tips-bij-het-kopen-van-een-scooterhelm
tips-bij-het-kopen-van-een-scooterhelm

Tips bij het kopen van een scooterhelm

Als bromfietser en snorfietser ben je verplicht om een helm te dragen. Naast dat je dan het liefst een flitsend, modieus, snel en stoer model op je hoofd zet, is de factor “veiligheid van de helm” er eentje om iets langer bij stil te staan. Er bestaan niet voor niets zoveel verschillende varianten. Maak je bijvoorbeeld voornamelijk ritjes in de stad of ben je juist van de lange afstanden waar je de snelheid flink kunt opvoeren? Bij jouw scootergebruik past een bepaalde scooterhelm. De volgende 5 tips helpen jou bij het vinden van de perfecte scooterhelm.

[divider]Tips bij het kopen van een scooterhelm[/divider]

#1: Ben je bewust van de verschillende types scooterhelm

Van een integraalhelm en een systeemhelm tot een fashionhelm. Er zijn veel verschillende soorten scooterhelmen te onderscheiden die allemaal in bepaalde situaties het beste hun werk doen. Met een integraalhelm ben je bijvoorbeeld als motorrijder aan het juiste adres. Deze integraalhelm kan niet open, maar is qua veiligheid heel sterk. Bij een systeemhelm heb je de optie om het kinstuk omhoog te klappen wanneer je bijvoorbeeld een korte afstand aflegt. Een fashionhelm of jethelm is er een waarmee je lekker door de stad, bij lagere snelheden, kunt touren.

#2: Laat je niet verleiden door goedkope tweedehands modellen

Het is natuurlijk ook een optie om een tweedehands scooterhelm aan te schaffen. Dit wordt echter sterk afgeraden omdat je vrij weinig weet van wat er met de helm gebeurd is. Geen schade aan de buitenkant betekent niet dat de helm aan de binnenkant geen schade heeft. Een tweedehands helm overkopen van een familielid of een vriend is een ander verhaal, deze mensen geven natuurlijk wel om jouw veiligheid en zullen daarom eerlijk zijn over eventuele schades.

#3: Hecht waarde aan het keurmerk

Een scooterhelm moet aan bepaalde Europese richtlijnen voldoen voordat de helm een ECE 22.05 keurmerk krijgt. Scooterhelmen zonder keurmerk zijn niet veilig maar helaas kun je ze nog makkelijk vinden in de online winkelschappen. Let op: goedkoop is in zo’n geval zeker duurkoop. Zonder keurmerk breng je je eigen veiligheid in gevaar en loop je ook nog eens de kans om een boete te krijgen.

#4: Ga voor de perfect fit helm

Je draagt een helm voor bescherming en dan is het natuurlijk van groot belang dat de helm je ook de juiste bescherming kan geven. Een perfect fit is daarvoor belangrijk. Een te grote helm kan namelijk verschuiven en een te strakke helm zit totaal niet fijn. Wanneer je online je scooterhelm wilt kopen is het dus van belang dat je je hoofdomtrek meet. Twijfel je tussen twee maten? Dan adviseren we om de iets kleinere maat te kiezen, het kan namelijk zijn dat de helm nog een beetje uitloopt.

#5: Ze gaan 3 tot 5 jaar mee

Helaas is het niet zo dat je een scooterhelm koopt en er vervolgens een jaar of 10 tegenaan kan. Na maximaal 5 jaar is hij toch echt aan vervanging toe. Zelfs als je je helm nooit hebt laten vallen heeft de helm flinke slijtage ondergaan. Het materiaal wordt broos en biedt dan geen bescherming meer. Sommige duurdere varianten houden het net wat langer vol dan de goedkopere modellen, maar houd het in ieder geval in de gaten wanneer je een scooterhelm aanschaft.

Enjoy your ride, enjoy goodlife!

Vind meer gadgetnieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.