echte-mannen-drinken-whisky-blog
zsv3207

Echte mannen drinken whisky

Echte mannen drinken Whisky. Deze populaire mannendrank creëert een gevoel van klasse en luxe en gaat gehuld in een haast romantische sfeer. Het is een drank met karakter, een veelzijdig karakter. Whisky is The Gentlemen’s drink, die genoten werd door machtige mannen als Winston Churchill en invloedrijke filmhelden als James Bond. Al sinds de negentiende eeuw is Whisky gevormd tot statussymbool. De krachtige en sterke smaken stralen uit op degene die het drinkt. Een glas Whisky in de hand oogt stoer, ruig en nobel.

Lees verder, wij maken je wegwijs in de wereld van Whisky!

Whisky versus Whiskey

Het verschil in schrijfwijze (Whisky of Whiskey) hangt samen met de herkomst. Whiskey uit Ierland en de Verenigde Staten wordt geschreven met een e, whisky uit Schotland en Canada niet. De schrijfwijze in Nederland is officieel Whisky. Simple as that, maar wel goed om te weten. Echte mannen drinken Whisky met of zonder e.

echte-mannen-drinken-whisky-glass

Echte mannen drinken Whisky

Wij gaan zo in op de oorsprong van Whisky en de verschillende soorten maar staan eerst stil bij inspirerende machtige mannen en acteurs die bekend staan om één gedeelde voorliefde. Deze voorliefde is natuurlijk Whisky. Winston Churchill was een van de machtigste mannen in de twintigste eeuw en fanatiek liefhebber van deze karakteristieke drank. De naoorlogse muziekicoon Frank Sinatra is zelfs begraven met een fles Jack Daniel’s Old No. 7.

frank-sinatra-whiskey
Ook acteurs laten herhaaldelijk hun passie voor Whisky doorschemeren zowel on- als off-set. Wie goed oplet tijdens de James Bond films Skyfall en Spectre, ziet dat de fameuze ‘shaken-not-stirred’ Martini is ingeruild voor een glas Macallan. De Netflix liefhebbers die de hitserie Suits kijken zien herhaaldelijk hoe Harvey Specter een glas Whisky inschenkt voor zichzelf of in gezelschap. Business en Whisky, onlosmakelijk verbonden. Het mag duidelijk zijn, echte mannen drinken Whisky.

echte-mannen-drinken-whisky-peaky-blinders
Hoe wij geïnspireerd geraakt zijn door Whisky? De epische serie Peaky Blinders. Centraal staat de gelijknamige gang uit Birmingham, Engeland, tijdens de nasleep van de eerste wereldoorlog. Deze duistere mannen roken shags en drinken (ontzettend veel) whisky in grauwige en stijlvolle decors. Must-see by the way! Om over Boardwalk Empire maar niet te beginnen.. the list goes on and on!

De oorsprong van Whisky

Whisky, wat levenswater betekend, gaat al heel wat jaren mee. Het heeft deze benaming omdat oorspronkelijk het distilleren van alcohol om medische redenen werd gedaan. De eerste vermelding van gedistilleerde alcohol (aqua vitae) stamt uit de dertiende eeuw. Gedistilleerde drank uit mout (ofwel, Whisky) komt uit Schotland – 1494. Het distilleren van alcohol is over heel Europa verspreid en vond al snel haar weg naar bijvoorbeeld Ierland, waar momenteel de oudste nog bestaande distilleerderij te vinden is.

Wanneer drink je Whisky

“Too much of anything is bad, but too much good whiskey is barely enough.” – Mark Twain

Kort en krachtig: Whisky drink je wanneer jij hier zin in hebt. Alleen of met vrienden, in een comfortabele leren stoel of in een bruin cafe. You’re in charge! Drink Whisky en voel je een gentlemen. Mannen drinken Whisky voor niemand anders dan zichzelf.
Sláinte.

Ingrediënten en smaak

Whisky wordt traditioneel gemaakt van een drietal verschillende ingrediënten, namelijk: water, een graansoort en gist. Deze drie vormen de basis. Veelvoorkomende graansoorten zijn gerst, tarwe, mais en rogge. natuurlijk wordt enorm veel geexperimenteerd met toevoegingen van andere ingrediënten.
Deze toevoegingen hebben invloed op de smaak en zorgen voor veel Whisky’s voor het unieke onderscheid. De smaak wordt ook bepaald door het rijpingsproces. Het rijpen wordt gedaan in vaten van eikenhout. Na drie jaar en een dag rijpen mag de drank officieel Whisky genoemd worden. Veelgebruikte rijptijden zijn 4 jaar, 8 jaar, 12 jaar en 18 jaar, maar ouder kan ook.

jameson-distillery

Soorten Whisky

Daar gaan we dan, de soorten Whisky, want dit zijn er nogal wat. We beschrijven deze op hoofdlijn zodat jij basiskennis hebt om voortaan een fles Whisky in de juiste categorie te plaatsen. Ongetwijfeld ga je merken dat Whisky een complexe drank is met enorm veel verschillende productiewijzen en bijna ontelbaar veel variaties.

whiskey-jim-beam-black

Grain Whisky

Grain Whisky is gestookt uit een of meerdere soorten graan. Bijvoorbeeld tarwe, rogge, gerst of mais. Het gaat hierbij om de combinatie hiervan.

Malt Whisky

Malt Whisky is in tegenstelling tot de Grain Whisky gestookt uit uitsluitend gemoute gerst. Het verschil zit hem in de basisstoffen.

Single Malt Whisky

Single Malt Whisky’s zijn afkomstig uit slechts een destilleerderij. De smaak is hierdoor wat meer uitgesproken. Een voorbeeld zijn de Single Malt Scotch Whisky van Lagavulin en van Glenfarclas.

glenfarclas-glass-whisky

Blended Malt Whisky

De Blended Malt Whisky’s zijn op hun beurt afkomstig uit meerdere destilleerderijen en samengesteld uit meerdere malt whisky’s, bijvoorbeeld Naked Grouse Blended Malt.

Blended Whisky

Dit is een combinatie van Malt- en Graanwhisky. De smaak is hiermee meer complex. Blended Whisky is de meest aanwezige Whiskysoort met ruim 90 procent marktaandeel. Check het label om te kijken wat voor Whisky je nu weer drinkt! Tip! Probeer een goede fles Monkey Shoulder!

Scotch Whisky

Deze Whisky is afkomstig uit Schotland, en is op haar beurt weer onder te verdelen in: Highland malt, Lowland malt, Islay malt en Campbeltown malt. Deze onderverdeling is locatie gebonden. Enkele van onze favorieten: Maccallan Single malt, Oban Single malt en Talisker Single malt.

Ierse Whisky

In tegenstelling tot Schotse Whisky, heeft de Ierse Whisky geen rooksmaak, de mout wordt namelijk niet geëest (het verwarmen van gemoute gerst met turf). De Whisky wordt gemaakt van tarwe, haver en rogge en drie keer gedestilleerd. Enkele favorieten: Jameson en Bushmills.

jameson-irish-whisky

Bourbon Whisky

Bourbon Whisky, we gaan de grens en de zee over naar The United States of America, want daar komt deze variant vandaan. Officieel is het daar natuurlijk Whiskey met een e.

Onderscheid is te maken in Bourbon Straight (51% mais) en Bourbon Rye (51% rogge), Straight Corn Whisky (80% mais). Wij hebben standaard een Bourbon Jim Beam in de kast staan!

jim-beam-double-oak
Locatiegebonden zijn de Kentucky Bourbon en Tennessee Bourbon.  De fles uit Kentucky die wij altijd in de kast hebben staan is Jim Beam. Tennessee doet het altijd goed met de bekende Jack Daniel’s.

Canadese Whisky

De meeste Canadese whisky’s die nu nog op de markt zijn, zijn blends, gebaseerd op whisky gemaakt uit maïs. Ondanks dat de Whiskyproductie in de 19e eeuw flink is uitgedund, komen hier geweldige brands vandaan, waaronder de Crown Royal.

Met voldoende basiskennis en inspiratie op zak over Whisky lees jij in ons blog ”Onze zoektocht naar de ultieme Whisky” meer over de verschillende merken Whisky en natuurlijk onze smaakvolle reviews.  Echte mannen drinken Whisky en jij vanaf nu ook!

Sláinte. Enjoy Goodlife!