handbgage koffer
Maridav

5 kooptips voor je handbagage koffer

Je gaat op vakantie en het enige wat je mee mag nemen is je handbagage. Dit scheelt in de kosten Een handbagage koffer is dan een absolute must have. Maar welke koffer heb je nodig en waar moet je op letten als je er een gaat kopen? Wij gingen voor jullie op onderzoek uit en hebben een koopgids opgesteld met daarin alles wat je moet weten!
handbagage koffer mensgoodlife cover

1. Het formaat handbagage koffer

Iedere vliegmaatschappij heeft zijn eigen regels als het aankomt op het formaat van de handbagage koffer. Als je vliegt met KLM gelden andere maximale formaten dan wanneer je vliegt met TUI. Je zult dus bij de aankoop goed op moeten letten welk formaat koffer je besteld. Dit wordt gemeten op basis van hoogte x breedte x diepte. De meest voorkomende formaten zijn 55 x 44 x 20 cm en 55 x 35 x 25. Je kunt het maximale formaat bij (bijna) alle vliegmaatschappijen terugvinden op de website, zie bijvoorbeeld de pagina van Transavia of die van Easyjet.

2. Het materiaal

Handbagage koffers heb je in harde materialen en in zachte materialen en ieder materiaal heeft voor- en nadelen. Wij lichten de meest gebruikte materialen wat verder voor je uit:

Nylon

Dit materiaal is zacht, lichtgewicht en goedkoop, maar deze koffers gaan over het algemeen minder lang mee. Prima voor een weekend weg, maar voor vliegvakanties zouden we het niet aanraden.

Polycarbonaat

Lichtgewicht, bestand tegen extreme temperaturen, flexibel en buigzaam. Het materiaal is hard en beschermt de inhoud van jouw handbagage koffer. Het nadeel is alleen dat koffers van dit materiaal wat duurder zijn, ze gaan dan ook lang mee.

Polypropleen

Meest gebruikte materiaal voor handbagage koffers. Het is relatief goedkoop, super sterk, en krasbestendig. Het nadeel is alleen dat het materiaal wat zwaarder is in vergelijking met andere materialen.

ABS

Krasbestendig en deuk resistent. Het materiaal niet erg zwaar, maar ook niet het heel erg sterk als je het vergelijkt met polycarbonaat of polypropyleen. Het is wel vrij goedkoop en als je wat minder budget hebt is dit een prima keuze.

3. Twee of vier wielen?

Als je over het vliegveld loopt wil je dat je koffer makkelijk is om mee te nemen. Je wilt hem niet in je hand dragen als je van het ene kant van het vliegveld naar de andere kant moet. Wieltjes zijn daarom een absolute vereiste. Kijk naar hoeveel wielen je koffer heeft en wat jij fijn vindt voor het vervoer van je koffer. Je hebt keuze uit 2 wielen of 4 wielen. Een koffer met 2 wielen rolt wat makkelijker over ruwe ondergronden, maar die kun je alleen op wieltjes verplaatsen via de trekstang en is daardoor wat minder manoeuvreerbaar.

Een koffer met 4 wielen is heeft als voordeel dat je hem makkelijker kunt verplaatsen en hij is meer manoeuvreerbaar. Perfect als je bijvoorbeeld in de wachtrij staat want je hoeft hem niet elke keer te slepen je kunt hem gewoon neerzetten en voor je uit duwen. Het nadeel is alleen dat de wielen sneller beschadigen en hij kan snel wegrijden als je de koffer op een schuin oppervlak staat.

4. Het slot

Misschien wel een van de meest belangrijke onderdelen van je handbagage koffer. Je wilt tenslotte niet dat iemand anders jouw koffer kan openen. Het advies is om te kiezen voor een TSA slot op je koffer. Stel nou dat je veel internationaal reist en je gaat naar de Verenigde Staten. De douane wil je koffer controleren, dan kunnen de douaneambtenaren een koffer met TSA slot makkelijk openmaken. Heb je geen TSA slot dan gaan ze het slot forceren en de koffer openbreken. Als ze dit doen dan kan je wel afscheid nemen van je koffer en hem in de container gooien en dat zou zonde zijn, toch?

5. Inhoud & indeling

Het formaat is erg bepalend voor de inhoud van de handbagage koffer, maar toch kan er verschil in zitten. De inhoud van een koffer wordt gemeten in liters. Ga je dus wat langer op reis en heb je meer kleding bij je? Dan heb je ook meer ruimte en dus inhoud nodig.

Qua indeling aan de binnenkant van de koffer zul je veel verschillen zien. Opbergvakken, ritsen, banden die je kleding op de plek houden en nog veel meer handigheidjes. Deze handigheidjes kunnen jou helpen bij het efficiënt inpakken en het optimaal gebruiken van de beperkte ruimte die jouw handbagage koffer heeft. Kijk goed naar de indeling en ga na of dit aansluit bij jouw wensen en maak op basis hiervan je keuze.

Vaak hebben vrouwen andere eisen dan mannen. Lees hiervoor ook eens ons artikel: Hoe mannen en vrouwen inpakken.

Je weet nu alles wat je moet weten voor het kopen van een geschikte handbagage koffer. Veel succes met jouw zoektocht!