veilig-klussen-als-man
veilig-klussen-als-man

Veilig klussen als man

We doen graag reparaties zelf. In en om de woning wordt er dan ook flink geklust. Schilderwerk, dakgoten schoonmaken en kleine dak reparaties. We huren ladders of specifiek gereedschap en halen de benodigde spullen om te klussen bij de bouwmarkt.

Veiligheid voorkomt blessure

Maar wat je niet kunt kopen is veiligheid. Daar dien je zelf voor te zorgen. Jaarlijks gebeuren er vele klusongevallen van botbreuken en geamputeerde vingers of andere hand- of armblessures. Zo werd vorig jaar er massaal geklust en dat alles te maken met de corona. Het verplicht thuisblijven zetten veel mannen aan tot kluswerk. Het merendeel van de ongevallen gebeurt buitenshuis door zaagwerk en vallen van een trap.

Voorbereiding en ervaring

Bij bouwmarkten of Boels zijn er allerlei zware gereedschappen te huur. De meeste klussers zijn echter onervaren en zijn zich niet bewust van de gevaren bij een cirkelzaag, nietpistool of beitelboor. Het niet goed omgaan met machines heeft alles te maken met onvoldoende kennis en onvoldoende voorbereiding. Handleidingen of instructies worden niet gelezen. En de kracht van machines wordt vaak onderschat.

Hoogmoed op televisie

Je zult op televisie vaak zien dat mensen aangespoord worden om zelf te gaan klussen. Op zicht niets mis mee zolang je maar voldoende kennis en kunde in huis hebt. Hoogmoed bij het klussen wordt wekelijks getoond bij RTL8 in “Help, mijn man is klusser”. Een team vakmensen schiet dan te hulp om alsnog de klus te klaren

Klussen op hoogte

Op hoogte klussen kan gevaarlijk zijn en juist dan zijn dienen er specifieke maatregelen getroffen te worden. Een zaterdagklusser zal niet snel een tijdelijke dakrandbeveiliging huren bij kluswerk op het dak. Professionele bedrijven zijn gebonden aan strenge veiligheidswetgeving bij het werken op hoogte. Er zijn diverse bedrijven die verhuur tijdelijk hekwerk leveren. Op huurbasis worden de beveiliging voorzieningen geplaatst en gedemonteerd. Dit hoeft niet per se dakrandbeveiliging te zijn. Steigers zijn ook te huur voor meestal een week of langer. Voor elke klus is er wel een passende steiger.

De klusser is niet gehouden aan Arbo wetgeving. Toch zijn de veiligheidseisen er niet voor niets. Het voorkomt ernstig letsel wat bij 20 procent heeft geleid tot blijvende invaliditeit.

Niets zo vervelend als van het dak af vallen, wees dus verzekerd van tijdelijk hekwerk en stevige steigers, enjoy goodlife!

Ontdek meer interieur voor mannen op lifestyle nieuws platform mensgoodlife.