monkey-47-gin-foto
Monkey 47

Monkey 47 Gin is perfect voor cocktails en gin tonic

Gin tonic is een eenvoudige en elegante drank die al eeuwen gedronken wordt. De afgelopen jaren is gin tonic steeds vaker de smaakmaker op een heerlijke zomerdag. Er zijn eindeloos veel recepten die een verassende smaaksensatie te weeg brengen wanneer de juiste gin gecombineerd wordt met de juiste tonic. Ook de productie van verschillende gins neemt in een razend tempo toe en daarmee krijgen we steeds meer diversiteit in recepten voor gin tonic en cocktails. Een geweldige gin van onze oosterburen is Monkey 47 gin uit het Zwarte Woud. De gin is een van de meest populaire gins onder gin liefhebbers en bartenders.   

monkey 47 gin fles

Monkey 47 Gin

Hoewel de historie van Monkey 47 gin geen honderden jaren terug gaat, is het verhaal er niet minder om. Het verhaal is een ‘cocktail’ van ingrediënten. Variërend van een Oost-Aziatische invloed tot het Zwarte Woud, gevoed door de harde ervaringen aan het front tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een voorliefde voor een typisch Brits drankje wat haar origine vindt in een jeneverbesdrank uit de Lage Landen maken het receptuur af. 

We zullen het je iets minder mysterieus toelichten. De maker van Monkey 47 Gin is Montgomery Collins, de zoon van een toentertijd in Oost-Azië gestationeerde diplomaat. Montgomery had een talenknobbel en leerde maar liefst vijf talen vloeiend te spreken en schrijven. Hij maakte carrière als commandant in de Royal Navy Air Force van het Verenigd Koninkrijk en leverde een bijdrage tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Bij het einde van de oorlog werd hij gestationeerd in Berlijn, hij sprak tenslotte zeer goed Duits. Bij de wederopbouw van de stad hielp hij bij onder andere de Dierentuin van Berlijn en besloot om een van de aapjes te sponsoren. 

Zijn interesse voor gin werd in 1970 zijn passie. Hij combineerde zijn levenservaring met een uniek receptuur, de Schwarzwald Dry Gin was geboren. Pas in 2006 kreeg de gin écht bekendheid dankzij Alexander Stein. Zo onder de indruk van het verhaal en de gin als hij was besloot hij om het receptuur te perfectioneren met voornamelijk ingrediënten uit het Zwarte Woud, natuurlijk gecombineerd met exotische Aziatische kruiden. 

monkey 47 zwarte woud

De unieke ingrediënten

Het zijn er maar liefst 47! Daar kan Liquor 43 nog wat van leren he? Maar liefst een derde van de ingrediënten komen uit het Zwarte Woud, waar haar naam deels aan ontleend is. De gebruikte producten zijn geen typische gin-aroma’s. De kracht van het Zwarte Woud wordt bijgestaan door het lokale bronwater en een lokale rode bes. Het draagt bij aan de complexiteit en kwaliteit van de drank. Ook bevat het de smaken amandel, lavendel en mint. Aan de basis staat uiteraard de jeneverbes. Aziatische invloeden zijn merkbaar door het gebruik van koriander, gember, limoen en citroengras. Door deze bijzondere combinatie van ingrediënten is Monkey 47 gin een perfecte basis voor gin tonic en andere cocktails. Wil je variëren met de gin van Monkey 47? Maak je keuze uit de traditionele Dry Gin of Sloe Gin (gemaakt van sleedoornbessen). We hebben hieronder een tweetal heerlijke recepten voor je geselecteerd om de smaaksensatie zelf te beleven. 

monkey 47 bramble

Gin Cocktail recept met Monkey 47 ‘’The Bramble’’ 

We gaan voor een klassieker. The Bramble werd medio jaren tachtig van de vorige eeuw gemaakt in Fred’s Club in Soho (London), door een van ’s werelds meest geliefde bartenders: Dick Bradsell. De cocktailscene is sindsdien enorm veranderd, in positieve zin. The Bramble, die wij volgens recept met de redactie hebben gemaakt, is een mengsel van Monkey 47 gin, citroensap, creme de mûre (een heerlijke bramenlikeur) en suikersiroop. Wat deze cocktail tot een succes maakt? De smaken zijn goed uitgebalanceerd, verfrissend én zelf gemakkelijk te maken. Leuk voor thuis om te presenteren aan je vrienden! Je maakt de looks helemaal af met garnering van een paar dagverse bramen en een schil van citroen. 

Verhoudingen 

  • 3,5 cl Monkey 47
  • 2 cl citroensap
  • 1,5 cl Suikersiroop
  • 1,5 cl Creme de Mûre
  • Bramen en citroenschil

Hoe? 
Pak je cocktailshaker (wel handig om in huis te hebben) en vul deze met Monkey 47, citroensap, suikersiroop, crème de mûre en een goede hoeveelheid ijsblokjes. Flink schudden en daarna zeven in een laag cocktailglas gevuld met gemalen ijs. Plaats als het laatste de garnering en je hebt het drankje van de avond. 

monkey 47 gin tonic

Gin Tonic recept met Monkey 47 ‘’Ferien’’

We gaan voor een zeer gangbare Gin Tonic genaamd ‘’Ferien’’, wat Duits is voor vakantie. Voor ons is gin tonic een genietmomentje, speciaal wanneer we vrij zijn en zorgeloos kunnen genieten. Deze gin tonic brengt de smaken goed bij elkaar van de karakteristieke Monkey 47, een Tonic van East Imperial Burma, een scheutje Vermouth (glühwein-infused van Mancino Secco), wat limoensap en karamelsiroop. Zowel de Vermouth, met een Duits tintje, en de East Imperial Burma Tonic zorgen voor een extra warme dronk. 

Verhoudingen

  • 5 cl Monkey 47 gin
  • 5 cl East Imperial Burma Tonic
  • 2 cl glühwein-geïnfuseerde Mancino Secco vermouth
  • 2 cl limoensap
  • c ml Karamelsiroop

Presenteer deze gin tonic in een longdrinkglas met voldoende ijs. Voeg alle ingrediënten toe en roer lichtjes. Garneer je longdrink met een schijf citroen en voilà! 

Lees meer over gin tonic en cocktails op lifestyle platform mensgoodlife.