wat-is-een-ip-adres-wat-kan-je-hiermee-virtual-private-network
wat-is-een-ip-adres-wat-kan-je-hiermee-virtual-private-network

Wat is een IP adres & wat kan je hiermee?

In dit artikel vertellen wij je over wat een IP adres is, hoe het werkt en wat je er mee kan. Ook vertellen we je iets over een virtual private network. Wist je trouwens dat de ‘IP’ in IP-adres staat voor Internet Protocol? Dit is een techniek die gebruikt wordt om een computer in een netwerk met elkaar te kunnen laten communiceren. De meeste gebruikte toepassing hiervoor is het internet. Daarnaast kan je het IP-adres herkennen aan de meerdere cijfers die worden gebruikt, het lijkt soms net op een telefoonnummer. Elk apparaat die met het internet wordt verbonden krijgt een eigen unieke code. 

Wat is een IP-adres

Door het IP-adres zijn computers zichtbaar voor andere computers op het internet. Verschillende soorten computerapparatuur kan elkaar vinden, denk bijvoorbeeld aan een tablet, computer, router en printers.  De apparaten zijn op deze manier in staat om met elkaar te ‘praten’. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om documenten op afstand te laten printen, maar ook je beveiligingscamera kan je hierdoor op afstand anders instellen. 

Wist je dat er twee soorten IP-adressen zijn? Je hebt namelijk de IPv4 en de IPv6. De IPv6 zijn de opvolgers van de IPv4 adressen en zorgen dat er weer volop vrije IP-adressen zijn om te kunnen gebruiken. De voorraad van de IPv4 adressen kwam namelijk tot zijn eind. Daarnaast is de opbouw van de IPv6 adressen anders, deze bestaat namelijk uit 8 reeksen van 4 karakters. 

Wanneer je meerdere IP-adressen nodig hebt kan dit via een VPS, ook wel virtual private server. Standaard wordt er één IP-adres meegeleverd, maar tijdens het bestellen van meer diensten kan je het aantal IP-adressen vooraf kiezen tot maximaal tien. 

Wat kan je met een IP-adres

Een IP-adres op het internet is vaak gekoppeld aan een instelling of bedrijf. De reden hiervoor is dat je als internetgebruiker niet anoniem bent. Als je bijvoorbeeld vanuit het bedrijf een e-mail stuurt, kan de ontvanger met behulp van het IP-adres achterhalen wie de mail heeft verzonden. IP-adressen kunnen dus worden gebruikt om een locatie te bepalen. 

Toch moet je onthouden dat een IP-adres niet aan een specifieke gebruiker gekoppeld kan worden. Een IP-adres zegt enkel dat er vanaf een bepaalde internetverbinding iets is verstuurd of gedownload. Als er iets wordt verstuurd vanaf een gedeelde computer, of een netwerk waar ook de buren gebruik van maken kan er niet gezegd worden dat persoon ‘X’ iets heeft gedaan puur op basis van het IP-adres. 

Het is mogelijk om je IP adres te verbergen met behulp van een VPN. Een VPN, ook wel Virtual Private Network, zorgt er voor dat al je dataverkeer versleuteld wordt en veilig langs een externe server wordt omgeleid. Je neemt hierdoor automatisch een IP-adres van een externe server aan waardoor de jouwe verborgen blijft voor de buitenwereld. Door middel van een VPN kan je ‘anoniem’ en veiliger internetten. 

De conclusie van dit artikel is dat een IP-adres veel zegt over wie en waar je bent. Websites en services online gebruiken de IP-adressen ook om met andere te kunnen communiceren. Zonder het IP adres wordt het erg lastig om gebruik te kunnen maken van het internet. Wil je toch meer privacy creëren tijdens het internetten? Dan is het aanschaffen van een VPN wellicht een oplossing.

Virtual private network

Rustig surfen op het internet doe je met een virtual private network, enjoy goodlife

Wil je naast virtual private network ook meer lezen over computers, dat kan op lifestyle nieuws voor mannen platform mensgoodlife.