melk-goed-voor-elk
Fruit Lush

Melk goed voor elk, toch?

Melk goed voor elk, toch? Van koeien- tot kokosmelk, het is beide gezond en wij gaan je vertellen waarom. Ook hier geldt, geniet maar drink met mate! Zoals bij vrijwel elk voedingsmiddel bestaat de discussie of het wel of niet gezond is en zijn er voor- en tegens te noemen. We zetten er een paar uiteen.

Waarom melk gezond is

Melk bestaat voor het grootste deel uit water. Het bevat een goede bron aan eiwitten, koolhydraten en vet. Natuurlijk bestaan er ook vetarme melkproducten. Denk aan halfvolle en magere melk. Met name de eiwitten zijn erg belangrijk aangezien dit een belangrijk deel is van de voedingspatroon die makkelijk over het hoofd gezien wordt. Melk bevat ook veel mineralen en vitaminen, zoals A, B1, B6 en B12. Verder is het bekend dat het een goede dosering zink en calcium bevat.

Waarom melk ongezond is

Melk goed voor elk, toch? Of is melk toch niet zo gezond? Dit wordt steeds vaker in onderzoeken aangetoond, met name op het gebied van bot opbouw, aderverkalking en diabetes. Kanttekening hierbij is dat een overmatige consumptie vaak genoemd wordt als boosdoener. Melk in de koffie kan geen kwaad!

Kokosmelk

Bovenstaande heeft betrekking op melk van de koe. Een andere, steeds meer populaire melksoort, is kokosmelk. Met name doordat niet alleen de melk, maar ook het water, vet en olie van de kokosnoot wordt geprezen door bekende artiesten als Rihanna, is het een steeds vaker besproken voedingsmiddel.
De vetten zijn erg gezond doordat ze snel verwerkt worden en de vetopslag dus erg laag is. Kokos bevat erg veel vezels, vitaminen en mineralen. Over het algemeen voorziet het in grote mate in de dagelijkse inname van vezels (13 op 100gram, aanbevolen: 30 gram per dag).

Geniet dus, maar drink het met mate. Een lekker koud glaasje in de ochtend kan echt geen kwaad en kokos al helemaal niet!