de-onweerstaanbare-vanille-gin-van-sir-edmond
Sir Edmond Gin

De onweerstaanbare vanille gin van Sir Edmond

Gin neemt al jaren toe in populariteit en is inmiddels het favoriete drankje van velen. Je kunt eindeloos experimenteren met heerlijke tonics of gin gebruiken als basis voor een smakelijke cocktail. Ook de producenten van gin ontdekken nieuwe recepturen en een daarvan vinden wij wel heel bijzonder. Sinds 2016 is Sir Edmond Gin op de markt. De gin van Sir Edmond is ‘infused’ met vanille, wat zorgt voor een heerlijk fluweelzachte smaak. Er is meer! Sir Edmond zet zich in voor verandering in de leefomstandigheden van dieren in Afrika. ’A rebel with a cause’’. 

Wie is Sir Edmond? 

Voordat we onze eigen ervaring met de gin van Sir Edmond beschrijven, gaan we eerst wat dieper in op het merk. We maken een reis terug in de tijd naar het jaar 1841. Op La Réunion, een Frans eiland gelegen nabij de Afrikaanse kust, wist een 12-jarige jongen genaamd Edmond Albius op innovatieve wijze vanillebloemen te bestuiven. De ontdekking die hij toen deed, wordt vandaag de dag wereldwijd toegepast. Een bijzonder knappe prestatie dus van deze knul! 

Het merk is opgericht tegen het einde van 2016 en is hiermee nog relatief jong. Ze hebben de eerste vanille gin in de wereld op de markt gebracht. Niet de minste distilleerderij heeft meegeholpen met de ontwikkeling en botteling, namelijk Herman Jansen, welke in 2016 de classificatie van Masterclass Distillery heeft ontvangen. Sir Edmond Gin? Die viel ook al zeer snel in de prijzen. Een jaar na oprichting ontvingen ze in 2017 de prestigieuze Gin Masters Medal Award. Chapeau Sir! 

Die Flamingo?

Die flamingo op de fles, is de vertegenwoordiging van Sir Edmond Albius. Een manier om hem te eren. Flamingo’s komen ook in grote aantallen voor op het eiland van Edmond Albius, La Réunion. Deze flamingo neemt je mee op een verassende ontdekkingsreis met deze onderscheidende vanille infused gin. Wij zien het eveneens als een link naar het het goede doel, waarover wij je hieronder meer vertellen. Al met al maakt dit kleurige diertje het verhaal rond en geeft het een mooie touch aan een prachtig product.

Proost op goede doel

De naam Edmond is een engelse benaming voor een ‘beschermheer’. Wat erg toepasselijk is bij de filosofie van het merk, namelijk: een positieve bijdrage leveren aan de leefomstandigheden van dieren in Afrika. Van iedere verkochte fles gaat een deel van de opbrengst naar de African Wildlife Foundation in Kenya, een goede doelen organisatie die zich inzet voor onder andere de bescherming van dieren, behoud van de leefomgeving, versterken van gemeenschappen en economische ontwikkeling. Een mooie stichting, waar wij bij stilstaan tijdens het uitbrengen van een toast met deze heerlijke gin.

Vanille, het geheime ingrediënt 

Bij veel gin (maar ook andere dranken zoals Rum) is een deel van het recept een ‘best kept secret’. Sir Edmond Gin heeft haar key – ingrediënt juist gebruikt voor haar succes. Ze onderscheidt zich met een van de duurste specerijen ter wereld, vanille. Deze smaakmaker is immens populair en wordt verwerkt in veel gerechten én dranken. Vanille vindt haar herkomst in Mexico en in de vroegere tijden namen Spaanse veroveraars dit ‘’zwarte goud’’ naar Europa en andere delen van de wereld. Tegenwoordig is Madagaskar een van de grootste leveranciers van de zoete vanillestokjes. De vanille van La Réunion? Die vormt het basisingrediënt voor Sir Edmond Gin en staat bekend als ‘’Bourbon Vanille’’, de beste in haar soort. 

Vanille infused gin van Sir Edmond 

De basis voor gin is het destilleren van vergiste granen met toevoeging van jeneverbessen. Sir Edmond Gin heeft hieraan toegevoegd een unieke mix van kaneel, kardemom, engelwortel en gember. De ‘finishing touch’? Een infusie met vanille om te komen tot een karakteristiek verfijnde smaak. Sir Edmond Gin is hiermee uniek en heeft terecht haar plaats verdiend tussen gerenommeerde ginmerken. De heldere gin van Sir Edmond is puur, er zijn geen kunstmatige toevoegingen en smaakstoffen gebruikt. De alcohol is van hoge kwaliteit en de drank is gedestilleerd met enkel natuurlijke ingrediënten.  

Proost!

Gin is puur te drinken, zeker deze vanille infused gin leent zich hier goed voor door haar zachtheid. Wil je deze gin combineren met een Tonic? Probeer dan eens het volgende recept:
– 50ml Sir Edmond Gin (uiteraard);
– 150ml Premium Tonic;
– 1x schijf sinaasappel;
– 1x klein handje koffiebonen.

Natuurlijk in te schenken in een groot Gin & Tonic glas met een hele hoop ijsblokjes. Bang dat je GT hierdoor te waterig wordt? In tegendeel. Door voldoende ijs toe te voegen blijft het glas langer koud en gaat het de waterigheid tegen. Bij gebruik van slechts een paar ijsblokjes smelten deze sneller. Dat willen we niet. 

Een ander gin recept voor een heerlijke cocktail is de Ton Gun Company, for the tough and trigger happy few 😉. Een smaakvolle en leuke afwisseling die er ook nog eens erg stoer uit ziet met Sir Edmond Gin in de hoofdrol.

Meer over gin, rum en whisky lees je op lifestyle platform mensgoodlife!