Een biefstuk is niet iets dat je alleen in een restaurant eet. Je kunt het ook prima thuis zelf bakken. Maar omdat geen enkel biefstukje van hetzelfde formaat is, kan het lastig zijn om het naar smaak te bereiden. Bovendien houdt de een van (medium) rare en de ander van welldone. En dus is het heel persoonlijk wanneer je de biefstuk lekker vindt smaken. Toch zijn er een aantal richtlijnen voor het perfect bakken van biefstuk.
Stap 1: op kamertemperatuur komen
Allereerst, laat de biefstuk afgedekt onder bijvoorbeeld aluminiumfolie op kamertemperatuur komen. Haal ‘m minimaal één uur van te voren uit de koelkast. Zo voorkom je dat de biefstuk schrikt in de pan en van binnen nog koud is na het bakken.
Stap 2: dep de biefstuk droog
Vervolgens dep je de bief goed droog met keukenpapier. Laat eventueel nog even rusten op keukenpapier zodat al het vocht goed uit de bief kan lopen.
Stap 3: bestrooi met zout
Bestrooi het vlees vlak vóór het bakken met zout. Dit zorgt ervoor dat het vlees en de jus een mooie smaak krijgen. Maar zout trekt ook vocht uit de biefstuk. Bestrooi de bief daarom pas vlák voor, of tijdens het bakken met zout en niet ruimschoots daarvoor.
Stap 4: doe boter en olie in de pan
Zet de pan aan en voeg zodra deze warm is genoeg (ongezouten room)boter èn een klein beetje olie toe. De olie zorgt voor een mooie geschroeide bruine kleur. Laat de boter goed smelten tot hij goudbruin kleurt.
Stap 5: bak de biefstuk
Leg het vlees in de pan op hoog vuur. Schroei de biefstuk eerst goed dicht: leg de biefstuk in de pan en bak beide kanten een halve minuut. Zo zorg je ervoor dat de sappen in het vlees behouden blijven. Zet vervolgens het vuur wat lager, voeg nog een beetje boter toe en bak – afhankelijk van hoe je je biefstuk graag wilt – nog even door. Zie onderstaande:
- Rare: alleen dichtschroeien
- Licht doorbakken (medium rare): 1 à 2 minuten per kant
- Half doorbakken: 2 à 3 minuten per kant
- Doorbakken (well done): 3 à 4 minuten per kant
Stap 6: laat het vlees rusten
Tot slot, laat je de biefstuk nog even een paar minuutjes rusten in aluminiumfolie. Wil je dat het vlees nog even doorgaard? Pak ze dan in met de glimmende kant naar binnen. Vergeet er geen kleine gaatjes in te prikken voor de stoom.
Smakelijk eten!
Wil je meer lezen over eten en drinken? Lees dan verder op online lifestyle platform blog voor mannen mensgoodlife.