Thuis een Paella maken zoals in Barcelona
Thuis een Paella maken zoals in Barcelona

Thuis een Paella maken zoals in Barcelona

Haal Catalunya in huis met een Nederlandse paella zoals die uit Barcelona. Helaas zijn niet alle ingrediënten makkelijk verkrijgbaar in ons land, toch hebben we een bijzonder goed compromis weten te sluiten in de Nederlandse keuken. De ingrediënten in dit recept zijn makkelijk verkrijgbaar in iedere supermarkt en het resultaat mag er zijn. Een heerlijke paella maken kan in elke Hollandse keuken. Het recept delen we graag met je. Bon profit!

De ingrediënten

  • 400 gram rijst (mag van Lassie zijn);
  • ± 1.200 ml. visbouillon (bouillonblokjes);
  • 5 eetlepels olijfolie;
  • ± 2 a 3 stukjes kipfilet;
  • 500 gram wok garnalen + inktvis + mosselen (samen);
  • 4 teentjes knoflook;
  • 2 paprika’s;
  • 175 a 200 gram sperziebonen (niet ontdooien);
  • 175 a 200 gram erwten (niet ontdooien);
  • 300 a 400 gram gezeefde tomatenpuree;
  • 1 theelepeltje colorante para paella (of kurkuma).
  • Peterselie, zout en suiker

Het kan zijn dat de schaal- en schelpdieren wat moeilijker te vinden zijn. In dat geval kan je ook diepvries garnalen kiezen. Variatie hierin is mogelijk. Zo kan je ook een paella maken zonder vis maar met verschillende soorten vlees zoals kip, konijn en rund of varken. Dit geldt ook voor colorante para paella. Mocht je die niet kunnen vinden mag je ook kuruma gebruiken om de gele kleur rijst voor elkaar te krijgen. Maar let op, gebruik nooit uien in je paella. Dat is not done.

Variatie op rijst: fideos

Houd je niet van rijst? Geen probleem… Dan is fideuà de oplossing. Een typisch Valenciaanse variatie op de paella waarbij in plaats van rijst een soort pasta gebruikt wordt. Omdat fideos niet altijd makkelijk te vinden zijn kan je ook spaghetti gebruiken. Tip bij fideuà, doe naast het gerecht ook wat allioli erbij 😉

Het recept

  1. Gebruik je paella pan;
  2. Bak in de olijfolie de kip goudbruin;
  3. Haal het uit de pan en bewaar het op een bord;
  4. Bak de garnalen, inktvis, mosselen, de paprika (in stukjes) en knoflook;
  5. Bijna gaar? Voeg de gevroren sperziebonen en erwten toe tot ze gaar zijn;
  6. Breng intussen de visbouillon aan de kook;
  7. Giet de tomatenpuree erbij. Voeg nu zout, peterselie en een heel klein beetje suiker (0,5 theelepel) toe. Wanneer de tomaat niet meer rood is en een beetje bruin/oranje wordt, ga je verder;
  8. Doe de kip weer in de pan;
  9. Voeg een beetje bouillon en saffraan (colorante para paella of kurkuma) toe;
  10. Laat het geheel 5 minuten koken. Dek eventueel af met een deksel;
  11. Voeg opnieuw bouillon toe, zodat er voldoende vocht is om rijst in te kunnen koken;
  12. Zo gauw de bouillon zachtjes kookt, strooi je de rijst op authentieke wijze in de pan (un canaló). Dit houdt in dat je de rijst in één rechte beweging van rand tot rand vult;
  13. Kijk hoelang de rijst moet koken (zie verpakking). Laat het geheel een aantal minuten zachtjes koken, waarbij je de laatste paar minuten het “vuur” laag zet;
  14. Draai de pan regelmatig om zodat het “vuur” alle delen van de pan goed bereikt;
  15. Voeg opnieuw (kokend) bouillon toe, wanneer je merkt dat de paella bouillon nodig heeft om de rijst in te koken;
  16. Zet het vuur pas uit wanneer de rijst gaar is. Dit kan je tussentijds proeven;
  17. Dek de pan af met grote deksel (of kranten zoals een echte Catalaan) en laat de paella 5 minuten afgedekt staan. Zo kan hij goed nagaren. Garneer de paella met een paar partjes citroen;

Nu is je paella klaar om geserveerd te worden. Zet een lekkere salsa-playlist op, schenk die sangria in en zorg voor genoeg olijven, naturel chips en jamon serrano op tafel. Het feest kan beginnen. Disfruta la paella!

Het begin van de paella…

Voeg rijst toe als “canaló”

Laat de rijst goed doorkoken

Klaar om geserveerd te worden

Lekkerste van de Paella? Socarrat!

Roer absoluut niet in de pan tijdens het koken van de paella. Je wilt namelijk die krokante korst aan de onderkant van de pan voor elkaar krijgen. Want dat is nou net het lekkerste stukje van de paella. Tip, laat de rijst niet te hard koken. Je wilt ook weer niet dat je paella aanbrandt. Flink experimenteren dus 😉

Maak thuis een authentieke paella zoals in Barcelona, enjoy goodlife!

Ontdek meer lekker eten op lifestyle nieuws voor mannen blog mensgoodlife.