deze-heerlijke-gerechten-staan-er-tijdens-de-lente-op-het-menu
deze-heerlijke-gerechten-staan-er-tijdens-de-lente-op-het-menu

Deze heerlijke gerechten staan er tijdens de lente op het menu

Steeds meer zon, de temperatuur stijgt, planten en bomen groeien en de mooiste bloemen komen tevoorschijn: Het is lente. Zoals elk seizoen heeft ook de lente haar seizoensproducten waar we maar al te graag de lekkerste gerechten mee maken. We zetten de winterse stamppotten even opzij en maken plaats voor onder andere de volgende lentegerechten.

[divider]4 heerlijke lente-gerechten[/divider]

#1 De klassieker onder de gerechten met asperges

Tijdens de lente komt het witte goud weer in de schappen te liggen. Asperges eten in combinatie met ham, ei, peterselie en aardappelpuree is bij velen bekend en geliefd. Sommigen passen deze gouden combinatie een beetje aan en eten asperges bijvoorbeeld graag met een sausje zoals de aspergesaus van Maggi en anderen blijven bij het origineel. Bij het volgende recept eten we de asperges uit de oven.

Voor 2 tot 3 personen heb je het volgende nodig:

  • 20 gr boter, 20 gr bloem, 8 plakken ham, 100 ml melk, handje geraspte kaas, 8 asperges, 2 eieren en verse peterselie.

Wat te doen?

Allereerst verwarm je de oven op 220 graden en kook je de asperges 6 minuten in water. Verhit de boter samen met de bloem en giet beetje bij beetje de melk en 100 ml kookvocht van de asperges erbij. Is hij te dik? Dan voeg je nog wat extra kookvocht toe. Is hij te dun? Dan kun je de saus nog even laten doorkoken. Rol alle asperges in een plak ham en leg ze in een ovenschaal. Giet de saus erover en bestrooi het geheel met kaas. Laat het voor een minuut of 7 in de oven staan en verdeel stukjes hardgekookt ei erover. Bestrooi met peterselie en serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree.

asperge-ham

#2 Lasagne met asperges

Naast de eerdergenoemde klassieke combinatie kun je natuurlijk nog verschillende andere kanten op met het witte goud. Wat dacht je van een lasagne?!

Voor 3 tot 4 personen heb je het volgende nodig:

  • 6 tot 8 lasagnevellen, 8 plakken ham, 1 kg asperges, een handje geraspte mozzarella, verse basilicum, 2 eetlepels groene pesto, 500 ml melk, 50 gr bloem en 50 gr boter.

Wat te doen?

Allereerst verwarm je de oven voor op 200 graden en kook je de asperges 6 minuten in water. Verhit de boter samen met de bloem en giet beetje bij beetje de melk erbij. Laat de saus indikken en roer de pesto erdoor. Verdeel een laagje saus over de bodem van een ingevette ovenschaal. Volg met een laag lasagnevellen en een laag met 4 plakken ham, een aantal asperges en een paar basilicumblaadjes. Giet wat saus over het geheel en dek af met dezelfde lagen. Giet de overgebleven saus erover, bestrooi met kaas en bak in 40 minuten gaar.

#3 Salade met kip en peer

Naast de eerdergenoemde gerechten met asperges kun je in de lente nog veel meer culinaire hoogstandjes creëren. Zo kunnen we op wat warmere dagen bijvoorbeeld genieten van een frisse salade die zeker ook voor de lunch bereid kan worden.

Voor 2 personen heb je het volgende nodig:

  • 150 gr sla, 10 cherrytomaten, 1 gerookte kipfilet, balsamico crème, 1 peer, 2 volkoren pistolets, 1 teen knoflook, peterselie en olijfolie.

Wat te doen?

Snijd de peer, gerookte kip en tomaten in stukjes en verdeel dit samen met de sla over de borden. Schenk wat olijfolie in een kom, pers de knoflook erboven uit en voeg wat peterselie toe. Snijd het brood in sneetjes, wrijf dit in met het mengsel (van olijfolie, knoflook en peterselie) en grill de sneetjes tot ze knapperig zijn. Serveer de salade met de balsamico crème en het brood.

#4 Pasta met garnalen

Naast de lichtere salade kunnen we ook een heerlijk vullende pasta aanraden. De lente pasta met garnalen maak je als volgt.

Voor 2 personen heb je het volgende nodig:

  • 180 gr pasta, 100 ml room, 3 tomaten, 3 fijngesneden tenen knoflook, 175 gr grote gepelde garnalen, een paar takjes verse basilicum, 2 fijngehakte sjalotjes, witte wijn, een handje sla en Parmezaanse kaasvlokken.

Wat te doen?

Allereerst kook je de pasta volgens de verpakking gaar en snijd je de tomaten in stukjes waarbij je de waterige delen en pitten verwijderd. Fruit de knoflook en sjalotjes en voeg de garnalen toe. Blus het geheel na 2 minuten af met een scheut witte wijn. Wanneer de alcohol verdampt is, giet je de room erbij en voeg je de blaadjes basilicum toe. Schep de pasta door de garnalen en serveer het met een pluk sla, wat overgebleven tomatenblokjes en kaas.

Geniet van deze 4 heerlijke lente-gerechten, enjoy goodlife.

Ontdek meer lekkere gerechten op lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.