Variatie in de keuken
Rawpixel.com

Variatie in de keuken

Breng variatie in de keuken aan met heerlijke gerechten, van vegetarisch tot aan Hollandse klassiekers. Geniet van al het lekkers wat de diversiteit van eten je te bieden heeft. Wij hebben een tweetal super leuke boeken voor je geselecteerd om je hierbij te helpen én waarbij het water je meteen in de mond gaat lopen. Hollandse klassiekers anno nu en Happy Pear verdienen een plekje in jouw keuken!

Hollandse klassiekers anno nu

Het is tijd om een Hollandse avond bij je thuis te organiseren. Al bladerend door de inhoudsopgave van het boek Hollandse klassiekers anno nu kwamen wij namelijk zoveel lekkere gerechten tegen! Gerechten die je al kent, maar gewoonweg vergeten bent, hebben een modern tintje gekregen. Het is must-have om toe te voegen aan je verzameling kookboeken. De creatieve Friese chef-kok Tjitze van der Dam heeft goed zijn best gedaan met dit boek en haalt het nostalgische in je naar boven. Met Ron Blaauw als leermeester behoort Tjitze tot de topchefs in Nederland.

Variatie in de keuken

De gerechten zijn goed uitgeschreven en voorzien van hele mooie foto’s. De foto’s creëren een ambachtelijk gevoel en je krijgt honger als je er te lang naar kijkt. Je leert niet alleen hoe je de gerechten maakt, maar ook hoe je de borden creatief kunt opmaken en uitserveren. Het is een nieuwe kijk op oeroude gerechten en brengt variatie in de keuken.

Wij zijn zeer onder de indruk van veel van de gerechten. Hieronder een selectie, onderverdeeld in verschillende gangen, van onze meest opvallende en smaakmakende gerechten. Van speciale feestelijke gerechten tot aan eenvoudige en doordeweekse maaltijden. Dit boek is het beste van beide.

Vooraf

Boerenkool kennen we allemaal, maar boerenkoolchips is wel heel creatief. Een leuk voorafje dat niet te zwaar op de maag valt als je nog meer goed gevulde gangen voor je gasten in petto hebt. Een must-try dus!

boerenkool-chips
Fotografie: Saskia de Wal

Zoals ze huzarensalade opmaken, heb jij het nog niet eerder gezien. Maken en proeven. Het lijkt een zeer eenvoudig en basaal gerecht maar door de creatieve en moderne opmaak zou dit gerecht zomaar geserveerd kunnen worden in een toprestaurant.

huzarensalade
Fotografie: Saskia de Wal

Hoofd

De mosselen met jenever gaan wij vaker proberen. We waren al fan van mosselen. Relatief eenvoudig klaar te maken en zeer gezond. Deze combinatie met jenever maakt het tot een nog smaakvollere sensatie.

mosselen-jenever
Fotografie: Saskia de Wal

Echt Hollands is natuurlijk hutspot. Ook van dit gerecht maken ze in Hollandse klassiekers anno nu een heus kunstwerk. Je moet een wel hele artistieke mindset hebben wil je het zo serveren. Verras je gasten dus met dit culinaire en kunstzinnige hoogstandje.

hutspot
Fotografie: Saskia de Wal

Dessert

Toetjes. Wij zijn enorm fan van toetjes. Zoetigheid is puur genot. Maar de appeltaart met VOC-specerijen geeft dit pure genot nog een historisch tintje ook. Een verassend element en meteen gesprekstof voor je gasten!

voc-appel
Fotografie: Saskia de Wal

Met de Friese tiramisu combineer je het klassieke Italiaanse nagerecht met een goede dosis Fryske dùmkes. Een leuke twist op een verslavend lekker gerecht.

De wereld van Happy Pear

Van een boek met heerlijke gerechten uit ons koude kikkerlandje door naar de wonderlijke en sfeervolle wereld van groente en fruit. In Happy Pear presenteren broers Stephen en David Flynn hun eigenzinnige kijk op een gezonde eetstijl. Meer dan honderd verassende recepten zorgen voor een bijna eindeloze variatie. Zonder het van elkaar te weten zijn ze tijdens hun afzonderlijke wereldreis binnen één week vegetarisch geworden. Als je dan geen tweeling bent?

Ze hebben een duidelijk doel voor ogen: eet meer groenten. Ze delen in Happy Pear verfijnde gerechten en veel tips voor een gezonde levensstijl. Hoewel wij vinden dat je hier niet persé vegetarisch voor hoeft te worden, zijn wel wel stellig overtuigd van de invloed van hun unieke recepten. Zeer gevarieerd en zeker zo gezond en lekker. Wat dacht je namelijk van de volgende smaakexplosies?

Ontbijt

Een groen krachtontbijt bestaande uit avocado, ananas en/of mango, kokswater, babyspinazie en meer! Je start je dag gezond, energiek en voldaan. Hiervoor kom je je bed uit al is het super super vroeg.

groen-ontbijt
Voor het ontbijt hebben ze enorm veel variaties. Wanneer je in het weekend wat meer tijd hebt kun je toast maken met gebakken boerenkool, asperges, oesterzwammen en chilipeper. Pfff, ik kijk nu al uit naar de zondagochtend.

toast-met-groente

Soep

Met soepen gaan ze helemaal los. Je reist werkelijk de wereld rond door gerechten te proberen als Vietnamese Pho, Marrokaanse soep met kikkererwten en lekker Nederlands de witte soep van pastinaak, bloemkool en knolselderij.

vietnamese-soep-pho

Groente barbecue

Hoewel wij genieten van een goed stuk vlees en vis op de barbecue is vanaf nu een goede dosis groente onmisbaar. Een groente barbecue is next on the list. Gegrilde mais, courgettes, aubergines, asperges en zoete aardappel. Voor iedereen gezond genieten!

groente-barbeque
Natuurlijk is er nog veel meer. Met de diverse salades, zoetigheden, hoofdgerechten en ovengerechten heb jij voor komende jaren voldoende inspiratie om jezelf en gasten te blijven verassen. In de zomer, in de winter, altijd.

Geniet van het goede leven en geniet ook zeker van gezond en lekker eten. Enjoy goodlife.

Lees meer inspirerende blogs over koken voor mannen!