verruim-je-bierkennis-en-ontdek-gaandeweg-speciale-edities
verruim-je-bierkennis-en-ontdek-gaandeweg-speciale-edities

Verruim je bierkennis en ontdek gaandeweg speciale edities

Van pils tot weizen en van fruitbier tot abdijbier. De bierwereld is groter dan je denkt en dat betekent dat ook jij nog nieuwe bieren kunt ontdekken! Voordat je dit doet, is het handig om te weten wat voor biertjes er zijn. Welke biertjes zijn zwaar en welke zijn licht? Wat is het alcoholpercentage? Waar komen ze vandaan? En ga zo maar door… Bier kan op allerlei manieren verschillen. In deze blog vind je een aantal biersoorten om je bierkennis mee te verbreden!

Pils

Een van de bekendste bieren is de heldere goudgele pils met witte schuimlaag en een bittere smaak. Pils wordt gemaakt van gerstemout, hop en gist (en soms suiker) en bevat ongeveer 5% alcohol. Het is een echte doordrinker die waarschijnlijk al in ieders bierkennis bekend is! 

Malt

Als we over maltbier praten, dan hebben we het over alcoholvrij bier. Maar let op: in Nederland kan dit bier nog tot 0,1% alcohol bevatten en in het buitenland kan dat nog hoger zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Jupiler NA die 0,5% alcohol bevat.

Witbier

De basis van witbier is tarwemout, gerstemout en diverse kruiden (vaak citrusschillen, koriander en hop). De smaak van dit lichtgele biertje is fris en fruitig en is dan ook vooral in de zomer een echte favoriet. Witbier bevat een alcoholpercentage tussen de 5% en 6%.

Degustatiebier

Bij degustatiebier gaat het om het proeven van het bier, om de smaak te analyseren en ervan te genieten. Deze bieren drink je niet snel, maar je laat hem echt op je inwerken. De Duvel Barrel Aged nr 7 – de Irish Whiskey Edition is een voorbeeld van zo’n degustatiebier. Je herkent de authentieke Duvel smaak maar dan met een verrassende Ierse twist. Subtiele toetsen van vanille, eik en een rokerig vleugje turf komen terug. De eerste Duvel Barrel Aged ontstond in 2017 en inmiddels zijn we 6 succesvolle edities verder. Voor deze zevende variant trokken de brouwers naar Ierland en vonden daar eiken whiskeyvaten bij de Teeling distilleerderij die aansloot op de passie van Duvel.

Blond

Deze lichte tot goudgele, vaak Belgische, blonde bieren bevatten minder hop dan andere bieren. Ze hebben meestal een hoger alcoholpercentage dan pils, tussen de 4% en 8%. De smaak is zacht en fris en het is een goede dorstlesser!

Weizen

Weizen is een van oorsprong Duits tarwebier dat wordt gebrouwen met bovengist (in sommige gevallen krijgen ze ondergist mee). Het alcoholpercentage ligt tussen de 4% en 7%. De volle schuimkraag is een resultaat van de hoeveelheid tarwemout (minimaal 50%). Weizen smaakt fris, lichtzurig en volmondig.

Fruitbier

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben fruitbieren een zoete, frisse smaak. Bij traditionele bieren komt dit door het fruit (zoals appels en kersen) die vlak voor het gisten wordt toegevoegd. Bij moderne brouwerijen wordt hier vaak vruchtensap of extract gebruikt. De meeste fruitbieren hebben een alcoholpercentage van 2.5% tot 5.5%.

Dubbel

Wanneer je je bierkennis aan het verruimen bent, kom je de termen “enkel”, “dubbel” en “tripel” zeker tegen. Deze slaan op de hoeveelheid granen per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker en hoe meer alcohol… Het klassieke, Belgische dubbel bier heeft een zachtere, lichtboete smaak met een lichte hopbitterheid. Het alcoholpercentage ligt tussen de 6% en 7%.

Tripel

Tripel bier, met een amber tot blond kleur, is een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De smaak is moutig en lichtzoet en sommige tripels hebben nog een kruidig aroma dankzij de toegevoegde kruiden (zoals koriander). Het alcoholpercentage ligt tussen de 7% en 11%, wat hoger doordat er ook suiker toegevoegd wordt.

Quadrupel

De smaak van Quadrupel bier is vrij complex en vaak wat bitter. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5,5% en 7,5%. Deze bieren zijn van hoge gisting en op de fles gerijpt waardoor er vaak een depot achterblijft in de fles (maar dit kan gedronken worden).

Abdijbier

Abdijbieren zijn pas erkende Belgische Abdijbieren wanneer ze aan bepaalde regels voldoen, dan ontvangen ze het keurmerk. De trappist is een bekend Abdijbier. Sommige abdijbieren worden op het domein van de abdij gebrouwen door de monniken zelf en anderen abdijen besteden het uit aan commerciële brouwerijen.

Bruin

Het zoete Nederlandse bruin bier is een ondergistend bier met een alcoholpercentage tussen de 2,5% en 37,5%. De zoete smaak ontstaat doordat het bier na het brouwproces kunstmatig is gezoet.

Indian Pale Ale (IPA)

In Indian Pale Ale herkennen we vaak sterke tropische aroma’s. Dit hoppige bier, gebrouwen in London, heeft een alcoholpercentage tussen de 5,5% en 7,5%. Door de toevoeging van extra hop, werd dit bier extra lang houdbaar.

Stout

Gebrand of geroosterd mout vinden we terug in stout bier, met een alcoholpercentage tussen de 7% en 8%. Herkenbaar aan dit bier is de donkerbruine tot zwarte kleur en de branderige, bittere smaak. Stout bier hebben we in zowel onder als bovengistende varianten.

Bok

Bokbier is een wat zwaarder seizoensbier dat we kennen als de Lentebok en de Herfstbok. De Lentebok heeft een moutige, karamelachtige smaak en de Herfstbok is een donkerrood bier met een volle, karamelachtige en kruidnagelachtige smaak. Het alcoholpercentage van bokbier ligt tussen de 6,5% en 7%.

Amber

De gisting van amber bier vindt plaats bij een temperatuur van 15 tot 25 graden Celsius. Dit heldere, amberkleurige bier krijgt de kleur door de “special B” mout die het bier een intensere smaak van kruiden of karamel geeft. Amber bier is fris, iets zurig, heeft een aroma van geroosterde mout en heeft een alcoholpercentage tussen de 4% en 7%.

Saison

Zoals de naam al doet vermoeden, was saison (Frans voor seizoen) bier oorspronkelijk een seizoensbier. Dit bier is helder, heeft een grote schuimkraag en heeft een complexe, fruitige smaak. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5% en 6,5%.

Er is meer…

Als je denkt dat je bierkennis nu compleet is, dan heb je het mis… Naast bovenstaande biersoorten zijn er nog meer bieren te onderscheiden. Chocolade bier, mojitobier, wasabibier en tomatenbier… je kunt het zo gek niet bedenken. Verruim je bierkennis, enjoy goodlife!

Ontdek meer soorten bier op lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.