf de vruchten van plukken. Toch vallen er zeker wat kanttekeningen te plaatsen bij een sportwagen op de zaak. Daarom is het goed voordat je besluit te kiezen voor een sportwagen te kiezen meer te weten over de gevolgen die het heeft op financieel aspect en welke gevolgen dit voor je bedrijf kan hebben.

Belastingdienst en bijtelling bij nieuwe auto

Ben je zelfstandig ondernemer, dan heb je bij de aanschaf van een sportwagen de keuze om deze ofwel op de zaak te zetten ofwel deze privé te houden. Een auto kopen en op de zaak zetten kan in dit geval wel fiscaal voordeel hebben. De kosten voor de auto zullen voor rekening komen van jouw bedrijf en worden afgetrokken van de winst. Hierdoor zal je minder winstbelasting betalen. Ook is het mogelijk om per zakelijk gereden km  €0,19 te declareren bij De Belastingdienst. Deze regels zijn ook op sportwagens van toepassing. Wel moet je over een sportwagen 22% bijtelling betalen over de cataloguswaarde. Deze bijtelling wordt opgeteld bij het belastbaar inkomen. Dit betekent dat een dure sportwagen kopen zorgt voor oplopende kosten. De Belastingdienst zal hierbij niet kijken naar de waarde van je sportwagen, maar kan het wel oneens zijn met de grootte van je wagenpark. De Belastingdienst kijk hoe groot je onderneming is, hoeveel medewerkers er in dienst zijn en hoeveel auto’s je op de zaak hebt om te bekijken of dit een redelijke verhouding is. Zo mag je als eenmanszaak niet meerdere sportauto’s op de zaak hebben. Rijd je minder dan 500 km privé met je sportwagen, dan betaal je geen bijtelling. Wel zal De Belastingdienst een gedetailleerde kilometerregistratie van je verwachten. Hierbij zijn de regels voor klassieke sportwagens van 15 jaar en ouder weer anders. Overleg daarom eerst met je boekhouder of je niet beter voor een zakelijke auto kunt kiezen.

Signaal naar je personeel, klanten en verdere omgeving

Met een sportwagen op de zaak zend je wel een signaal uit naar je personeel, klanten en verdere omgeving. Echter is dit wel afhankelijk van jouw type onderneming en de branche waarin je actief bent. Zo kan het bij klanten tegen je werken als je in een dure sportwagen naar hen toekomt en kan deze kritischer worden over de tarieven. Zeker als je klanten non-profit organisaties en overheidsinstanties zijn. Echter kan een sportwagen ook in je voordeel werken. Dit geldt voor als je werkzaam bent in en branche in het hogere segment, zoals de automotive branche of de luxe entertainmentbranche. Als je beschikt over een exclusief klantenbestand, is een simpele zakelijke auto wellicht een minder goede keuze dan een sportwagen. Bedenk dan ook goed welk type wagen het meest geschikt is voor jouw onderneming en de branche waarin je werkt.

Sleutels in het contact, gas geven en weg ben jij. De succesvolle ondernemer on a mission, enjoy goodlife!

Ontdek meer autonieuws op lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.