highland-park-valknut-foto
Cask88-Highland Park

Highland Park Single Malt Scotch Valknut

In het verre noorden van Schotland wordt op de Orkney-eilanden al meer dan 200 jaar een van de meest traditionele Whisky’s geproduceerd, Highland Park. Het karakteristieke merk put haar inspiratie uit de Noorse mythologie. Met haar nieuwe release, de Highland Park Single Malt Scotch Valknut, heeft ze een bijzondere single malt toegevoegd aan haar arsenaal van legendarische smaken.

Over Highland Park

Het is niet de eerste keer dat wij schrijven over Highland Park, zo bestede wij enkele maanden terug aandacht aan THE LIGHT, een heerlijk frisse Whisky met kruidige afdronk. Highland Park heeft veel uiteenlopende smaakinvloeden en blijft hierin de fans verassen. Waar alle magie gebeurd? In de Highland Park distilleerderij op Orkney. De rijke geschiedenis, met oprichting in 1798, spreekt voor zich. Bovendien produceren ze op een eigen moutvloer en maken ze gebruik van lokale producten als de turf vlakbij de zee, die heide bevat. Het water voor de whiskybereiding komt uit een nabij gelegen bron. En de naam? Die heeft Highland Park te danken aan de vroegere benaming van het gebied, High Park. Passend gezien de hoger gelegen heuvels achter de distilleerderij.

Highland Park Single Malt Scotch Valknut

We zijn wederom positief verrast door de nieuwe release van Highland Park, ditmaal de Single Malt Scotch Valknut. Het is de tweede spirit in de Viking Legend Serie, welke geïnspireerd is op de rijke Viking geschiedenis en mythologie. De eerste expressie was de Valkyrie.
Highland Park ValknutDe betekenis van Valknut is ”de knoop van degenenen die zijn gedood in strijd” en staat voor een krachtige Whisky met een sterk karakter, onder andere te proeven aan het alcoholpercentage van 46,8% en de intense specerijen. Ook het ontwerp van de fles draagt hieraan bij. Het symbool van drie onderling verbonden driehoeken, staat volgens de Noorse mythologie voor het belonen van moed en strijd. Vikingen die een eervolle dood ontmoetten, werden gemarkeerd met het Valknut symbool, waarna zij als ware strijder tot het hemelse dodenrijk Valhalla mochten toetreden.

Samenwerking met Jim Lynvgildvoor

Het verhaal en creatie van de Valknut is mede ontstaan dankzij Jim Lynvgildvoor, een beroemde Deense ontwerper, waarbij het echte Viking bloed door de aderen stroomt. Twee inspiratiebronnen waren cruciaal, de eerste van de vier Stora Hammers-stenen en de beeldsteen van Tängelgårda. Jim’s Viking-afstamming voert terug naar zijn 36ste overgroot opa Ragnvald Eysteinsson, de eerste graaf van de Orkney-eilanden. Als dat geen sterke verbintenis is met Highland Park..!

highland park glass

Proefnotitie Single Malt Scotch Valknut

Na ons ingelezen te hebben in de achtergrond van deze release en de historie van Highland Park stonden wij natuurlijk te springen om deze te proeven. En dit was wederom geen straf. Net als onze proefervaring met THE LIGHT hebben wij enorm genoten van de Valknut. Onze proefnotitie tref je hieronder aan.

Kleur

De kleur van Valknut is gebalanceerd en lichtgoud zonder enige additieven.

Neus

Op de neus een rokerige geur van heide en turf met een hint van citrus en jodium.

Smaak

Overduidelijk bij de Valknut zijn de smaken van zwarte peper, kruidnagel en anijs. Een vleug van lichte vanille balanceert de smaak tussen kruidig en zacht. De rokerige geur is niet overheersend in de smaak.

Afdronk

De Valknut kenmerkt zich met een lange en warme zoetige afdronk met op de achtergrond genuanceerde aroma’s van fruit.

Dat vinden wij in ieder geval.. iedereen ervaart Whisky op zijn of haar manier en ontdekt unieke smaken. Neem tijdens het proeven lekker de tijd, overhaast het niet en vooral: geniet!

Meer lezen over Highland Park en Whisky? Dat doe je op lifestyle platform mensgoodlife.

Highland Park Logo