benriach-original-essentialsofliquor
benriach-original-essentialsofliquor

Ontdek de nieuwe reeks Single Malts van Benriach

Voor de liefhebbers onder ons is Benriach geen vreemde in de uiteenlopende wereld van whisky. Dit typische Schotse merk uit de iconische Speyside regio heeft een rijke historie die teruggaat tot 1898. Met haar nieuwe release van Single Malts genaamde de Core Range daagt Benriach je uit om op reis te gaan door fruitige smaaksensaties. Die ook nog eens gebaseerd is op drie kenmerkende Speyside-whiskystijlen. Verken hierna de Premium Older Age en Limited Editions en je bent gegarandeerd een fan voor het leven.

Benriach Distilleerderij

This is where the magic happens. Onder begeleiding van de zeer ervaren Master Blender Rachel Barrie wordt op ambachtelijke wijze leven geblazen in de gerenommeerde whisky van Benriach. Haar oorsprong vindt deze distilleerderij in het jaar 1898. Toentertijd fungeerde de distilleerderij in een groep van productielocaties. Ze kent een roerige geschiedenis. Jarenlang is de locatie slechts deels in gebruik geweest voor moutproductie. Hier kwam in 1965 een ommekeer in. Er kon vanaf toen namelijk geproduceerd worden voor Glenlivet. Met een aantal overgangen van eigenaar is de locatie sinds 2004 in handen van BenRiach Distillery Company Ltd. De eerste release van Benriach (Original Ten) dateert uit 1994 en is een levendige inspiratie voor de nieuwe reeks Single Malts.

Terug nog even naar Rachel Barrie. Ze is een expert in haar vak, die met haar ervaring en kunde een meesterlijke nieuwe range heeft neergezet. Haar werk is niet onopgemerkt gebleven. Ze draagt inmiddels een eredoctoraat van de Universiteit van Edinburgh, is Keeper of the Quaich en staat prominent in de Hall of Fame van The Whiskey Magazine.

P.s., benieuwd naar waarom het de ene keer Whisky en de andere keer Whiskey is? Lees hier de verschillen in benaming van whisky of whiskey.

Single Malts Core Range van Benriach

De Core Range van Benriach is een ware ontdekkingsreis op zich. Ze neemt je mee door een variatie van twee verschillende leeftijdscategorieën (de 10 en 12 year old), waarbij er onderscheidt is gemaakt tussen een smoky (peated) en non-smoky (not-peated) editie. Laat hier de toepassing van drie verschillende destilleerstijlen op los en je hebt een divers stukje vakmanschap wat het extra leuk maakt om de verschillende stijlen te onderkennen en te proeven. Ook spreekt Benriach op deze manier een brede doelgroep aan. De turfsmaak (rokerig karakter) is niet ieders voorkeur en daarnaast heb je genoeg enthousiastelingen die voorkeur geven aan juist een 10 year old of een 12 year old. Opvallend is dat bij de Ten (10 year old) de rokerige invloed al heel goed merkbaar is en dat voor een relatief jonge whisky.

Smaakprofiel

Het vat maakt zoals bij alle whisky het verschil. Centraal in de Ten (10 year old) staat het moutige karakter in deze Core Range, met een uitgebreid smaakpalet van fruit met peer en nectarine, noot (amandel) en vanille. Terwijl de 12 year old onderscheidend is in haar fruitigere smaken van kersen, sinaasappel, chocolade en noot (hazel). De kersensmaak die je proeft komt overduidelijk door de rijping op vaten van sherry, ex-bourbon en port. Wat wij erg gaaf vinden is de uitgebreide range die Benriach op de markt zet zodat je op veel manieren kennis kunt maken met hun whisky – er is voor ieder wat wils. Leuk weetje; het water wat gebruikt wordt in het proces komt uit het Noorden van de Speyside-regio, uit een mineraalrijke aardlaag on de Riach-boerderij!

Premium Older Aged

Het stopt niet bij de nieuwe Core Range. Voor de fijnproevers is er een heel niveau van verdiepende whisky’s te verkennen. Een exclusieve lijn van langere rijping met maar liefst de 21 Year Old, 25 Year old en 30 Year Old geeft je een prachtige ervaring in de wereld van high-end Single Malts. Door het langere rijpingsproces komen de smaken van de verschillende vaten nog meer naar voren en Master Blender Rachel Barrie heeft alles op alles gezet om dit in goede banen te leiden en dat met rijping op maar liefst vier verschillende soorten vaten.. Het resultaat? Een reeks krachtige en toch gebalanceerde whisky’s met een unieke combinatie van verschillende smaken.

Smaakprofiel van gebruikte vaten

Om een beter beeld te vormen bij de smaken die een vat achterlaten op de whisky, hebben wij wat zaken op een rijtje gezet. Want zo gaat het gezegde: Cask is king. Gebruikte vaten voor rijping zijn erg vaak vaten die gebruikt zijn voor de productie van andere dranken, denk aan cognac, port, sherry, of bourbon. In deze vaten blijft een complex en rijk mengsel van ‘smaak’ achter die uitwerking vindt op whisky tijdens het rijpingsproces. Naast het eikenhout zelf natuurlijk! Whiskyvaten ‘ex-rum’ geven veelal een caramel, vanille en zoet karakter af. Ex-port vaten kenmerken zich door donker fruit en chocolade. Proef je kersen in een whisky? Dan heeft de rijping op ex-sherry vaten daar ongetwijfeld iets mee te maken. Door de rijping op deze vaten met elkaar te combineren wordt het smaakprofiel nog complexer. Iets wat Benriach begrijpt en toepast in deze nieuwe reeks.

Benriach Limited Editions

En dan is er nog een reeks Limited Editions! De kers op de taart. De eerstvolgende Limited Editions zal bestaan uit een zeer krachtige peat-variant, de Smoke Season én natuurlijk een Malt Season. Voor deze expressies is een traditionele techniek toegepast om gerst voor te bereiden op het fermentatieproces, Benriach noemt dit zelf ”on site floor malting”. Jaarlijks gaan ze in deze lijn van Limited Editions nieuwe releases doen. Voor de verzamelaars zijn dit dé collectibles!

Volg @essentialsofliquor op Instagram voor een uitgebreide proefnotitie van de Ten Year Old Non-Smoky!