houd-je-gezondheid-eenvoudig-op-peil-met-groentesap
houd-je-gezondheid-eenvoudig-op-peil-met-groentesap

Houd je gezondheid eenvoudig op peil met groentesap

Heb je een druk leven dan schiet het er vaak bij in om gezond te koken. Gezond koken kost nu eenmaal meer tijd aan voorbereiding. Groentesapjes kunnen uitkomst bieden. Met groentesapjes krijg je binnen een minuut je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente. En dat zonder enige moeite en het kan altijd en overal tussendoor gedronken worden. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.

Wat is groentesap?

Je bent vast bekend met vruchtensappen. Vruchtensappen worden net zoals groentesappen gedronken vanwege de vitaminen, maar toch zijn er grote verschillen.

In tropische orden worden het vocht aan vruchten onttrokken zodat er een concentraat overblijft. Zo kan er meer in een boot naar Europa vervoerd worden. Vervolgens wordt er in Europa water aan het vruchtenconcentraat toegevoegd om er vruchtensap van te maken. Een nadeel hiervan is dat een deel van de vitamines en antioxidanten al verloren zijn gegaan tijdens het onttrekken van het vocht en de lange reis.

Een ander nadeel van vruchtensappen zijn de suikers. Dit zijn de natuurlijke suikers van de vruchten maar omdat deze zo geconcentreerd zijn, zit er veel suiker in een glas vruchtensap. In het gemiddelde glas vruchtensap zit net zoveel suiker als in een glas cola. Het lichaam absorbeert snel deze suikers omdat er geen vezels in vruchtensap zit. Het enige voordeel wat vruchtensap ten opzichte van cola heeft is dat er vitaminen in zitten. Als je kijkt naar het suiker dan is het net zo slecht als frisdrank.

Groentesappen onderscheiden zich op meerdere punten van vruchtensappen. Je zou kunnen zeggen dat ze de voordelen van vruchtensap hebben maar dan zonder de nadelen. Groentesap is net zoals vruchtensap rijk aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Wat betreft mineralen en spoorelementen is groentesap nog rijker en wat betreft vitaminen en antioxidanten ontlopen ze elkaar niet veel.

Een belangrijk voordeel van groentesap is dat de voedingsstoffen beter bewaard zijn gebleven. Wat komt omdat het namelijk lokaal gemaakt wordt. Ze hoeven niet eerst per boot de oceanen over. Zodra de groentesappen gemaakt zijn, worden ze direct ingevroren. Dit zorgt voor optimaal behoud van voedingsstoffen. Door groentesap lokaal te maken verminder je tevens de belasting op het milieu, de weg tussen de teler en consument is zo het korst.

Groentesap is in tegenstelling tot vruchtensap suiker- en koolhydraatarm. Groentesapjes bevatten nauwelijks suikers, normaal gesproken minder dan 0,3 gram per 100 ml. Dit is een te verwaarlozen hoeveelheid. Ter vergelijking: bij vruchtensappen is dit ongeveer 10 gram per 100 ml.

groenten-voor-mannen-lifestyle-blog-groentesap

Het gemak van groentesap

Groentesap koop je kant-en-klaar. Zo zijn er tal van leveranciers. Maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze sapjes geleverd worden in kleine flesjes. Ieder flesje bevat één dagelijks portie. Het voordeel hiervan is dat je de sapjes makkelijk mee kunt nemen voor onderweg of voor op kantoor.

Als je groentesap wilt kopen dan kan je de (gezonde) groentesapjes niet verkrijgen in de supermarkt. Deze zal je online moeten bestellen bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van groentesappen. Het zou nogal kostbaar zijn om één los flesje te bestellen, vanwege de bezorgkosten. Als je groentesap koopt dan zal je daarom in één keer meerdere flesjes moeten kopen. Voor minimaal 40 euro aan groentesapjes bijvoorbeeld. Deze sapjes krijg je dan ingevroren geleverd. Dit is belangrijk, omdat er geen conserveermiddelen in zitten.

De sapjes zijn puur natuur om ze zo gezond mogelijk te houden. Door de sapjes na productie in te vriezen blijven ze 6 maanden houdbaar. Wil je een sapje drinken dan haal je deze het beste een dag voor consumptie uit de vriezer en laat je deze in de koelkast ontdooien. De volgende dag kan je dan een heerlijk koel groentesapje uit de koelkast pakken.

groentesap-drinken-mannen

Hoe gezond is groentesap?

Volgens het Voedingscentrum zou je iedere dag minimaal 250 gram groenten moeten eten. Kom je hier niet aan? Niets om je voor te schamen. De gemiddelde Nederlander eet namelijk slechts 110 gram groenten per dag.

Groenten zijn belangrijk omdat deze tal van belangrijk vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen bevatten. Deze voedingsstoffen heeft je lichaam nodig voor allerlei lichaamsprocessen. Zo zijn ze nodig voor de stofwisseling, je immuunsysteem en de aanmaak van hormonen.

In één flesje groentesap zit minimaal 250 gram groenten, zodat je in 1x je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten binnen krijgt. Omdat je al deze vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen in vloeibare vorm tot je neemt worden ze bovendien ook nog eens goed door je lichaam opgenomen. Wil je een optimale opname van de voedingsstoffen dan drink je groentesap het beste op nuchtere maag. Er zit dan geen ander voedsel in de dunne darm die als buffer tussen het sap en de darmwand kan werken. Wacht na het drinken van je groentesap nog even een half uurtje met eten zodat het eerst goed opgenomen kan worden.

Groentesap bevat veel vitamine C. Meer dan gekookte groenten. Bij het koken van groente lost het grootste deel van de vitamine C op in het kookwater. Omdat groentesap bij het maken niet warm wordt blijven alle vitamines bewaard en raken de antioxidanten niet beschadigd. Vitamine C is goed voor het immuunsysteem en helpt tegen infecties en infectieziekten. Het is bewezen dat vitamine C zorgt voor een sneller herstel bij een verkoudheid.

Een mineraal wat ook belangrijk is voor het immuunsysteem is zink. Doordat zink samen met vitamine C in groentesap zitten blijft het immuunsysteem optimaal werken.

In groentesap zitten de mineralen magnesium en kalium. Deze zijn belangrijk voor de vochthuishouding. Deze mineralen gaan verloren door te zweten. Sport je dan is het belangrijk om deze weer aan te vullen. Dat kan door het drinken van groentesappen.

Drink iedere dag groentesap en krijg 250 gram groente binnen voor een gezondere levensstijl. Enjoy goodlife!

Ontdek meer gezonde drankjes op lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.