nykur-vodka-water

Nykur Vodka is pure kwaliteit op basis van oerwater

We reizen af naar het verre, geïsoleerde Faeroër-eilanden in het midden van de Noord-Atlantische Oceaan. Hier heeft de tijd grotendeels stil gestaan. Deze eilandengroep bevindt zich in de driehoek Schotland-Noorwegen en IJsland en is een autonoom onderdeel van Denemarken. Uit de diepe aardlagen van basalt dat wel 55 miljoen jaar oud is, wordt bronwater gehaald wat de basis vormt voor een wel heel bijzondere nieuwkomer op de markt: Nykur Vodka. Dit jonge, Deense merk, combineert het oerwater van de Faeroër-eilanden eilanden met de kennis en expertise van nu. Het als resultaat? Een 6 keer gedestilleerde biologische vodka van pure kwaliteit. Wij vertellen je in dit artikel alles over het merk, de oorsprong en de drank.

De Faeroër-eilanden

Ben je er al weleens geweest? De Faeroër-eilanden zijn een wild, ruw en wonderschoon toneelspel van Moeder Natuur. De wisselvallige en soms extreme weersomstandigheden maken dat de inwoners stevig in hun schoenen moeten staan. De natuur heeft zowel hen als de eilanden gevormd. Het ruige landschap is een gevaarlijk en tegelijkertijd beeldig gebied van pure natuur. Ruwe zeeën, enorme en gevaarlijke rotspartijen en een ongerept maar verraderlijk landschap zijn maar al te vaak verantwoordelijk voor menselijke slachtoffers en dwingt hiermee haar respect af. Op de Faeroër-eilanden leer jij jezelf kennen. Niet voor niets is het een bron voor oude mythologie en rijkelijke verhalen over vroeger.

De mythe van Nykur

De mythe draait om Nykur, een mythisch dier uit de folklore van Scandinavië. Het dier wordt afgebeeld als een grijs, paard-achtig watermonster dat zich schuil houdt in de woeste wateren in en rondom de eilanden. Met zijn omgekeerde hoeven is het een aparte verschijning die er vrij tam uit ziet. Het heeft wat weg van een zeepaardje. Vergis je niet, wanneer dit monster aan de waterrand verschijnt en jij het nadert, is het vaak al te laat. Het sleurt je in een mum van tijd mee naar de de diepte van de oceaan en laat je nooit meer gaan. Slechts een enkeling weet te ontsnappen, door tijdens de afdaling met volle kracht de naam van het dier (NYKUR) te schreeuwen.

Wat is vodka?

Vodka (in sommige landen Wodka, dus beide schrijfwijzen zijn goed), is een gedistilleerde drank die tot een maximum percentage van 96% is gefilterd over houtskool en vervolgens wordt gecombineerd met zuiver bronwater. Aan de basis voor het distillaat van Vodka liggen veelal granen (tarwe, gerst, rogge) of aardappel. De gebruikte grondstof moet vermeld staan op het etiket. Doordat vodka niet gerijpt wordt (wat bijvoorbeeld wel het geval is bij whiskey) is het vanuit de distilleerketel een erg neutrale drank.

Bestaat vodka al lang? Dat zeker. Naar het schijnt wordt als sinds 1400 een vorm van vodka gemaakt. In het Russisch betekent vodka ”water”. Of het in Rusland de oorsprong vind is sinds jaar en dag een discussie, want ook in Polen werd in die tijd een soortgelijke drank genuttigd. Vandaag de dag is de drank het meest populair in deze regio van Polen, Rusland en ook Scandinavië. Het vindt de laatste jaren steeds meer haar weg naar de meer westelijke landen en ook in Nederland stijgt het aanbod en populariteit.

Vodka drinken, dat kan net zoals de vele andere sterke dranken op meerdere manieren. De echte fijnproever en liefhebber drinkt het puur, een ander kiest voor ‘on the rocks’ en weer een ander ziet het als perfecte basis voor mixdrankjes en cocktails.

Nykur Vodka

Laten we eens uitgebreid stil staan bij Nykur Vodka, het merk waar het allemaal om draait. Dit jonge merk is ontstaan in 2019 en heeft in haar korte bestaan al prestigieuze prijzen in de wacht gesleept op het internationale toneel. De Las Vegas Global Spirits Award beloonde het merk met mooie onderscheidingen. In Luxemburg, op The Europe Wine & Spirits Trophy pakte het een gouden medaille.

Het bronwater dat gebruikt wordt in Nykur Vodka komt uit een reservoir met het zuiverste water. Dit water sijpelt door 12 lagen van 55 miljoen jaar oud basalt en representeert hiermee de oude en rijke geschiedenis van de eilanden. Veel schoner en puurder dan dit wordt het niet. De mineralen uit het water geven de drank voor een belangrijk deel haar smaak. De drank is van biologische kwaliteit en volledig organisch.

De vodka wordt gedestilleerd op het grondgebied van de Faeroër-eilanden zelf. Er is bewust voor gekozen om zes keer te distilleren. Hoe vaker, hoe beter? Nee, die vlieger gaat niet op. Bij iedere distillatie verdwijnt er iets, daarom is het zo belangrijk om te zoeken naar de balans die past bij je grondstoffen en het later toe te voegen bronwater. Voor Nykur Vodka is die ‘perfecte’ balans zes keer.

nykur-vodka-cocktail

De smaak en ervaring van Nykur Vodka

Wij zijn met ‘de mythe van Nykur’ de diepte in gedoken om onze eigen smaakbeleving bij deze vodka te ontdekken. Bewust proeven wij altijd een drank puur, om de essentie te ontdekken. Het valt ons op dat deze vodka met een alcoholpercentage van 42% erg zacht en toegankelijk is. Het is dus prima om deze puur te drinken. Ondanks dat vodka een erg neutrale drank is, is Nykur Vodka voldoende smaakvol. Gebruik een aantal druppels water om de smaakbeleving nog verder op gang te krijgen. Wij houden van een drank ijskoud, ondanks dat de koude temperatuur de smaak wat onderdrukt. Drink het op kamertemperatuur om deze nog meer tot haar recht te laten komen. Het is als basis voor een mix of cocktail uitstekend te gebruiken. Probeer het eens in een klassieker als de Martini, Moscow Mule of Cosmopolitan. Met Nykur Vodka breng jij je drank naar een hoger niveau. Door over de achtergrond van de eilanden te lezen is de beleving voor ons nog beter. Je hebt een verhaal om erbij te vertellen en kunt op basis van het ontwerp van de fles en het etiket relateren aan haar historie en inspiratie.