het-is-weer-het-seizoen-van-de-oosterschelde-kreeft
het-is-weer-het-seizoen-van-de-oosterschelde-kreeft

Het is weer het seizoen van de Oosterschelde kreeft!

Op de laatste donderdag van maart is het Oosterscheldekreeftenseizoen officieel geopend, vanaf dit moment kunnen een select groepje vissers de kreeften weer vangen. Dit gebeurt volgens strenge richtlijnen, op een duurzame visserijmethode. Het seizoen loopt tot en met 15 juli. De kreeft laat zich in het najaar nauwelijks zien, en kruipt weg in de diepe kuilen van de Oosterschelde. In het voorjaar komt hij echter weer tevoorschijn om te verschalen en zich voort te planten. Als het water boven de 10 graden is, dan is de kans groot dat de kreeft zich laat zien. Zout water, zachte winters en stenen dijken zijn de perfecte omstandigheden voor deze soort. Wees er snel bij, want na het seizoen is de Oosterscheldekreeft nog maar beperkt verkrijgbaar bij de restaurants in Zeeland.

De Oosterscheldekreeft is een exclusief product

Wat is de Oosterschelde kreeft?

Naast oesters en mosselen kun je in dit seizoen lokale kreeften vangen in de Oosterschelde in onze provincie Zeeland. Deze soort, ook wel Homarus Gammarus genoemd, kan gemiddeld 7o jaar oud worden. Al sinds 1883 wordt deze soort gevangen in de Zeeuwse wateren. Deze kreeft kenmerkt zich door de speciale fijne en zachte smaak, die anders is dan alle andere kreeften. Dit komt door de isolatie waarin de kreeft leeft, waardoor ze een afwijkende DNA structuur hebben.

Daarnaast is de Oosterschelde kreeft wat dunner, en heeft het ook een iets andere kleur dan zijn soortgenoten. De buitenkant is donkerblauw met witte vlekken. Na het koken worden deze vlekken lichter van kleur. De Amerikaanse en Canadese kreeften zijn vaak juist iets groener of bruiner van kleur.

Opening

Normaal gesproken wordt de opening van het seizoen groots gevierd via een veiling. Een deel van de opbrengst wordt normaal gesproken gedoneerd aan de Stichting Sawasdee, een stichting die zich inzet voor het maatschappelijk belang in Zuid-Oost Azië. Toch is het dit jaar wederom gelukt om een mooi bedrag van 5.000 euro te doneren aan het goede doel.

Puur genieten doe je met een overheerlijke Oosterscheldekreeft, enjoy goodlife!

Wil jij meer lekker eten ontdekken? Lees dan verder op lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.

Foto: oesterij