balvenie-double-wood-whisky
Kirsten van Santen

The Balvenie DoubleWood 25

REPOST!

Op 12 September 2018 reisde het mensgoodlife testpanel af naar ‘Mokum’ voor een wel heel bijzondere verjaardag. The Balvenie viert in Bar The Tailor van Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam haar 25-jarig jubileum van the DoubleWood met een 25 jaar oude whisky. Wij zeggen alvast slàinte! Want wanneer de Schotten een feestje geven zeg je simpelweg geen nee. De laatste keer dat wij het Schotse zonlicht weigerde begrepen we de vraag gewoon niet.

The Balvenie - Tailor Bar - release
Picture by ©KIRSTENVANSANTEN

Bar The Tailor – Krasnapolsky

Het feestje wordt in stijl gevierd in het Grand Hotel Krasnapolsky. Wat ooit een slecht lopend Pools Koffiehuis was, is nu één van de meest prestigieuze vijfsterren hotels aan de Dam. We blijven maar niet al te lang in de chique lobby hangen en haasten ons richting de prachtige Bar The Tailor. Wat een entree! Een sfeervolle en stijlvolle plek waar het oude ambacht van de oprichter met op maat gemaakte cocktails en de kunst van het kleermakersvak nog steeds zichtbaar is en geëerd wordt. We staan even stil te genieten van de fijne jazzy ambiance in de bar. Wat kwamen we hier ook alweer doen? Een galante dame laat ons niet langer in twijfel. Wij krijgen een aan tal stijlvolle cocktails om onze smaak mee te resetten naar die van The Balvenie. Ah… The Balvenie… Benieuwd naar meer informatie over het smaakprofiel? Volg @essentialsofliquor op Instagram voor meer uitleg en proefnotities.

The Balvenie – Speyside

De karakteristieke The Balvenie whisky komt uit de Speyside. Een relatief kleine regio van Schotland ten opzichte van de Highlands of Lowlands, maar wel met typisch eigen kenmerken. Single malts uit dit gebied zijn grotendeels te herkennen aan de geringe hoeveelheid turf, veel notige smaken, appel, peer, honing en vanille. In vergelijking met andere Schotse singles zijn ze doorgaans wat zoeter door de finish in sherry gelagerde houten vaten.

Wat wij heel bijzonder vinden aan The Balvenie is dat het de enige destilleerderij ter wereld is die nog zijn eigen gerst verbouwt en deze mout op de traditionele moutvloer. De makers hebben echt absolute controle over de whisky vanaf het begin tot aan het eind. Dat de langstwerkende malt-meester uit de industrie, David Stewart, als een notoire tovenaar The Balvenie samenstelt maakt het geheel niets minder dan romantisch.

Balvenie 25yo DoubleWoodDe 12-jarige karakteristieke DoubleWood, die kennen wij maar al te goed. Die warme diepe smaken die hij te danken heeft aan de twee houtsoorten waarop hij mocht rijpen zijn werkelijk uniek, de afdronk is bijna bloemig. Maar hoe zou dit geëvolueerd zijn in een 25-jarige variant? We mochten al bijna gaan proeven! De combinatie van whisky en muziek doet de tijd ongelooflijk vlug gaan.

Balvenie release Amsterdam
Picture by ©KIRSTENVANSANTEN

De presentatie

Victoria Koblenko is onze vriendelijke hostess van de avond en laat ons graag de verbinding zien tussen haar 2 grote liefdes; whisky en mode. Pure passie en echt vakmanschap is wat ze verbindt. Inspiratie kan uit elke hoek komen, de natuur, de vorm van de vaten en de geschiedenis. Er hangt een ontzettend fijne en warme sfeer op het event. Er is geen ruimte voor snobs, enkel voor liefhebbers. Het publiek is gemêleerd, precies zoals wij dat graag zien. We’re a’ Jock Tamson’s bairns. Whisky is voor zo’n lange tijd al een belangrijk onderdeel van onze cultuur, en die connectie wordt vanavond door iedereen in de Tailor bezegeld. Whisky is in die zin misschien ook wel hetzelfde als kunst, vakmanschap of een mooie vrouw of man. Het verdient aandacht, eerst staar je, en daarna is het tijd om te drinken.

Balvenie DoubleWood 25 logo
Credits: The Balvenie

Proefnotities The Balvenie DoubleWood 25

Als soldaatjes komen de Glencairns (degustatie glazen) achter de bar vandaan, de verwachtingen stijgen. Daar is ze dan eindelijk, na 25 jaar. Wij hebben ons inmiddels geïnstalleerd in de heerlijke fauteuils van The Tailor en zitten er klaar voor.

Geur

Met korte reuk salvos beginnen we aan de geur notities, In ware ninja stijl worden de alcohol dampen ontweken en vinden wij iets prachtigs achter de hitte. Ze heeft niets te verbergen, ervaring heeft ze genoeg. Wie voorbij de zachte sherry en eikenhout geur gaat ruikt zomeravond, kruidnagel, kaneel, frisse honing en sinaasappel.

Smaak

Wij beginnen graag met een flinke slok omdat ervaring ons geleerd heeft dat je daarna nog meer rijkheid proeft. Wat is de smaak van DoubleWood 25 ongelooflijk zacht zeg, de zwarte peper uit de 12-jarige Balvenie zijn wij geheel kwijt en heeft plaats gemaakt voor fluweel. In het begin ligt een enorme flits van groene appel, friszuur. Daarna ontwikkelt het palet zich verder naar bruine suiker, kardemom, kaneel, vanille en gedroogde sinaasappel. Geen zware winterse specerijen, maar een frisse variant daarvan.

Afdronk

De afdronk is kruidig en uplifting. Een combinatie van specerijen blijft achter en het smaakt naar meer. Een prachtige whisky, met uiteraard het verlangen naar de volgende krachtige ervaring. Snel nog maar eens proeven!

Na een uitgebreide proefsessie en het uitvoerig bespreken van onze ervaring trekken wij de stoute schoenen aan en besluipen wij een barman van The Tailor. Woorden waren niet meer nodig, The Balvenie werd rijkelijk aangevuld. Echte vaklui overigens, het is dan ook niet gek dat The Tailor is verkozen tot de beste hotelbar van Amsterdam.

Wij bedanken The Balvenie ontzettend voor deze uitnodiging, een dergelijke ervaring krijgen wij niet elke dag. De goede dingen komen in kleine hoeveelheden.

Lees meer over whisky op lifestyle platform mensgoodlife.

DoubleWood 25 Feature

Click to play
balvenie doublewood