Culinair asperges koken doe je met een heerlijke Oosterscheldekreeft. Enjoy Goodlife!
Culinair asperges koken doe je met een heerlijke Oosterscheldekreeft. Enjoy Goodlife!

Start het asperge seizoen met dit originele gerecht

Ben jij ook zo dol op asperges? Het Nederlandse aspergeseizoen loopt traditioneel van eind april tot de feestdag Sint Jan, op 24 juni. Er zijn groene- en witte asperges. Groene asperges zijn door heel het jaar heen verkrijgbaar en de witte enkel in het aspergeseizoen. Het verschil tussen deze twee zit ‘m daarnaast in het feit dat witte asperges onder de grond groeien en groene asperges boven de grond. Je moet ze ook beide anders bereiden, witte asperges moet je schillen en bij groene asperges hoef je enkel de onderkant eraf te snijden. Groene asperges worden vaak bereid in een pasta of salade en witte asperges vaak traditioneel met aardappels een gekookt ei en ham. Voor onderstaand gerecht gebruiken we witte asperge.

Asperge met Oosterscheldekreeft

Dit heerlijke recept is een variatie op de welbekende Surf ’n Turf, bedacht door chefkok Jimmy Verboom. Allereerst kook je de asperges ongeveer 25 minuten in een vacuümzak met een klontje boter van Flora Plant, een beetje zeezout en nootmuskaat. Vervolgens smeer je de staart van de kreeft in met een vleugje olijfolie en gril deze vervolgens in de pan. Snijd ondertussen de ham in reepjes. Maak een saus van witte wijnazijn met kruiden, bijvoorbeeld kruidnagel en kervel. Meng deze samen met een eidooier en maak er een Hollandaise saus van. Ten slotte maak je je bord op. Begin met de asperge, leg daarop de ham en bovenop de kreeft. Giet de Hollandaise saus over je gerecht.

Wijn en asperge

Een klassiek traditioneel gerecht met witte asperge en een zoete smaak gaat perfect samen met een heerlijke frisse Barefoot Pinot Grigio. Groene asperges hebben een wat meer uitgesproken smaak en daarom past een Sauvignon Blanc beter.

Culinair asperges koken doe je met een heerlijke Oosterscheldekreeft. Enjoy Goodlife!

Wil jij meer lezen over eten en drinken? Lees dan verder op lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.