plantaardig-eten-doe-je-zo
plantaardig-eten-doe-je-zo

Plantaardig eten doe je zo!

Het kan je eigenlijk niet ontgaan zijn… Steeds meer mensen eten plantaardig (of willen dit) en om je heen wordt er ook steeds meer aandacht aan geschonken. Zeker in deze maand: november is ook wel World Vegan Month. Plantaardig eten is goed voor je gezondheid en je draagt tegelijkertijd bij aan een beter klimaat. Ja echt! Door bijvoorbeeld een jaar lang 1 dag per week geen vlees te eten, bespaar je al een autorit naar Parijs aan CO2-uitstoot en meer dan 10 douchebeurten aan water. Maar hoe je nou precies vaker plantaardig moet eten, is niet altijd even duidelijk. Toch is het makkelijk om te maken en ontzettend lekker! Met onderstaande tips komt het zeker goed!

Ga voor plantaardig

Tegenwoordig is er van het vlees of de zuivel die je gebruikt in je bekende gerechten vaak ook een plantaardige variant in de supermarkt te vinden. Ga voor deze variant en kook vervolgens gewoon de gerechten die je al kent. Deze plantaardige recepten van Tilda helpen je een extra handje op weg. Een kind kan de was doen. Drink je cappuccino daarnaast eens met havermelk, vul je taco’s met plantaardig gehakt en maak je ontbijtje met sojayoghurt.

Groente is het begin

Tijd om een avondmaaltijd te bedenken? Pak dan eens groente als startpunt (waar je misschien gewend bent om eerst aan het vlees te denken). Wanneer je je maaltijd opbouwt vanuit groenten, zul je ervaren dat je ontzettend veel verschillende kanten op kunt. Soms is vlees eigenlijk helemaal niet nodig in je gerecht of is een vleesvervanger een goed alternatief. In plaats van rijst kun je eens bloemkoolrijst proberen en in plaats van pasta kun je ook penne gemaakt van linzen serveren.

Maak een wereldreis (in je keuken)

Kijk eens verder dan de Hollandse pot en waag je bijvoorbeeld eens aan de Indiase keuken, waar plantaardige gerechten al een grote rol spelen. Denk maar aan de verschillende curry’s die je kent. Ook in de Midden-Oosterse keuken vind je volop vegetarische lunch en diner gerechten zoals couscoussalade en falafel. Ga op wereldreis in je keuken en ontdek de mogelijkheden! Zo eet je ook nog eens elke dag iets anders!

Peulvruchten

Net zoals vlees bevatten peulvruchten veel eiwitten. Denk aan linzen, sojabonen (dit zit in tofu en veel vleesvervangers), kikkererwten en kidneybonen. Deze zijn heerlijk in heel veel gerechten. Maak eens een Mexicaanse wrap met veel bonen, neem een salade met kikkererwten als lunch of vul je lasagne een keer met linzen.

Plantaardig eten hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn! Van volkoren rijstsalade met pompoen en vegan feta tot een chana saag curry met kikkererwten en spinazie. En van een rijstbowl met tofu en ingelegde bloemkool tot een vegan Indiase Biryani met Jasmijnrijst. Loopt het water jou ook al in de mond?!   

Welk spannend plantaardig gerecht ga jij als eerste maken? Enjoy goodlife!

Vind meer eten en drinken op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.