verschil-in-motorrijbewijs-a1-a2-en-a
Donatello Trisolino

Verschil in motorrijbewijs A1, A2 en A

Voor veel mannen is het van jongs af aan een droom om een motorrijbewijs te halen. Toch twijfelen sommige mannen om deze droom werkelijkheid te laten worden. Een motorrijbewijs is namelijk niet alleen vrij kostbaar, je moet ook nog eens de geschikte leeftijd bereiken wil je bijvoorbeeld per se op een zware motor rijden. Je leeftijd is namelijk bepalend voor de motor die jij mag rijden. Twijfel jij ook nog om je motorrijbewijs te halen? In dit artikel gaan wij jou informeren over de verschillende soorten motorrijbewijzen.

[divider]Verschil in motorrijbewijs A1, A2 en A[/divider]

Opleiding

Het behalen van je motorrijbewijs bestaat uit twee delen, een theoretisch- en praktisch gedeelte. Daarnaast is het praktijkexamen opgesplitst in een deel voertuigbeheersing en een deel verkeersdeelneming. Maar voordat je het praktijkexamen kunt doen, moet je je theorie-examen halen. Bovendien kun je kiezen tussen drie soorten motorrijbewijzen: A1, A2 en A.

Motorrijbewijs A1

Met dit rijbewijs mag je op een lichte motor met een maximaal vermogen van 11 kilowatt rijden. De minimumleeftijd voor het theoretisch examen is 17 jaar en voor het praktijkexamen 18 jaar. Een instaprijbewijs zou je het ook kunnen noemen.

Motorrijbewijs A2

Met dit rijbewijs mag je op een middelzware motor met een maximaal vermogen van 35 kilowatt rijden. Heb je motorrijbewijs A1 al gehaald? Dan mag je vanaf je 19e rijles nemen voor een middelzware motor. Op je 20e mag je dan het praktijkexamen doen. Je moet dan al wel twee jaar in het bezit zijn van het A1 rijbewijs.

Motorrijbewijs A

Met dit rijbewijs mag je een motor met onbeperkt vermogen besturen, oftewel een zware motor. Wanneer je al twee jaar je rijbewijs A2 hebt, kun je op je 22e rijexamen doen voor motorrijbewijs A. Wanneer je geen rijbewijs A2 hebt, en je wilt toch een zware motor besturen, dan kun je vanaf je 24e examen doen voor rijbewijs A. Wanneer je rijbewijs A hebt, heb je ook automatisch rijbewijs A1 en A2.

Welk motorrijbewijs je kunt halen is dus afhankelijk van je leeftijd en je rijervaring. Als je voor rijbewijs A gaat, mag je dus automatisch op lichte en zware motoren rijden, maar wanneer je rijbewijs A1 en A2 hebt, mag je alleen op lichte- tot middelzware motoren rijden.

Uitrusting

Naast de investering in een motorrijbewijs, moet je de uitrusting die je nodig hebt niet vergeten. Dit zodat jij veilig de weg op kunt. Een goede motoruitrusting bestaat uit een helm, motorbroek, motorjas, laarzen en handschoenen. Er is veel variatie in de verschillende soorten motorhelmen en motorkleding. Zo is als voorbeeld Revit motorkleding veelzijdig en kenmerkt dit merk zich door haar premium kwaliteit. In het assortiment van Revit kun je onder andere motorjassen, motorschoenen en motorlaarzen vinden. Wanneer je op zoek bent naar kwalitatief goede motorkleding adviseren wij je zeker de motorkleding van Revit in je achterhoofd te houden. Ga veilig de weg op, enjoy goodlife!

Lees meer gadgets nieuws voor mannen op lifestyle platform mensgoodlife.