richland-rum-header
Richland Rum ®

Richland Rum, The Spirit of Georgia

Richland Rum draagt bijpassend de titel ‘’The Spirit of Georgia’’ en is het inspirerende succesverhaal van Erik en Karin Vonk. De uit de hand gelopen hobby van deze twee ondernemers van Nederlandse origine resulteerde in 1999 in de aankoop van een boerderij nabij Richland, gelegen in de staat Georgia (USA). Waar ze aanvankelijk suikerriet verbouwden om hier zo nu en dan wat rumbatches van te maken groeide hun hobby binnen een aantal jaren uit tot een volwaardige distilleerderij. Sinds 2010 opereert hun onderneming op unieke wijze. Richland Rum Distillery creëert hét recept voor de enige single-estate rum in de Verenigde Staten, waar ze volgens traditionele manier hun rum produceren met koperen distilleervaten en suikerriet van eigen bodem. Richland Rum is een verhaal vol ondernemerschap, vakmanschap, passie en overheerlijke rum. Dat smaakt naar meer.

The Spirit of Georgia ®

Wat maakt de spirit van Richland Rum zo bijzonder? Om hierachter te komen vertellen wij je wat meer over de gedachtegang van Erik Vonk en het hierbij passende delicate productieproces. Erik heeft er zijn missie van gemaakt om rum op een natuurlijke en traditionele wijze te produceren, dit in tegenstelling tot veel van de grote rumgiganten van deze tijd. Liefhebbers van Rums als Captain Morgan en Bacardi zullen Richland wat moeilijker begrijpen. De fijnproevers van een bijzondere Armagnac of Single Malt Whisky’s zullen uitermate verrast zijn en hebben menigmaal hun nieuwe favoriete spirit gevonden.

Alles draait dan ook om vakmanschap en het nastreven van perfecte kwaliteit. Dit zie je terug in het gebruik van eigen natuurlijke ingrediënten zoals het suikerriet, wat ze op de eigen Vennebroeck Plantage verbouwen. Ook is hier een eigen waterbron aanwezig. Het suikerriet vindt de weg naar de distilleerderijen in Richland en Brunswick, waar het gerijpt wordt op nieuwe Amerikaans witeiken vaten welke verkoold en geroosterd zijn. In combinatie met ambachtelijke destillatie technieken in koperen potstills krijgt Rum van Richland haar pure, rijke en kwalitatieve smaak.

Het suikerriet

Suikerriet… het cruciale ingrediënt van deze authentieke rum. Een jarenlange zoektocht heeft de fanatieke ondernemers geleid naar de ideale soort. Over een periode van 20 jaar passeerden maar liefst 17 verschillende soorten suikerriet de revue. Een tweetal soorten zijn geselecteerd en maken nu onderdeel uit van Richland Rum zoals wij het kennen, de Georgia Red (een rode variant suikerriet) en POJ (een gele variant suikerriet). Het is een leuke toevalligheid dat het ondernemende stel van Nederlandse origine gekozen heeft voor een POJ-genaamd suikerriet, wat staat voor Proefstation Oost-Java. Dit suikerriet is in de 19e eeuw meegenomen door Nederlandse immigranten uit Java, Indonesië en heeft de weg gevonden naar deze bijzondere distilleerderij in Georgia, USA.

Aging

Het verouderingsproces is uniek in die zin dat er geen vaste verouderingsperiode is. Het vat is leidend voor wanneer de rum klaar is voor bottling. Gemiddeld is dit een periode van 4 tot 6 jaar. Verder is er nooit sprake van gemengde batches. De rum die je proeft is afkomstig uit één vat. Het gehele proces is in lijn met die van ”rhum agricole”. Leuk weetje: het sap uit het suikerriet wordt bij Richland Rum eerst verhit, zo krijgt het nog meer smaak!

Al met al het bijzondere resultaat: Single Estate Old Georgia Rum.

Single Estate Rum

Nog niet bekend met het begrip Single Estate? Hierbij volgt een beknopte uitleg van deze belangrijke term en tevens onderscheidend kwaliteitskenmerk van Richland Rum. Bij Richland wordt alles door één eigenaar op één locatie gedaan. Van de benodigde grondstoffen (suikerriet, eigen gist, bronwater van eigen land) tot het vullen van de flessen en het inpakken. Ze besteden niets uit en kopen niet extern in. Ofwel, van Field-To-Glass en van Farm-To-Bar.

Benieuwd naar meer informatie over het smaakprofiel? Volg @essentialsofliquor op Instagram voor meer uitleg en proefnotities.

richland rum expressions

De verschillende expressies

Richland Rum heeft een viertal verschillende expressies, welke op 43% worden gebotteld. Deze zijn ook beschikbaar op vat sterkte (cask strength), gemiddeld circa 60%. Dat zijn straffe glaasjes ;-).

Richland Rum Single Estate Virgin Coastal Rum

Een witte Rum, welke 60 dagen gerijpt is op nieuw Amerikaans wit eikenhout. Ideaal voor een simpele cocktail zoals Ti-Punch of Old Fashioned.

Richland Single Estate Old South Georgia Rum

Dit is de Classic expressie van Richland Rum. Deze Old South Georgia Rum is ongeveer 4 jaar gerijpt op nieuwe vaten van Amerikaans wit eikenhout. Dit is een ideale ‘Sipping rum’, onverdund als een Single Malt of een Cognac.

Richland Single Estate: Port Cask Exchange / Double IPA Cask Exchange

Dit zijn twee bijzondere varianten in de categorie ”Sipping rum”. De aanpak van beide expressies is gelijk, maar de uitkomst verassend verschillend. We vertellen je iets meer over het proces. De ”classic” (Old South Georgia Rum) wordt drie jaar lang gerijpt, om vervolgens over te gaan in een nieuw vat. De lege vaten gaan naar de gerenommeerde wijnmaker Chateau Elan en bierbrouwer Terrapin. Chateau Elan laat haar port 1 jaar lang rijpen in deze vaten. De bierbrouwer neemt ruim 16 maanden de tijd om een dubbele IPA in de vaten te rijpen. Na bottling van hun producten komen deze vaten weer leeg terug bij Richland Rum. De oorspronkelijke rum (nu 1 jaar of 16 maanden verder) gaat terug in deze vaten en wordt voor circa een jaar hierin afgerond. Deze vatenwisseling (Cask Exchange) geeft een ongekend unieke smaak.

RichlandRum Bar

Meer dan een merk

Richland Rum is meer dan een merk alleen. Het is een representatie van al het goede wat de omgeving van Richland te bieden heeft. De rijke, vruchtbare en leemachtige bodem voedt het essentiële basisonderdeel, suikerriet, welke op geheel ambachtelijke en traditionele wijze verwerkt wordt tot een prachtige rum expressie. Voeg alle bijzondere elementen samen en The Spirit of Georgia is een waardige titel voor Richland Rum.

Barrel Pedigree

Nog een leuke term is ”Barrel Pedigree”. Op de flessen van Richland Rum staat namelijk niet vermeld hoe oud de Rum is. Waarom? Dat komt doordat elk vat individueel gebotteld wordt en het vat bepaald wanneer de tijd rijp is. Het profiel per vat is dan ook verschillend. Elke fles is voorzien van een lint met hierop een handgeschreven notitie van de distilleerder. Deze notitie vermeldt het alcoholpercentage, nummer uit de reeks en uit welk vat de fles is gebotteld. Op www.richlandrum.com kun jij aan de hand hiervan meer informatie opzoeken (leeftijd, oogstdatum van het suikerriet, fermentatiedatum, datum bottling).

Wat over Richland Rum zeggen..

Wat anderen van Richland Rum vinden? De spirit is uitgeroepen tot een van de 10 beste rum’s in Amerika volgens The Rum Journal. In internationaal erkend handelsblad Tasting Panel Magazine scoort Richland Rum erg hoog. Robb Report gaat een stapje verder en kroont Richland Rum tot de nummer 1 in Amerika. Dat zijn stevige uitspraken, na Richland Rum geproefd te hebben weet jij waarom. Onze proefnotities? Die lees je hieronder.

Onze ervaring met Richland Rum

Die ”Classic” he? Hoe smaakt die precies? Tijd om onze proefnotities van Richland Single Estate Old South Georgia Rum met je te delen, al is het natuurlijk het beste wanneer je deze zelf ervaart.
1. Op het oog een warme, bronskleurige rum;
2. Geur: Overheersend lichtzoet, aangebrande sinaasappelschil samengaand met gebrand suiker;
3. Smaakprofiel: Een fijne, warme palate, met name achterin de keel die overgaat in een zachte afdronk.

We geven ook vast een tip van de sluier weg over de andere expressies. De Coastal Georgia Rum heeft een kruidige touch, tonen van limoen en zoete smaken (vanille, peer). De Port Cask Exchange (Chateau Elan) heeft meer overheersend groene peper, mint, zoete abrikoos en mango. Afsluitend de Double IPA Cask Exchange (Terrapin): Jasmijn en sinaasappel op de neus, zwarte peper en ceder op de palate.

Richland Rum in Nederland

Amerika is wat ver weg, maar ook in Nederland is Richland Rum verkrijgbaar, en wel via hun distributeur, AndreKerstens B.V. Jaarlijks zijn Erik en Karin Vonk ook in Nederland te vinden om het merk onder de aandacht te brengen op meerdere rum evenementen als Whisky & Rum aan Zee en via diverse workshops. Ook wij dragen graag ons steentje bij en hebben daarom een leuke weggeefactie opgezet in samenwerking met Richland Rum. Meedoen? Dat kan heel eenvoudig via onze Facebookpagina.

Lees meer over rum en whisky op lifestyle platform mensgoodlife!

[divider]Footage[/divider]Richland Rum Barrelhouse

Richland Rum Distillery

Richland Rum bottle

Richland Rum bottle